Döntéshozatal

2018.06.07. 16:48

A kormányfő szándéka, hogy a társadalmi párbeszéd folyamatos legyen

Azokat a kisebb-nagyobb közösségeket szólítják meg, amelyeknek azonosak az érdekeik, az élethelyzetük, a problémáik. Az egyik nagy társadalmi csoport a nyugdíjasoké, ők több mint kétmillióan vannak.

Orbán Viktor miniszterelnök szándéka az, hogy a társadalmi párbeszéd a teljes kormányzati ciklusban folyamatos legyen, ezért a következő négy évben is keressük az egyetértési pontokat az emberekkel – nyilatkozta Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott a Magyar Időknek.

A Magyar Idők csütörtöki számában megjelent cikkben Nyitrai Zsolt elmondta: a Fidesz mindig a párbeszédre alapozta a politikáját, ellenzékben és kormányzati pozícióban egyaránt. Már 2004-ben nemzeti petíciót intéztek a választókhoz – akkor elsősorban gazdasági, pénzügyi illetve a családok támogatását érintő kérdésekben – manapság pedig nemzeti konzultációkat folytatnak. „Ez a párbeszédre alapuló politizálás is hozzájárult az újabb választási győzelemhez, hiszen az emberek fontosnak tartották, hogy bevontuk őket a döntéshozatalba, megkérdeztük a véleményüket” – tette hozzá.

Mint mondta, a nemzeti konzultációk – amelyeket a Miniszterelnöki Kabinetiroda folytat – az egész társadalmat átfogó nagy horderejű kérdésekről szólnak.

„Mi pedig a különböző társadalmi csoportok véleményét kérdezzük meg. Fontos, hogy átlássuk mások élethelyzetét, tudjuk értékelni a kisebb közösségek által végzett munkát, és képet alkossunk arról, hogy hol kell és lehet segíteni”

- mutatott rá Nyitrai Zsolt.

Mint kifejtette, azokat a kisebb-nagyobb közösségeket szólítják meg, amelyeknek azonosak az érdekeik, az élethelyzetük, a problémáik. Az egyik nagy társadalmi csoport a nyugdíjasoké, ők több mint kétmillióan vannak. Szintén nagy létszámú – egymilliós – közösséget alkotnak a cukorbetegek. Rajtuk kívül rendszeresen konzultálnak az agráriumban dolgozókkal, a fogyatékossággal élőkkel, mint ahogy a horgászokkal és a méhészekkel is – mondta el a miniszterelnöki megbízott.

Hozzátette:

a párbeszéd természetesen kiterjed azokra a csoportokra is, amelyeket a foglalkozásuk, hivatásuk kapcsol össze, mint például a védőnők, gyógyszerészek, rendőrök, polgárőrök.

„A feladatom, hogy elérjem: a kormányzat a döntéseinél vegye figyelembe ezen társadalmi csoportok speciális szempontjait” – fogalmazott Nyitrai Zsolt.

Az elért eredmények között említette, hogy nyugdíjaskedvezményt kapnak a Nők40-es nyugdíjasok múzeumi belépők vásárlásakor, valamint a látássérülteket azzal segítették, hogy a Braille-nyomtató és Braille-kijelző áfája 27-ről 5 százalékra csökkent a fehér bot napján.

Nyitrai Zsolt közölte, készülnek ismét felkeresni a különböző szervezeteket, érdekképviseleteket személyesen és az interneten is online petíciók és konzultációk formájában. Az állatvédelmet is fontosnak tartják, és ebben a témakörben hamarosan párbeszédet indítanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában