covid-19

2021.05.19. 14:23

A gyógyszeripari szövetségek a vakcinák felelősségteljesebb és igazságos elosztásáért

Felszólították a kormányokat.

A világ jelentősebb gyógyszeripari szövetségei felszólították szerdán a kormányokat, hogy a jelenleginél felelősségteljesebben és igazságosabban osszák szét az országok között a koronavírus elleni vakcinák adagjait, minthogy megítélésük szerint a gyártók olyan sokat tudnak előállítani ezekből, hogy elég lesz az egész világ felnőtt lakossága számára.

„A Covid-19 vírusa elleni vakcinák jelenleg nem eléggé igazságosan vannak elosztva a legkiszolgáltatottabb társadalmi csoportok között a világon. A gyártóknak, a kormányoknak és a civil szervezeteknek egymással együttműködve sürgős intézkedéseket kell hozniuk annak érdekében, hogy az igazságosabb elosztás megvalósuljon” – írták közös közleményükben az európai, illetve egyesült államokbeli székhelyű, jelentősebb szakmai szervezetek (IFPMA, PhRMA, EFPIA, ABPI, Vaccines Europe, BIO, ICBA).

Mostantól az év végéig 11 milliárd adag vakcinát fognak gyártani – miközben május végéig eddig mindösszesen 2,2 milliárdot gyártottak -, és ez elegendő lesz a világ felnőtt lakosságának beoltására – írták becslésük alapján.

A dózisok felelősségteljes elosztása érdekében a gyógyszeripari lobbi főleg azokat a kormányokat kéri készletük jelentős részének átadására a Covax globális elosztási kezdeményezésen keresztül, amelyek bőségesen rendelkeznek oltóanyagokkal. Azoknak az országoknak az érdekében szólnak, amelyek eddig kevés oltóanyaghoz jutottak hozzá. E szervezetek szerint a vakcinagyártás felgyorsítása érdekében le kell bontani az akadályokat az alapanyagok – főleg a legfontosabbak – kereskedelme előtt, és lehetővé kell tenni az e területen képzett munkaerő kiküldetését más gyártóhelyekre.

A Covid-19 vírusa elleni vakcinák gyártása továbbra sem megfelelő ütemű a világban, a Covax-rendszer pedig még messze nem érte el a célját, vagyis, hogy a vakcinákból a szegény országok is részesüljenek. A Covaxban részt vevő országokban a tervek szerint az év végére el kellene érni a lakosság 20 százalékának beoltottságát, de becslések szerint ehhez 190 milliárd adag hiányozni fog júniusban – írta az AFP.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában