Fontos témák

2023.10.18. 16:23

Orbán Viktor a világ legnagyobb bankjának elnökével tárgyalt

A miniszterelnök szerdán a Kínai Ipari és Kereskedelmi Bank (ICBC) vezetőjével, Csen Sze-Csinggel folytatott megbeszélést Pekingben; az ICBC a világ legnagyobb mérlegfőösszegével rendelkező bankja, Kínában a legnagyobb tőkeerejű pénzintézet – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke, ismertetve a feleknek a tárgyalás után kiadott közös sajtóközleményét.

MW

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az Övezet és út kezdeményezés csúcstalálkozóján Pekingben 2023. október 18-án

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Fischer Zoltán

A dokumentum szerint a magyar miniszterelnök és kísérete felkereste az ICBC-t, ahol az igazgatótanács elnökével az Egy övezet, egy út kezdeményezésben folytatott magas szintű együttműködésről egyeztetett. A közlemény felidézi, hogy a ICBC megállapodást írt alá a Gazdaságfejlesztési Minisztériummal, amelyben az együttműködés elmélyítéséről egyeztek meg a jüankötvény-kibocsátás, a nemzetközi jüanalapú elszámolás, a befektetések, a finanszírozás, az infrastruktúraépítés, a zöldfinanszírozás, a pénzügyi technológiák és a nemzetközi on-line kereskedelem területén és egyéb kérdésekben.

A közlemény szerint 

a magyar kormányfő elismerte az ICBC szerepét a magyar gazdaság és kereskedelem bővülésében és a kínai–magyar kereskedelmi kapcsolatokban. 

Orbán Viktor ismertette a magyar gazdaság növekedését és a kormány terveit a versenyelőnnyel rendelkező iparágak és a Magyarországon befektető kínai vállalatok támogatására. Emellett bátorította, hogy még több kínai vállalat fektessen be Magyarországon, és kifejezte, hogy számít az ICBC együttműködésére az Egy övezet, egy út kezdeményezés keretében.

Kína és Magyarország hű társak az Egy övezet, egy út kezdeményezésben

– jegyezte meg Csen, aki szerint a két ország barátsága nagy múltra tekint vissza, és minden téren nagy a további együttműködés lehetősége. Kifejtette, hogy az ICBC a múltbeli kiterjedt együttműködés és az állami vezetők megállapodása alapján a jövőben arra fogja használni a globális szolgáltatások terén megszerzett előnyét, hogy támogassa az Egy övezet, egy út kezdeményezés és a magyar nemzeti stratégia közötti szoros kapcsolatot, jobb pénzügyi szolgáltatásokat nyújtson a magyar és a kelet-közép-európai piacon, továbbá hozzájáruljon a Kína és Magyarország közötti gazdasági, kereskedelmi és pragmatikus pénzügyi együttműködés eredményeihez.

A közlemény szerint

 az ICBC 49 országban 415 külföldi intézményt hozott létre, és közvetve 20 afrikai országban is jelen van. 

Felidézik, hogy az elmúlt évtizedben a bank jelentősen bővítette a kezdeményezésben részt vevő országok rendelkezésére álló pénzügyi csatornákat, s támogatta Kína globális nyitását. Megemlítik, hogy az ICBC vezette a kínai jegybank segítségével az Egy övezet, egy út bankári kerekasztalának létrehozását, amelyben már 71 országból 164 pénzintézet vesz részt. 2021-ben pedig az ICBC kezdeményezte a Kína-Európa Üzleti Tanács életre hívását.

Magyarországgal összefüggésben a közlemény megemlíti, hogy 2021-ben megállapodást írtak alá a magyar jegybankkal és az OTP-vel, Magyarország legjelentősebb pénzintézetével.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában