demonstráció

2020.08.10. 20:43

A rendőrség ismét összecsapott a tüntetőkkel Fehéroroszországban

Szemtanúk a Reuters hírügynökségnek elmondták, hogy a rendőrök tüntetőket emeltek ki a tömegből, és gumibottal ütötték őket. Több mint harminc embert őrizetbe vettek.

Az ellenzéki tüntetők már vasárnap éjjel is összecsaptak a rendőrséggel, miután kihirdették Aljakszandr Lukasenka elnök elsöprő győzelmét a vitatott tisztaságú elnökválasztáson.

A fehérorosz fővárosban hétfő este bezártak a boltok és a metróállomások. A gyalogos és az autós forgalmat nem korlátozták.

Valerij Vakulcsik, a fehérorosz biztonsági szolgálat (KGB) elnöke hétfő este bejelentette, hogy merényletet terveztek Szvjatlana Cihanouszkaja elnökjelölt ellen. Vakulcsik az ONT televízióban hétfőn közölte, hogy az ellenzék úgynevezett egyesített kampánystábjától kapták azt az értesülést, hogy provokációtól és az elnökjelölt életét veszélyeztető merénylettől tartanak. A KGB vezetőjének elmondása szerint a belügyminisztériumnak a szélsőségesség elleni fellépésért felelős részlegétől röviddel ezután arról értesültek, hogy olyan üzenetet fogtak el, amely szerint „szakrális áldozatra” van szükség.

Az üzenet küldőjét már azonosították, és rövidesen őrizetbe veszik. Az államfőnek jelentették a történteket. Az elnök rendeletére 120 biztonsági embert rendelnek ki az egyesített kampánystáb védelmére.

Cinanouszkaja hétfőn közölte, hogy nem vesz részt a tüntetéseken, ugyanakkor lemondásra szólította fel az országot 1994 óta vaskézzel vezető Lukasenkát. A semmiből néhány hét alatt váratlanul az elnök ellenlábasává váló angoltanárnő szerint a vasárnapi választást, amelyen Lukasenkát a szavazatok 80,08 százalékával hirdették ki győztesnek, elcsalták.

„A vezetésnek el kell gondolkodnia azon, hogyan vonuljon vissza a hatalomból. Én magamat tekintem győztesnek” – mondta Cihanouszkaja, akire a központi választási bizottság szerint a szavazásra jogosultak mintegy 10 százaléka voksolt.

Az elnökjelölt szóvivője, Anna Kraszulina közölte, hogy Cihanouszkaja, aki a hétfőre virradó éjjel tartott tüntetések miatti megtorlás okán azzal vádolta meg a rendszert, hogy „erőszakkal marad hatalmon”, nem vesz részt a tüntetéseken, mert a hatalom bármilyen provokációt szervezhet, hogy őrizetbe vegye„.

Uladzimir Karanyik egészségügy-miniszter hétfőn elmondta, hogy a tüntetések után a rendvédelmi szervek mintegy 40 munkatársát és több mint ötven demonstrálót ápolnak kórházban.

A miniszter szerint haláleset nem történt.

Vasárnap éjjel az állami exit poll-eredmények közzététele után az országban több helyen is összecsapások törtek ki a rendőrség és az ellenzék hívei között, korábbi jelentések szerint ezekben egy tüntető meghalt, többen megsebesültek. Fehérorosz belügyminisztériumi adatok szerint mintegy háromezer embert vettek őrizetbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában