Közvélemény-kutatás

2023.06.05. 06:07

A magyarok többsége semmilyen külföldi anyagi támogatást nem engedne a választási kampányban

A magyarok 61 százaléka szerint a magyarországi pártoknak nem lenne szabad semmilyen anyagi támogatást kapniuk külföldről a választási kampányukhoz, 60 százalékuk szerint pedig a jelenleginél szigorúbb szabályozásra lenne szükség e téren - derült ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából.

MW

Márki-Zay Péter, hat ellenzéki párt közös miniszterelnök-jelöltje beszédet mond az Egységben Magyarországért kampányzáró rendezvényén Budapesten, a Madách téren 2022. április 2-án

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

A Nézőpont Intézet honlapján hétfőn közzétett összefoglalóban azt írták, még a baloldali szavazók 41 százaléka is ellenez mindenféle külföldi kampányfinanszírozást, 49 százalékuk pedig szintén egyetértene a jogszabályok szigorításával.   

Emlékeztettek, idén év elején került nyilvánosságra a Nemzeti Információs Központ által készített részjelentés, melyből kiderült, hogy a baloldali pártok kampányára különféle szervezetekhez összesen több mint 4 milliárd forint érkezett külföldről.

Márki-Zay Péter, a baloldal volt közös miniszterelnök-jelöltje azzal védekezett a mozgalmához érkező forrásokkal kapcsolatban, hogy az civil szervezetként kapta a támogatást, nem pártként, azaz nem törvényellenesen. A hatóságok szerint a történtek mégis felvetik a tiltott kampányfinanszírozás gyanúját - írták.

A felmérés szerint a kérdésben egyértelmű a közvélemény álláspontja: a magyarok többsége (61 százaléka) semmilyen külföldi (akár nyugati, akár keleti) anyagi támogatást nem engedne a magyar pártok választási kampányában, és mindössze harmaduk (33 százalék) megengedőbb ebben a kérdésben.

 

A Fidesz-szavazók csaknem négyötöde (78 százalék) elfogadhatatlannak tartja a pártok választási kampányánál a külföldi finanszírozás minden fajtáját. Az intézet szerint a baloldali választók megosztottsága azonban figyelemreméltó. A "pártlojalitásukat sokaknál felülírta a morális érzékük": tízből négyen (41 százalék) egyetértenek azzal, hogy a magyarországi pártok a választási kampányukhoz külföldről ne kaphassanak semmilyen anyagi támogatást. Minden második baloldali szavazó (52 százalék) viszont inkább elnéző maradt a kérdésben, alighanem preferált pártját védelmezve - olvasható az összefoglalóban.

A kutatás szerint a magyarok 60, a Fidesz-szavazók 72, a baloldaliaknak pedig 49 százaléka azzal is egyetért, hogy "a pártok választási kampányának külföldi támogatása ellen" a jelenlegi törvényeknél "szigorúbb, a kampányban részt vevő minden szervezetre vonatkozó jogszabályokra" van szükség.

 

Mivel a választásra vonatkozó törvényeket nem szokás a választások előtti évben módosítani, a 2024-es európai parlamenti és önkormányzati választások előtt még a parlament nyári ülésszakán elő kellene kerülnie a kampányfinanszírozás korábban a kormánypártok által megígért szigorításának. "Jól látható, hogy erre van társadalmi igény is" - írta a Nézőpont Intézet az összefoglalójában.

A reprezentatív közvélemény-kutatás május 30. és június 1. között ezer ember telefonos megkérdezésével készült.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában