"Megfogyva bár, de törve nem..."

2018.04.14. 14:18

A felvidéki kitelepítettekre és deportáltakra emlékeztek

A második világháborút követő kényszerkitelepítések tragikus és értelmetlen epizódjai voltak történelmünknek, a csehszlovák politika nem érte el célját, nem tudta megvalósítani a homogén nemzetállamot - írta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a komáromi képviselő-testület ünnepi ülésének részvevőihez szóló levelében. A Komárom-Esztergom megyei településen szombaton emlékeztek a felvidéki kitelepítettekre.

Budapest, 2018. április 14. Koszorúzás a felvidéki kitelepítettek és deportáltak emléknapja alkalmából tartott képviselõtestületi megemlékezésen a komáromi Monostori erõdbe 2018. április 14-én. MTI Fotó: Krizsán Csaba

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Krizsán Csaba

Az ülésen felolvasott levelében a KDNP elnöke rámutatott, a kommunizmus évtizedei alatt még beszélni sem lehetett a világháborúk utáni idők magyar áldozatairól, a megemlékezés pedig lehetetlennek tűnt.

„Megfogyva bár, de törve nem, megmaradtunk. Akiknek el kellett hagyni szülőföldjüket, szívós munkával teremtettek új otthont. Ma már hazajárnak, és az a legfontosabb, hogy

van hová menni, mert él a felvidéki magyarság”

- fogalmazott Semjén Zsolt.

Bayer Zsolt publicista arról beszélt, hogy

„a huszadik század átgázolt rajtunk, magyarokon, a kitelepítettek mégsem adták fel a hitet, hogy életben kell maradni.

A mostani ünnepen ne felejtsünk el emlékezni azokról sem, akiket innen zavartak el, a zsidókról és a svábokról” – mondta Bayer Zsolt.

Az Országgyűlés 2012-ben Komárom polgármestere, Molnár Attila (Fidesz-KDNP) kezdeményezésére nyilvánította a Felvidékről kitelepítettek emléknapjává április 12-t, mert 1947-ben ezen a napon kezdődött a szlovákiai magyar lakosság kitelepítése.

Stubendek László, Révkomárom polgármestere, Bayer Zsolt publicista, Czunyiné Bertalan Judit (Fidesz-KDNP), a térség országgyűlési képviselője és Molnár Attila (Fidesz-KDNP), Komárom polgármestere (b-j) koszorúz a felvidéki kitelepítettek és deportáltak emléknapja alkalmából tartott képviselőtestületi megemlékezésen a komáromi Monostori erődbe 2018. április 14-én.
Forrás: MTI Fotó | Fotós: Krizsán Csaba

A határozatban rögzítették: az Országgyűlés szükségesnek tartja a méltó megemlékezést a benesi dekrétumok miatt a Csehszlovák Köztársaságból kizárt, Magyarországra telepített magyarságról.

Komárom az elmúlt évtizedben a kitelepítések emlékvárosának szerepét töltötte be. A helyi Kecskés László Társaság felvállalta a felvidéki kitelepítettek ügyét, könyveket és kiadványokat is megjelentettek a témával kapcsolatban. Kecskés László helytörténész volt a Klapka György Múzeum megalapítója, őt Révkomáromból telepítették Komáromba.

Az 1945-ös Benes-dekrétumok a magyar és német lakosságon torolták meg Csehszlovákia széthullását, a nem szláv népességet megfosztották állampolgárságától, vagyonától és állásától. Csaknem 170 ezer magyar hagyta el emiatt az állam területét, javait kényszerűen hátrahagyva.

Borítókép: Koszorúzás a felvidéki kitelepítettek és deportáltak emléknapja alkalmából tartott képviselőtestületi megemlékezésen a komáromi Monostori erődbe 2018. április 14-én.

MTI Fotó / Krizsán Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában