megállapodás

2020.07.22. 11:15

A versenyképesség javításához erősíteni kell az országok közötti összeköttetéseket

Közép-Európa versenyképességének javításához növelni kell az itt lévő országok közötti összeköttetéseket a közlekedés és az energia terén is, ezért fontos lépés, hogy Magyarország és Szlovénia között növelni fogják a határátkelőhelyek számát, és nagy hangsúlyt helyeznek a két ország villamosenergia- és gázvezeték-hálózatának összekapcsolására is – mondta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten, miután hivatalában fogadta Szlovénia infrastrukturális miniszterét, Jernej Vrtovecet.

Budapest, 2020. július 22. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Jernej Vrtovec szlovén infrastrukturális miniszter a koronavírus-járvány miatt kézfogás helyett könyökük összeérintésével üdvözlik egymást Budapesten, a minisztériumban 2020. július 22-én. MTI/Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

A közös sajtótájékoztatón Szijjártó Péter kiemelte, hogy a két ország villamosenergia-hálózatának összekapcsolása jövő év végére fog megvalósulni, ennek eredményeként Hévíz és Zirkovce között jön majd létre a magasfeszültségű hálózatok közötti kapcsolat.

A fejlesztések a magyar oldalon készen vannak, Szlovéniában pedig zajlik az előkészítés, szeptemberben indulnak el a fizikai munkálatok – tette hozzá.

Ez a beruházás Magyarország villamosenergia-ellátásában és a térség egységes villamosenergia-hálózatának létrehozásában jelentős előrelépésnek számít – jelentette ki a politikus.

Arról is beszámolt, hogy politikai megállapodásban kötelezték el magukat a magyar-szlovén gáz-interkonnektor megépítése mellett.

A döntés jelentőségét mutatja, hogy ha össze tudják kötni a két ország gázvezeték-hálózatát, akkor Magyarország már Olaszországból is tud gázt vásárolni

- közölte Szijjártó Péter.

Hozzátette, a két ország villamosenergia- és gázvezeték-hálózatainak összekötésével Magyarországon és Szlovéniában is nagy mértékben javulhat az energiaellátás biztonsága.

A sajtótájékoztatót itt megtekinthetik:

Szijjártó Péter arra is rámutatott, hogy Magyarország és Szlovénia között 12 közúti határátkelőhely van, arra, hogy hol épüljenek újak, a közlekedési vegyesbizottság – amely 2015 után ült össze újra – tesz majd javaslatot a két kormánynak.

Ezen felül a megbeszélésen elkötelezték magukat

a Zalaegerszeget Rédicsen és Lendván keresztül Beltincivel összekötő vasútvonal megépítése mellett is

- mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter kiemelte, Magyarország és Szlovénia között szoros szövetség és barátság van, ez a koronavírus okozta világjárvány alatt tovább erősödött.

Jernej Vrtovec, a szlovén infrastrukturális miniszter szintén arról beszélt, hogy a szerdai találkozó is megerősítette a két ország közötti baráti kapcsolatokat.

Hozzátette, gazdasági téren nagyon jó a kapcsolat a két ország között, Szlovénia külkereskedelmi partnereinek sorában Magyarország a hetedik helyet foglalja el, tavaly a két ország közötti árucsere-forgalom elérte a 2,14 milliárd eurót.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Jernej Vrtovec szlovén infrastrukturális miniszter a koronavírus-járvány miatt kézfogás helyett könyökük összeérintésével üdvözlik egymást Budapesten, a minisztériumban 2020. július 22-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában