Szakíts, ha bírsz!

2019.03.20. 09:39

A Fidesz hátországa szerint itt az ideje kilépni a Néppártból

A Fidesz és az Európai Néppárt (EPP) kapcsolatáról tárgyal ma Brüsszelben a pártcsalád. A magyar kormánypárt küldöttségét Orbán Viktor miniszterelnök vezeti.

„Néhány bevándorláspárti törpepárt a Fidesz kizárását szeretné. Azonban a kérdés egyre erősebben az, hogy a Fidesz akar-e maradni egy egyre inkább bevándorláspárti irányba tartó Néppártban. Sőt: szabad-e maradnia?” – firtatja az origo.hu cikke, amely szerint az EPP erősen megosztott ebben a kérdésben.

A cikk szerzője úgy véli, hogy az EPP vezetői számolgatnak: a kereszténydemokrata és bevándorlásellenes politikájához következetesen ragaszkodó Fidesz nyilván megnehezíti a koalíció létrehozását a szocialistákkal, a liberálisokkal és a szélsőbaloldali zöldekkel, ugyanakkor egy Fidesz nélküli EPP még rosszabbul járhat, főleg, ha több párt is követi a kilépő magyarokat.

„Ez oda vezethet, hogy Manfred Weber, a néppárti csúcsjelölt elnöki reményeiről is lemondhat” – írja az origo.hu, hangsúlyozva, hogy az EPP részéről szó sincs értékelvűségről, csupán választási matematikáról és a bevándorláspárti erőknek való megfelelési kényszerről.

„A Fidesznek addig van értelme a Néppártban maradnia, amíg van esély arra, hogy a pártcsalád a kereszténydemokrácia irányába visszatéríthető. De ez az esély napról napra fogy, vészesen fogy”

- figyelmeztet a cikk szerzője, aki szerint „látjuk, hogy mivé alakult az Európai Néppárt, és egyre nyilvánvalóbb, hogy milyen irányba tart”. Ezért úgy véli, a Fidesz hátországának is az a véleménye, hogy a magyar kormánypártnak nem szabad bennmaradnia egy minden értékéről lemondó EPP-ben.

„Egy ilyen Európai Néppártot jobb otthagyni”

- állapítja meg a cikk, amely egyúttal rámutat arra is, hogy „sok olyan tekintélyes, valóban értékelvű, elkötelezetten bevándorlásellenes párt van Európában, Közép- és Nyugat-Európában egyaránt, amely boldogan alakítana közös pártcsaládot a Fidesszel”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában