Illegális bevándorlás

2021.01.02. 07:56

A gyújtogatás sem jelent kiutat a menekülttáborokból

Hiába gyújtják fel szándékosan a táborokat, a határok nem nyílnak meg.

Az Európai Unió nyugati országaiba igyekvő illegális bevándorlók távoznak a Bosznia északnyugati részén, Bihács közelében lévő, a bevándorláspárti kormányközi Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) által bezáratott lipai befogadótáborból 2020. december 29-én.

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Fehim Demir

Néhány hónap leforgása alatt három menekülttábor égett porig. A sort még szeptemberben nyitotta meg a görögországi Leszbosz szigetén Moria: a borzalmas körülményeiről hírhedt létesítmény teljesen elpusztult, 12 ezer migráns maradt fedél nélkül. Karácsony előtt Bosznia-Hercegovinában a Bihács közelében felhúzott, mintegy 1300 illegális bevándorlónak otthont adó lipai szálláshely vált a lángok martalékává. Néhány nappal ezelőtt pedig egy 75 szíriai családból álló libanoni sátortelepülést gyújtottak fel – írja a Magyar Nemzet.

Az utóbbi eset annyiban kilóg a sorból, hogy az eddigi sajtóinformációk szerint személyes konfliktus áll a háttérben: libanoniak szólalkoztak össze szírekkel – egyes források szerint fizetésen, mások szerint egy nőn –, ezért égették fel a szállásukat. Annyiban mégis illik a mintába az eset, hogy a migránsokból Boszniában és Görögországban sem kértek a helyiek. Emberi jogi szervezetek panaszaiból és sajtójelentésekből tudható, hogy ezekben a táborokban nagyon nehezek a körülmények. Akadozik az áram, nincs elég víz és élelem, a tél beköszöntével pedig a hideg is megérkezett, ráadásul a koronavírus-járvány is fenyeget. Valószínűsíthető, hogy az elkeseredett illegális bevándorlók ezért úgy gondolják, a táborok felégetése megnyitja előttük Európa kapuit.

Úgy tűnik, hogy a lipai tábort is vandálok, azaz saját lakói gyújtották fel. Korábban a moriai tűz kapcsán is arra a következtetésre jutottak a hatóságok, hogy a migránsok szándékosan okozták a tüzet.

Csakhogy a tapasztalat az, hogy számításaik egyáltalán nem jönnek be. Moriából egy részüket – a kísérő nélküli gyerekeket – ugyan elosztották az Európai Unió arra vállalkozó tagállamai között, ám a többséget áthelyezték egy gyorsan felhúzott ideiglenes szálláson. Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök éppen a minap járt Leszboszon, és megerősítette, hogy a befogadóközponton már sokkal jobb a helyzet, jövő őszre pedig elkészülhet az uniós támogatással épülő újabb tábor. Ugyanez a helyzet Boszniában is, a gyújtogatók saját csapdájukba estek: a tömeg napok óta a leégett tábor maradványain, erdőkben, buszokban húzza meg magát. Áthelyezésük lassan megy, mert a bihácsi hatóságok és lakosok tiltakoznak befogadásuk ellen. Egy azonban biztos: Horvátországba nem mehetnek.

Borítókép: az Európai Unió nyugati országaiba igyekvő illegális bevándorlók távoznak a Bosznia északnyugati részén, Bihács közelében lévő, a bevándorláspárti kormányközi Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) által bezáratott lipai befogadótáborból 2020. december 29-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában