Mamutper

2023.05.31. 22:03

Súlyos ítélet az Antifa Hammerbande vezetőinek perében

A szász tartományi bíróság börtönbüntetésre ítélte a Hammerbande vezetőjét és három tagját.

MW

A szélsõbaloldali, úgynevezett antifasiszta, azaz antifa csoportok tagjai tüntetnek tiltakozásul a német antifa rohamcsapat, a Hammerbande vezetõje, Lina Engel börtönbüntetése miatt Berlinben 2023. május 31-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Filip Singer

Elítélték a budapesti embervadászatban is érintett Hammerbande négy tagját a szász tartományi bíróság előtt folyó mamutperben. Drezdában 97 napos bizonyítási eljárás után Hans Schlueter-Staats elnök hirdette ki az ítéletet a négy szélsőbaloldali vádlottal szemben bűnszervezetban való tagság miatt, írja a Bild alapján a Magyar Nemzet.

Lina Engel – az ügy fővádlottja – 5 év 3 hónap börtönbüntetést, segítői, Lennart Zaphod Arning 3 év, Philipp Jonathan Mohr 3 év és 3 hónap, Jannis Rohling 2 év börtönt kapott bűnszervezet megalakításáért és a súlyos sérülésekkel járó támadásokért. 

Az ítélet nem jogerős. 

A tárgyalásnak ma délelőtt 10 órakor kellett volna kezdődnie, de az érdeklődők tömeges érkezése miatt az ítélethirdetés csúszott. Antifa-aktivisták a szülők állítólagos üdvözletét olvasták fel a bíróság épülete előtt, "aljas bizonyítékokról" beszélve. 

A Bild beszámolója szerint a tanácsvezető bírónak az ítélethirdetés után öt percre meg kellett szakítania a tárgyalást. Az elítéltek szélsőbaloldali szimpatizánsai megzavarták az ítélethirdetést, a börtönbüntetések kihirdetése után hangosan kezdtek telefonálni, egyebek mellett disznóságnak ("pig system") nevezve az ítéletet. Erre Schlueter-Staats bíró: így reagált "Nem hagyjuk, hogy bármi provokáljon minket. A zavarkeltőket azonosítják, és kivezetik a helyiségből."

A szövetségi ügyészség azzal vádolja Lina Engelt és segítőit, hogy többek között bűnszervezetet hoztak létre jobboldali emberek elleni támadásokra készülve. A vád szerint 2018 és 2020 között több támadást követtek el a jobboldal hívei ellen a szászországi Wurzenben, Lipcsében és a türingiai Eisenachban. Többen súlyosan megsérültek.

A szövetségi ügyész szerint a vádlottak "harcos baloldali szélsőséges ideológiát vallottak". A hírek szerint Lina Engel a vezetője a Lipcsében alapított, országosan hálózatot kiépítő Hammerbande szélsőbaloldali egyesületnek. 

Az Antifa már hetek óta meghirdette az ítélet napja utáni első szombatra az X. napot, és a felhívásban utcai harcokra buzdítja híveiket a Lina Engelre kiszabott ítélet miatt. Megígérték, hogy minden egyes börtönévért egymillió eurós kárt fognak okozni a német városokban, így most szombaton ötmillió háromszázezer eurós kárra készülhetnek a német hatóságok.

A teljes cikket a Magyar Nemzeten olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában