toborzás

2018.11.08. 22:07

A honvédség az önkéntesekre is számít az ország védelmében

Tart az önkéntes területi tartalékosok toborzása, az önkéntes területvédelmi tartalékosok kiemelt szerepet töltenek be az ország védelmében – mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Államigazgatási Kollégium ülésén csütörtökön.

A tárca vezetője szólt arról, hogy elsőként a védelmi tartalékosok rendszerét állították vissza 2011-ben, majd őket követték egy évvel később a műveleti tartalékosok. Megfogalmazása szerint ők a korábban szolgálatot teljesítő katonák, rendőrök, tűzoltók, akik tapasztalataikkal, rutinjukkal sokat jelentettek az ország védelmi képességének javításában.

Az önkéntes területvédelmi tartalékos rendszert a kormány azért hívta életre, hogy járási szinten olyan katonai állomány jöjjön létre, amelyet helyben lehet bevetni különleges helyzetekben, akár természeti katasztrófa idején.

Tavaly indult el a toborzás és idén már megalakult az ország keleti, illetve nyugati részének önkénteseit magába foglaló két ezred. A cél az, hogy 2026-ra 20 ezer főre gyarapodjon az ország önkéntes tartalékos állománya.

Borsod-Abaúj-Zemplénben az elmúlt év második félévben kezdődött meg az önkéntesek toborzása és idén januárban megtörténtek az első szerződéskötések. Ma már 277 önkéntes szolgál a megyében, a cél az, hogy 2026-ra 1600-ra nőjön az állomány, és minden járásnak legyen egy századnyi önkéntese.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában