Ukrán válság

2023.05.29. 07:05

Újabb orosz légitámadás érte Kijevet

Már 460. napja pusztít a háború a szomszédban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Ukrán légvédelmi alakulat tagjai a frontvonalnál, a kelet-ukrajnai Donyeck megyében 2023. május 18-án, az Ukrajna elleni orosz hadviselés második évében

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Oleh Petraszjuk

Meghalt egy üzbég állampolgár, aki a Wagner orosz magánhadseregben harcolt

Üzbegisztán bejelentette, hogy meghalt egy állampolgára, aki Ukrajna ellen harcolt a Wagner orosz félkatonai csoport zsoldosaként. 

Egy helyi rendőri vezető közölte az AFP francia hírügynökséggel, hogy a Wagner-csoportban harcoló férfi holttestét az ország keleti részében fekvő Namangan repülőterén keresztül szállították haza, onnan vitték Fergana térségébe, ahonnan származik. 

A hét végén az üzbég titkosszolgálat (SBG) jelentette be, hogy a férfi dróntámadásban halt meg, de az elesésének sem a helyét, sem az idejét nem nevezték meg. Az SBG szerint március óta ez már a második ilyen eset. 

Az SGB szerint a férfi a családját akarta eltartani, pénzt akart keresni, amikor Oroszországba ment. 

Az orosz-ukrán határon azonban "heroint találtak nála", Oroszországban letöltendő börtönbüntetésre ítélték, majd besorozták, hogy Ukrajna ellen harcoljon. 

A Wagner-csoport több ezer oroszországi elítéltet alkalmazott, szabadságot és jó fizetést ígérve. 

Orosz statisztikák szerint a mintegy 35 millió üzbég közül több mint 800 ezren utaztak Oroszországba 2023 első negyedévében.

Ketten meghaltak a kelet-ukrajnai város elleni támadásban 

Korábban az ukrán főügyészség azt közölte, hogy egy ember meghalt, amikor egy lövedék becsapódott egy benzinkútba Toreck városában.

Egy későbbi Telegram-bejegyzésében Pavlo Kyrylenko, a régió kormányzója elmondta, hogy

 két ember meghalt a Toretszk elleni csapásokban, amelyek állítólag nagy, robbanásveszélyes légibombákkal is érintettek.

Kyrylenko szerint egy többemeletes épület is megsérült a támadásban.

Az ukrán elnöki hivatal helyettes szóvivője szerint a mai „az egyik legsúlyosabb nap” a háborúban 

A Kijev fővárosa elleni éjszakai bombázást – amely során állítólag az ukrán védelmi erők elfogták a legtöbb rakétát és drónt – ma reggel újabb, cirkáló és ballisztikus rakétákkal végrehajtott orosz támadás követte.

Ihor Zhovkva, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője a Sky Newsnak nyilatkozva „borzasztónak" nevezte a legutóbbi támadásokat. 

Ez a háború egyik legsúlyosabb napja, és sajnos úgy gondoljuk, hogy ez megismétlődhet  

– mondta.

Arra a kérdésre, hogy Moszkva miért veszi célba Kijevet, és nem katonai célpontokat, Zsovkva azt mondta, hogy az orosz erők polgári területeket támadnak meg, hogy „megakadályozzák Ukrajnát abban, amit a csatatéren tervez" – ez valószínűleg Kijev széles körben várt ellentámadására utal.

Az orosz erők az éjszaka folyamán ukrán légibázisokat semmisítettek meg 

A RIA orosz állami hírügynökség jelentése szerint az orosz erők az éjszaka folyamán ukrán légibázisokat támadtak, és a nemzet védelmi minisztériuma szerint minden célpontot megsemmisítették.

Ukrán tisztviselők korábban azt mondták, hogy Oroszország országszerte támadott célpontokat, és több tucat rakétát és drónt használt – írja a Reuters.

Németország megkezdi az ukrán csapatok kiképzését az Abrams harckocsikra 

200 ukrán katona kiképzését kezdték meg Abrams harckocsikon a németországi Grafenwoehrben található amerikai gyakorlótéren. Erről a Spiegel magazin számolt be május 29-én.

Az ukrán katonák éleslövészetet gyakorolnak a tankokon, megtanulják a harckocsik kezelését, taktikai akciókat hajtanak végre és orvosi kiképzésen vesznek részt.

A katonákat a tankok karbantartására és javítására is kiképzik.

Az ukrán erők a határ menti településeket lőtték

Belgorod kormányzója hétfőn közölte, hogy az ukrán erők egyszerre több határ menti települést is lőttek.

Hozzátette: Szebekino városában két ipari létesítményt lőttek, és négy alkalmazott megsebesült.

Putyin aláírta az európai hagyományos fegyveres erőkről szóló szerződés felmondásáról rendelkező törvényt

Aláírta az európai hagyományos fegyveres erőkről szóló szerződés (CFE) felmondásáról rendelkező törvényt Vlagyimir Putyin orosz elnök, a dokumentumot a jogi információk hivatalos portálján hétfőn tették közzé.

A CFE-szerződést 1990-ben írták alá Párizsban, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) 1999-es isztambuli csúcstalálkozóján pedig elfogadták a dokumentum aktualizált változatát. A kiigazított szerződést azonban csak négy ország – Oroszország, Fehéroroszország, Kazahsztán és Ukrajna – ratifikálta.

Oroszország 2007-ben felfüggesztette a CFE-szerződésben való részvételét mindaddig, amíg a NATO-országok nem ratifikálják az kiigazításáról szóló megállapodást, és nem hajtják végre „lelkiismeretesen a dokumentumot”.

A lengyel elnök aláírja az orosz befolyást vizsgáló bizottságról szóló törvényt

Aláírja a lengyel elnök azt a törvényt, amelynek értelmében állami vizsgálóbizottságot hoznak létre az orosz befolyás és nyomás feltárására a belbiztonság és az energetika terén - a döntést maga Andrzej Duda jelentette be hétfőn. Közölte egyúttal, hogy utólagos normakontrollt kér az alkotmánybíróságtól.

A törvényt pénteken szavazta meg a lengyel parlament. Duda azzal indokolta meg jóváhagyását, hogy a lengyel közvéleménynek átlátható módon kell értesülnie arról, az orosz befolyáshoz miként viszonyultak a Lengyelországban a fontos posztokat betöltő emberek.

„Nem titok, hogy Oroszország és vezetése több éve különféle módokon próbálta befolyásolni más országok politikáját” úgy, hogy fölénybe jusson a számára előnyös megoldások, ezen belül gazdasági megoldások révén – magyarázta Duda.

Az orosz hadsereg több mint 20 ukrán katonát ejtett fogjul Belogorovka közelében

Az orosz hadsereg az elmúlt két napban az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) 81. Független Légideszant Brigádjának több mint 20 katonáját ejtette foglyul a Luhanszki Népköztársaság (LNR) területén lévő Belgorovka falu közelében. Számolt be május 29-én, hétfőn Andrej Marocsko nyugalmazott alezredes, az LNR Népi Milícia munkatársa.

Az elmúlt két napban rohamosztagaink számos sikeres műveletet hajtottak végre Belogorovka település környékén. (...) A 81. AFU-dandár 23 katonáját foglyul ejtettük

– mondta a TASZSZ-nek.

Marocsko megjegyezte, hogy

az orosz katonák előnyös pozíciókat foglaltak el az érintkezési vonal ezen szakaszán.

Hozzátette, hogy a hadifoglyok orvosi ellátásban részesültek. Megjegyezték, hogy fogva tartásuk módja megfelel a nemzetközi humanitárius jog valamennyi normájának. A nyomozó szervek most a katonákkal együtt dolgoznak – mondta Marocsko.

Az orosz erők ukrán erődítményt semmisítettek meg Donbászban

A Nyugati Katonai Körzet Szvjaszpek TOS-1A szakasza Donbászban egyetlen termobarikus lövedékkel megsemmisített egy ukrán erődítményt, amelyben ellenséges személyzet tartózkodott – közölte a RIA Novosztyi.

Ukrajna tüzet jelentett az odesszai kikötőben

Az odesszai kikötőben éjszaka tűz ütött ki, amely megrongálta az infrastruktúrát. Számolt be Natalja Humenyuk, az Ukrán Fegyveres Erők Déli Operatív Parancsnokságának hivatalos szóvivője.

Több mint tízezren érkeztek Ukrajnából vasárnap

Az ukrán–magyar határszakaszon 4017-an léptek be be Magyarország területére vasárnap, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 6402 személy nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – tájékoztatta Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közleményben az MTI-t hétfőn.

A beléptetettek közül a rendőrség 58 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől 2023. május 28-án nem érkezett Budapestre vonattal senki.

A rendőrök továbbra is segítik a háború elől menekülőket – jelezte az ORFK.

Újabb orosz légitámadás érte Kijevet, a légvédelem több tucat rakétát és drónt megsemmisített

Az ukrán légierő több mint 40, Kijev felé tartó orosz légi eszközt, köztük drónokat és rakétákat semmisített meg hétfőre virradóra az ukrán főváros katonai adminisztrációjának Telegramon közzétett bejegyzése szerint.

A légvédelmünk működik

– fogalmazott Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere, és a Telegramon azt közölte, az éjszaka több robbanás is megrázta a fővárost.

Szerhij Popko, a helyi polgári és katonai közigazgatás vezetője szerint az állandó támadásokkal

„az ellenség pszichológiai nyomás alatt akarja tartani a lakosságot.”

A tájékoztatás szerint a támadást a többi között Tu-95MSZ stratégiai bombázókkal és robbanószerkezetekkel felszerelt drónokkal hajtották végre.

Kijevet májusban rendszeresen érték orosz támadások, a mostani pedig már a 15. ilyen művelet a főváros ellen.

A nyugat-ukrajnai Hmelnyickij körzeti adminisztrációja a Telegramon azt közölte,

hétfőre virradóra orosz támadás érte a város egyik katonai létesítményét. A bejelentés szerint a támadás nyomán kigyulladt egy üzemanyagraktár, valamint öt repülőgép és a körzet katonai repülőterének kifutója megrongálódott.

Robbanásokat jelentettek a nyugat-ukrajnai Lvivből, a közép-ukrajnai Vinnyicából, valamint az ország déli részén fekvő Odesszából is - tájékoztatott a BBC brit hírtelevízió.
Ez történt vasárnap:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában