Exkluzív interjú

2023.06.02. 19:00

Így élték meg testközelből a magyar katonák a koszovói zavargásokat

Zvecsán központjában olyan érzése van az embernek, mintha több katona lenne a településen, mint helyi lakos.

MW

Helyi szerbek ülnek az utcán a NATO parancsnoksága alatt működő koszovói békefenntartó haderő, a KFOR katonáinak sorfalával szemben a polgármesteri hivatal épülete előtt az észak-koszovói Zvecanban 2023. május 29-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Georgi Licovszki

Katonaként minden körülmények között az az elsődleges szempont, hogy a békét garantáljuk. A feladat akár belföldön, akár külföldön jelentkezik, magyar katonaként mindig helytállunk, hiszen ez kötelességünk

– mondta a Magyar Nemzetnek Koszovóban, Mitrovica közelében adott exkluzív interjúban Nagy Levente István alezredes, a Magyar Honvédség KFOR Kontingens 28. váltásának parancsnoka.

Hétfőn tömegoszlatási feladatokra vetették be a koszovói Zvecsán településen a Magyar Honvédség NATO békefenntartó erejében szolgáló katonáit. Az összecsapásban a tiltakozók improvizált robbanóeszközöket is használtak, legtöbben ezek repeszeitől sérültek meg. Más országok katonái mellett összesen 27 magyar katona sebesült meg, közülük tizenöten súlyosan.

Nagy Levente István alezredes, a Magyar Honvédség KFOR Kontingens 28. váltásának parancsnoka Koszovóban
Fotó: Havran Zoltán / Forrás: Magyar Nemzet

„Zvecsánban én magam is a helyszínen voltam. Láttam, amikor társaink a földre kerültek. Mindenki a kiképzésének megfelelően cselekedett. A kijelölt katonák a sebesülteket biztonságos helyre szállították, s elkezdték egészségügyi ellátásukat. A többiek szakszerűen folytatták a kiszabott feladat végrehajtását”

– mondta az alezredes.

Nagy Levente István azt is elárulta: a magyar katonák közül sokan sérüléseik ellenére is folytatták feladataikat, néhányan pedig rövid egészségügyi ellátást követően tértek vissza társaikhoz.

Mit csinálnak a magyar katonák Koszovóban?

A KFOR 1999-es missziója még körülbelül 50 ezer katonával kezdődött, ez a szám mostanra négyezer alá csökkent. E békefenntartásban 27 ország vesz részt, de a legtöbb katonát három ország: Olaszország (715), az Egyesült Államok (561) és Magyarország (469) adja. Ennek megfelelően a KFOR vezetésében is ez a három ország dominál. A KFOR általában megfigyelői és támogatói feladatokat lát el: békeidőben főleg járőröznek, megfigyelik a biztonsági helyzetet.

A teljes interjúért kattintson.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában