Járvány

2021.01.26. 20:28

A Moderna vakcinája akkor is hatásos, ha a második dózist csak 6 hét múlva adják be

A Moderna amerikai gyógyszercég által a koronavírus ellen gyártott vakcinából – kivételes esetekben – az első oltást követő hat héten belül is be lehet adni a második dózist – közölték kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői.

A szervezet ajánlása szerint ideális esetben 28 nap különbséggel kellene beadni a két oltást, de a második dózist akár a 42. napra is ki lehet tolni olyan kivételes esetekben, amikor például egy országban már nagyon elterjedt a betegség vagy ha hiány van a vakcinából.

A WHO immunizációs stratégiai tanácsadó csoportjának (SAGE) szakértői azt nem ajánlják, hogy fél adag dózist használjanak fel az oltóanyagból, illetve várandós nők beoltását továbbra sem tanácsolják.

A WHO a maga részéről még nem hagyta jóvá a Moderna oltóanyagának vészhelyzeti alkalmazását, az ügyben várhatóan február végén dönt a szervezet.

A Moderna-vakcinát eközben már számos országban, így az EU területén is engedélyezték és használják is.

A WHO szakértői továbbra sem javasolják, hogy a külföldi utazásokat lehetővé tegyék azok számára, akik már megkapták a koronavírus elleni oltást, mert szerintük egy ilyen gyakorlat sértené a méltányosság elvét, illetve az is ellene szól, hogy még nincs bizonyíték arra, hogy a beoltottak nem fertőzhetnek meg másokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában