Liget Budapest Projekt

2019.12.11. 10:44

A budapestiek 70 százaléka támogatja az új terveket (Ön is csatlakozhat a petícióhoz!)

A megkérdezetteknek az Új Nemzeti Galéria és a Magyar Innováció Háza tervei tetszenek a legjobban. Aki vidékiként csatlakozni akar a projekt létrejöttét támogató petícióhoz, cikkünkben megteheti.

A Városliget átfogó megújítására vonatkozó konkrét tervek ismeretében a fővárosiak több mint kétharmada támogatja a Liget Budapest Projektet, 75%-uk szerint a fejlesztések erősítik Budapest családbarát kínálatát. A megkérdezettek 76%-a szerint fontos, hogy új, korszerű kulturális intézmények is kerüljenek a Ligetbe oly módon, hogy közben a zöldfelületet is növelik és megújítják, az új épületeket pedig lebontott épületek vagy parkolók helyén építik fel.

A válaszadók 74%-a szerint Budapest kulturális hírnevét és nemzetközi turisztikai vonzerejét is kedvezően befolyásolják majd a Liget Budapest Projekt keretében felépítendő új épületek,

melyek közül a döntő többség a Magyar Innováció Házát és az Új Nemzeti Galériát kedveli a legjobban.

A Városliget Zrt. megbízásából az Inspira Research Group készített közvélemény-kutatást a Városliget átfogó megújítását szolgáló Liget Budapest Projektről. A kutatás adatait személyes interjúk során rögzítették egy ezer fős, reprezentatív fővárosi mintán, ahol a megkérdezettek a Projekt terveinek megismerése után alkothattak véleményt.

A felmérés egyik legfontosabb megállapítása, hogy a tervek ismeretében a megkérdezett fővárosiak 70 százaléka támogatja a Liget Budapest Projektet, a fejlesztések elfogadottsága pedig a fiatalok, családosok és a parkot övező belvárosi kerületekben kimagasló.

Az Új Nemzeti Galéria elképzelt épülete

„A kutatás bizonyítja, hogy amennyiben a Liget Budapest Projekt valós tartalmi elemeiről és céljairól kérdezik meg őket, akkor a budapestiek döntő többsége egyetért a projekttel és támogatja annak megvalósítását.”

- hangsúlyozta Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa.

A válaszadók 76 százaléka szerint fontos, hogy új, korszerű kulturális intézmények is kerüljenek a Ligetbe oly módon, hogy közben a Liget zöldfelületeit is növelik és megújítják, az új épületeket pedig lebontott épületek vagy parkolók helyén építik fel.

Petíció a projekt sikeres létrejöttért, nem csak budapestieknek

A Liget Budapest Projekt nemcsak a főváros, hanem az egész ország ügye. A budapestiek döntése értelmében a városnak új vezetése van, akik a folytatást meg akarják akadályozni. Ez a terv óriási lehetőség, talán száz évben egyszer van ilyen, hogy a kultúra, a művészetek területén ilyen maradandót hozzon létre. Elindult egy petíció, amelyben a vidékiek ugyanúgy leadhatják voksukat a megálmodott projekt mellett. Az alábbi linken keresztül Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy a Liget Projekt büszkesége lehessen a magyar nemzet fővárosának.

Alapvető célkitűzések

Mint az ismeretes, a Liget Projekt alapvető célkitűzése, hogy a park évtizedek óta elhanyagolt zöldfelületét rehabilitálja és a zöldfelületek nagyságát a Városligeten belül – a feleslegesen lebetonozott területek feltörésével – a mostani 60 százalékról 65 százalékra növelje, és ezzel együtt valósítsa meg a már több mint száz éve itt lévő számos épület felújítását és az új kulturális intézmények létrehozását.

„A Liget Budapest Projekt keretében megépíteni tervezett épületek Budapest új jelképei lesznek, s a már eddig átadott projektelemekhez hasonlóan mindenki örömmel fogja használni őket.

Visszaigazolja ezt a jelenlegi kutatás is, mely alapján a projekt valamennyi új épülete elnyerte a fővárosiak nagy többségének a tetszését,

a legnépszerűbbnek a Magyar Innováció Háza és az Új Nemzeti Galéria bizonyult.”

- hangsúlyozta Baán László.

A Liget Budapest Projekt keretében megvalósuló új épületek közül a két legnépszerűbb a Magyar Innováció Háza és az Új Nemzeti Galéria, amely a fővárosiak 81 illetve 72 százalékának nyerte el a tetszését. Az egykori Közlekedési Múzeum torzójának helyére, valamint a lebontott Petőfi Csarnok területére tervezett új épületek a fiatalok és fiatal középkorúak, a belvárosiak, illetve a nagycsaládosok körében kiugróan népszerűek.

További fontos megállapítása a kutatásnak, hogy a válaszadók 72 százaléka szerint a tervezett új épületek megvalósítása a Városliget eddigi állapotához képest pozitív irányú változást jelentene, míg 74 százaléka szerint Budapest kulturális hírnevét és nemzetközi turisztikai vonzerejét kedvezően befolyásolják a Liget Budapest Projekt keretében tervezett új épületek. A megkérdezettek 75%-a szerint a megújított zöld területekkel, az új játszóterekkel, valamint az újonnan épülő kulturális intézményekkel kiegészült Városliget Budapest családbarát jellegének a megerősítését szolgálja.

„A Liget Budapest Projekt ma Európa legnagyobb kulturális városfejlesztése, mely a budapestiek egyöntetű véleménye alapján nem csak a Városligetre lesz rendkívül pozitív hatással, hanem Budapest és Magyarország nemzetközi megítélését is új szintre emeli majd.”

- fejtette ki Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója.

„A közvélemény-kutatás eredménye jelzi, hogy a budapestiek döntő többsége támogatja, hogy a Liget Budapest Projekttel az

a századfordulós, pezsgő, polgári hangulat térhessen vissza a parkba, amikor a Városliget egyet jelentett a minőségi kikapcsolódással, belsejében pedig tökéletes harmóniát alkotott a természet és az intézmények.

Épp ezért újítjuk meg a Liget karakterét adó épületeket – Szépművészeti Múzeum, Millennium Háza –, és emellett lepusztult s már lebontott régi épületek vagy lebetonozott parkolók helyén új, kortárs épületeket is létrehozunk, melyekben olyan fontos nemzeti gyűjteményeink kapnak majd helyet, mint a Néprajzi Múzeum, az Új Nemzeti Galéria, a Magyar Zene Háza és a Magyar Innováció Háza, de az Állatkert nagyszabású bővítését is ide sorolhatjuk.” – tette hozzá a vezérigazgató.

A kutatás módszertanáról és a mintavételről Géczi Tamás, az Inspira Research Kft. ügyvezető partnere elmondta: „Az 1000 fős, laptoppal támogatott, kérdezőbiztosok által végzett személyes megkérdezés során a válaszadók a Liget Projekt látványtervei alapján először a tervezett épületeket, majd (több szempont szerint) a Liget Projekt egészét értékelték. A kutatási minta nem, életkor, iskolai végzettség és kerületi megoszlás szerint reprezentálja a 18 év feletti budapesti lakosságot.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában