a kérelmek elbírálása

2019.11.23. 08:11

A következő év elején lép hatályba a módosított köznevelési törvény

A január 1-jei módosítás az óvoda- és iskolaérettség új szabályait rögzíti – mondta a köznevelésért felelős államtitkár pénteki, budapesti sajtótájékoztatón.

Pécs, 2019. szeptember 25. Óvodások papírt merítenek egy foglalkozáson a pécsi Öko-Kuckóban 2019. szeptember 25-én. A 2004 óta mûködõ köznyezetvédelmi oktatóterem elsõ helyen végzett az E.ON Energy Globe Magyarország verseny Jövõ generációja kategóriájában. MTI/Sóki Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Sóki Tamás

Maruzsa Zoltán közölte,

a 3 éves óvodakezdés alóli mentességek esetében a kormányhivatalok, a 6 éves kori iskolakezdési ügyekben pedig az Oktatási Hivatal lesz az eljáró hatóság.

A részletekről szólva elmondta,

azok a szülők, akiknek a gyereke augusztus 31-ig betölti a hatéves kort, de szeretnék a gyereket egy évre visszatartani, január 15-ig adhatják be erre vonatkozó kérelmüket az Oktatási Hivatalhoz (OH).

A kérelmeket – csatolva a szülő indoklását, egyéb, a gyerekre vonatkozó szakorvosi, gyógypedagógiai igazolásokat és óvodai véleményeket – online lehet majd az OH-hoz benyújtani, amelynek hatvan napja van a döntést meghozni – ismertette.

Mint mondta, lesz olyan ügy, ahol nem kell szakembert kirendelni, de ahol ez szükséges, ott az oktatási hivatal a pedagógiai szakszolgálatot kéri fel szakértőként.

A végső döntésnél figyelembe fogják venni mind a szülő kérését, indokait, mind pedig a szakértői véleményeket

- tette hozzá.

Maruzsa Zoltán kiemelte, a hivatal döntésével kapcsolatban a szülőnek lehetősége lesz jogorvoslatra, közigazgatási bírósághoz fordulhat, amely gyorsított eljárásban dönt a beadott iratok alapján.

Kitért arra, hogy az utóbbi években nőtt azon gyerekek száma, akiket visszatartottak még egy évre az óvodába. Ezen döntések hátterében azonban sok esetben a finanszírozás állt, hiszen magasabb gyermeklétszámért több támogatást jár – mondta.

Az óvodakezdésről szólva az államtitkár azt mondta,

2015-től kötelező a hároméves gyerekeknek az óvodába járás, azonban e korosztály 10 százaléka nem kezdi meg az óvodát.

Mint mondta, az óvodába lépés halasztása eddig a jegyző hatásköre volt, januártól azonban ez átkerül a kormányhivatalokhoz, amelyek az Oktatási Hivatal országos adatbázisa alapján fogják nyomon követni az óvodakezdést.

A halasztási kérelmet a szülőknek szintén a kormányhivataloknál kell kezdeményezni május 25-ig.

Az államtitkár kiemelte, nem az a cél, hogy iskolaéretlen gyerekek tömegeit küldjék iskolába. Véleménye szerint a gyerekek érdekeit szem előtt tartva hozták meg a köznevelési törvény módosítását.

Maruzsa Zoltán hozzátette: a következő napokban az Oktatási Hivatal minden szükséges információt közzé fog tenni a honlapján, és a tudnivalókról tájékoztatja az óvodákat is.

Az államtitkár más témáról szólva elmondta, szintén rendeletmódosítás történt az előrehozott érettségi vizsgák kapcsán. Kifejtette: a kormány figyelembe vette az Országos Diák Tanács kezdeményezését, hogy bővüljenek azon tárgyak köre, amelyből előrehozott vizsgát lehet tenni.

A változás értelmében azokból a tantárgyakból, amelyek tanítása a 12. évfolyam előtt lezárul, lehet előrehozott vizsgát tenni – közölte Maruzsa Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában