Ukrán válság

2023.05.14. 09:39

Több ukrán várost ért rakétatámadás, Kijev felett drónokat semmisítettek meg

445. napja tart a háború a szomszédban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Ukrán tüzérek az orosz állásokat ágyúzzák a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Marjinka környékén húzódó fronton 2023. május 8-án

Forrás: MTI/AP

Fotó: Libkos

Emmanuel Macron: Oroszország geopolitikailag elvesztette a háborút és Kína vazallusa kezd lenni

Emmanuel Macron szerint Oroszország "geopolitikailag már elvesztette" a háborút Ukrajnában és "egyfajta vazallusi viszonyba" kezdett Kínával szemben. A francia államfő ezt a L'Opinion című francia liberális lap internetes oldalán vasárnap este megjelent interjúban mondta néhány órával azelőtt, hogy hivatalában munkavacsorán fogadja a Párizsba érkező Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt.

Beszéljünk világosan: nem egy különleges hadműveletről van szó, hiszen Vlagyimir Putyin (orosz elnök) mozgósításról döntött. Egyébként Oroszország a történelmi szövetségeseiben is kétséget ébresztett, a legfontosabb partnerében. De facto elkezdett egyfajta vazallusi viszonyt Kínával szemben, és elvesztette hozzáférését a Balti-tengerhez, ami kritikusnak bizonyult számára, miután felgyorsította a svéd és finn döntést a NATO-csatlakozásról

- vélte a francia elnök.  

Oroszország geopolitikailag már veszített

- fogalmazott Emmanuel Macron.

Ez elképzelhetetlen volt még két évvel ezelőtt. Ez tehát geopolitikai vereség. Legyünk tényszerűek: Oroszország nem nyerheti meg a katonai háborút. És itt rajtunk múlik, hogyan segítjük az ukránokat az ellentámadásban, hogyan készíthetjük elő a biztonsági garanciák kérdését a tárgyalásokra, amelyekre elkerülhetetlenül sor fog kerülni

- tette hozzá.

Én mindig azt mondtam, hogy hosszú távon az európai biztonsági szerkezetnek teljes mértékben biztosítania kell a jövő Ukrajnáját. De azt úgy kell megvalósítani, hogy ne legyen konfrontálódás Oroszországgal, és fenntartható egyensúlyok jöjjenek létre. Ehhez azonban még sok lépésre van szükség

- vélte a francia államfő.

MACRON, Emmanuel
Emmanuel Macron francia államfő
Fotó: Vadim Ghirda / Forrás: MTI/AP

Az ukrán elnök hétvégi európai körútja utolsó állomásaként Róma, Berlin és Aachen után az esti órákban érkezik Párizsba, ahol a francia elnöki hivatal tájékoztatása szerint "Ukrajna sürgős katonai és humanitárius szükségleteit" fogja megvitatni a francia elnökkel.

A ma esti megbeszélés középpontjában az a támogatás áll, amelyet Franciaország továbbra is biztosít Ukrajna sürgős szükségleteire válaszul, katonai és humanitárius téren

- olvasható az Elysée-palota közleményében. Emmanuel Macron "meg fogja erősíti Franciaország és Európa megingathatatlan támogatását Ukrajna törvényes jogainak helyreállításában és alapvető érdekeinek megvédésében" - tette hozzá az elnöki palota.

A két elnöknek lehetősége lesz arra is, hogy megvitassa a béke visszatérésének hosszabb távú kilátásait Európában, különösen a Zelenszkij elnök által javasolt béketerv alapján, amelyet Franciaország támogat

- közölte a francia elnökség.

Lengyel kormányfő: Volodimir Zelenszkij a 21. század legsikeresebb vezetője

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a 21. század legsikeresebb állami vezetője - jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök vasárnap a németországi Aaachenben a Nemzetközi Károly-díj átadó ünnepségén.

ZELENSZKIJ, Volodimir; MORAWIECKI, Mateusz
Az idei Károly-díjjal kitüntetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (b) és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök kezet fog az elismerés átadási ünnepségén az aacheni városházán 2023. május 14-én
Fotó: Friedemann Vogel / Forrás: MTI/EPA pool

A konzervatív politikus a díjazottat, azaz az ukrán államfőt és az ukrán népet méltatva kiemelte, hogy Volodomir Zelenszkij "Ukrajna hőse és Európa példaképe".

Mint mondta, Oroszország Ukrajna elleni háborúja "a jó és a rossz örök konfliktusának manifesztációja", Volodomir Zelenszkij pedig a jók oldalának megtestesítője.

Hangsúlyozta, hogy Ukrajna az emberi méltóság, a véleményszabadság és az állam és egyház szétválasztásának európai értékeit védelmezi, Oroszország viszont "Európa tagadása", ahol az állampolgár csupán "gyalogáldozat", az egyház "állami szerv" és a hazugság igazságot jelent, az ukránokat így nácinak nevezik, a rabságot szabadságnak, az Ukrajna elleni jogtalan támadást pedig különleges műveletnek.

A többi között arról is szólt, hogy az EU csak akkor lehet egységes, ha Ukrajna teljes jogú tagként csatlakozik a közösséghez. Amíg Ukrajna az orosz támadás miatt megosztott, addig egész Európa megosztott, és "amikor ukránok halnak meg a szabadságunkért, akkor Európa szíve vérzik" - mondta a lengyel kormányfő.

Összesen nyolc civil halt meg orosz tüzérségi támadásokban

Egy 64 éves férfit meghalt Herszonban, amikor a kertjébe egy tüzérségi lövedék csapódott be - közölte a város kormányzója, Olekszandr Prokudin.

További hét ember halt meg Ukrajna donyecki területe elleni orosz tüzérségi támadásokban tegnap - közölte ma a regionális katonai közigazgatás vezetője. Pavlo Kijrilenko szerint az áldozatok közül öt ember Avdiivkában, kettő pedig Kosztyantyinivkában halt meg - írja a Sky News.

Bahmut környéki ukrán támadások visszaveréséről számolt be az orosz katonai szóvivő

Az orosz hadsereg visszaverte a Bahmut környékén indított összes ukrán ellentámadást, emellett nagy hatótávolságú, légi és tengeri indítású, precíziós fegyverekkel mért csapást az ukrán élőerőre és hadfelszerelésre a Dnyipropetrovszk megyei Ternopil és Petropavlivka közelében - jelentette vasárnap Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Konasekov elismerte, hogy a Bahmut környékén vívott harcokban elesett két orosz ezredes. Az orosz tábornok által ismertetett hadijelentés szerint az ukrán fegyveres erőknek a szoledari-bahmuti frontszakaszon az elmúlt nap folyamán több mint négyszáz katonája halt meg vagy sebesült meg, továbbá 12 harckocsit, 18 gyalogsági harcjárművet, két páncélozott harcjárművet, valamint egy D-20-as tarackot veszítettek. Az orosz napi összesítés értelmében az ukrán élőerőveszteség mintegy hétszáz fő volt.

Ukrán katona páncélozott harcjárművön az orosz erők által ostromlott kelet-ukrajnai Bahmutban 2023. április 26-án
Forrás: MTI/AP

Ukrán légierő: az orosz légvédelem felelős a brjanszki légi szerencsétlenségekért

Az orosz légvédelem a felelős az Ukrajnával határos oroszországi Brjanszki területen szombaton történt légi szerencsétlenségekért - jelentette ki Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője egy vasárnapi tévéműsorban a TSZN ukrán hírtelevízió internetes kiadványa szerint.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál tudósítása alapján a szóvivő kifejtette, hogy az eddigi információk szerint összesen öt légi eszközt, három helikoptert és két repülőgépet lőttek le. Ihnat közlése szerint az orosz katonai gépek azért szálltak fel, hogy támadásokat hajtsanak végre Ukrajna területén.

A hírportál emlékeztetett arra, hogy szombaton a Kremlhez hű orosz sajtóorgánumokban különböző adatok jelentek meg előbb egy helikopter, majd kettő, majd egy vadászrepülőgép lezuhanásáról. Orosz részről azt közölték, hogy az egyik helikopter motortűz miatt zuhant le, és a fedélzetén lévő mindkét ember életét vesztette. Később elismerték, hogy két helikopter és egy repülőgép azért zuhant le, mert találatot kapott, de "ukrán szabotőröket" tettek felelőssé a történtekért.

Ferenc pápa szerint a fegyverek elpusztítják a béke minden reményét

A mártír Ukrajna és a háború és erőszak sebezte összes nemzet szenvedésének enyhítéséért imádkozott Ferenc pápa a Szent Péter téren mondott beszédében vasárnap.

Ferenc pápa a Mennyek Királynője-imádságot követően a kiújult arab-izraeli fegyveres harcok leállítását sürgette.   

Hangsúlyozta, hogy ártatlanok, köztük nők és gyermekek veszítették életüket. Reményét fejezte ki, hogy a felek közötti tűzszünet tartós marad.   

Az egyházfő alig 24 órával azután, hogy Volodomir Zelenszkij ukrán elnököt fogadta a Vatikánban, kijelentette: "a fegyvereknek el kell hallgatniuk, mivel fegyverekkel nem lehet biztonságot és stabilitást elérni, ellenkezőleg: elpusztítják a béke minden reményét".   

Beszéde végén a mártír Ukrajna és a háború és erőszak sebezte összes nemzet szenvedésének enyhítéséért imádkozott.   

"A hit diplomáciájának nincsen könnyű dolga, de nem áll le" - hangoztatta Visvaldas Kulbokas érsek, kijevi apostoli nuncius a Corriere della Sera olasz napilapban vasárnap megjelent interjúban. Kifejtette, a jelenlegi háborús helyzetben a logika és az emberi ész is nehezen lát megoldást, de "nekünk, a hit embereinek, akik diplomaták is vagyunk, hivatásunk, hogy előre menjünk mindezek ellenére, akkor is, ha a helyzet reménytelennek tűnik".   

Úgy vélte, "egy háborút senki sem nyerhet meg, és mit is jelent egy olyan háború megnyerése, melyben több tízezrek haltak meg, az egyetlen megoldás a (háború) megállítása".   

Jelentősnek nevezte, hogy a katolikus egyházfő a budapesti látogatásáról a Vatikánba tartó repülőúton nyilvánosan "békemisszióról" beszélt. Az apostoli nuncius szerint mindez arra utal, hogy "Ferenc pápa nem adja fel a béke diplomáciai megoldásának keresését, mivel nem maradhatunk tehetetlenek, és a pápa addig kopogtat az összes ajtón, amíg nem talál nyitva egyet".         

Ferenc pápa és Volodimir Zelenszkij vatikáni találkozását kommentálva kijelentette, jelenleg az Ukrajnából Oroszországba szállított foglyok és gyermekek hazatéréséről folyik az egyeztetés, ami "egy szélesebb tárgyalási folyamatot" indíthat el.   

Elmagyarázta, hogy a konfliktushelyzetekben gyakori tapasztalatnak számít, hogy a humanitárius kezdeményezések végül megállapodáshoz vezetnek akár katonai vagy politikai szinten is.   

A szentszék közleménye szerint a katolikus egyházfő "emberiességi gesztusokat" szorgalmazott a vatikáni találkozón. Visvaldas Kulbokas ezzel kapcsolatban elmondta, hogy jelenleg az Ukrajnából elszállított gyermekekre és foglyokra összpontosítja munkáját. Közölte, hogy rokonok és más családi egyesületek neveket, listákat juttatnak el hozzá, melyeket ő Kijevből a szentszéki államtitkárságra továbbít, onnan Moszkvába küldik tovább.

Olaf Scholz: Ukrajna készen áll a békére

Ukrajna készen áll a békére - jelentette ki Olaf Scholz német kancellár vasárnap Berlinben Volodomir Zelenszkij ukrán államfővel folytatott megbeszélése után.

ZELENSZKIJ, Volodimir; SCHOLZ, Olaf
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (b) és Olaf Scholz német kancellár kezet fog a megbeszélésüket követő sajtóértekezeten a berlini kancellárián 2023. május 14-én
Fotó: Clemens Bilan / Forrás: MTI/EPA

A német kormányfő az ukrán elnökkel tartott tájékoztatóján kiemelte, hogy az orosz támadás ellen védekező Ukrajna készen áll a békére, "ugyanakkor joggal, és teljes támogatásunkkal követeli", hogy a béke "ne egyszerűen a háború befagyasztása vagy egy orosz békediktátum" legyen.   

Ezért Oroszországnak vissza kell vonnia csapatait a megtámadott országból - tette hozzá Olaf Scholz, hangsúlyozva, hogy hazája, amely a második helyen, rögtön az Egyesült Államok után áll a védekezést a legtöbb fegyverrel és hadianyaggal segítő országok listáján, addig támogatja Ukrajnát, amíg csak szükséges.   

ZELENSZKIJ, Volodimir
Rendőrségi helikopter biztosítja a német kancellária környékét Volodimir Zelenszkij ukrán elnök érkezése előtt Berlinben 2023. május 14-én
Fotó: Hannibal Hanschke / Forrás: MTI/EPA

Volodimir Zelenszkij kijelentette: mindenki azt szeretné, hogy a lehető leghamarabb véget érjen a háború Ukrajnában és eljöjjön a béke.   

Arról is szólt, hogy nem támadják Oroszországot, hanem Ukrajna legitim, világszerte elismert határai között védekeznek az orosz agresszióval szemben.

A tüzérség megzavarta az ukrán hadsereg két turnusát a harkivi területen

Orosz tüzérek megzavarták az ukrán csapatok két kísérletét arra, hogy Harkiv területen rotációt hajtsanak végre 

– közölte Szergej Zybinszkij, a Zapad csoport sajtóközpontjának vezetője a védelmi minisztérium Telegram-csatornáján közzétett videóban.

Ukrajna több régiójában légiriadót rendeltek el

Harkiv, Dnyipropetrovszk megyéiben, valamint a Zaporizzsjai terület Kijev által ellenőrzött részén légiriadót rendeltek el – derült ki az ország digitális átalakítási minisztériumának online térképéből.

Az online térkép szerint a régiókban 8.47-kor (moszkvai idő szerint egybeesően) hirdették ki a riadót.

Dél-Afrika aktívan nem elkötelezett

Dél-Afrika elnöki biztonsági tanácsadója azt mondta, hogy az ország "aktívan el nem kötelezett" Oroszország Ukrajna elleni háborújában, miután az Egyesült Államok azon állításai, hogy fegyvereket szállított Moszkvának, diplomáciai válsághoz vezettek.

Volodimir Zelenszkij azt mondta, hogy beszélt Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnökkel, és sürgette, hogy segítsen a háború befejezését célzó kijevi béketerv végrehajtásában.

Három sebesült Mikolajivban

Az orosz támadások három embert megsebesítettek a dél-ukrajnai Mikolajiv városában – közölte a város polgármestere.

A támadások szombaton kora este történtek – mondta Olekszandr Sienkevics a Telegram csatornáján.

Az orosz erők egy gyárat vettek célba, de a közeli lakóépületekben is károk keletkeztek.

Három lakásban tüzet okoztak, és egy oktatási intézményt is megrongáltak.

Hat gyerek sérült meg az ukrán rakétáktól

Az oroszok által telepített luhanszki tisztviselők szerint az ukrán erők által kilőtt rakéták hat gyereket és egy orosz parlamenti képviselőt megsebesítettek, valamint két használaton kívüli gyárat megrongáltak a kelet-ukrajnai régió fő városában, mintegy 100 kilométerre a frontvonalak mögött.

Az ukrán csapatok 58-szor lőttek donyecki területet

Ukrán katonák az elmúlt nap során 58-szor lőtték a Donyecki Népköztársaság területét, és 368 lőszert használtak el – jelentette az Ukrajnai Háborús Bűnökkel kapcsolatos Ügyeket Ellenőrző és Koordinációs Közös Központ (JCCC) donyecki irodája.

A köztársaság hét településének területei voltak tűz alatt: Gorlovka, Zajcsevo, Jaszinovataja, Donyeck, Makejevka, Alekszandrovka és Reszpublika.  

Az elmúlt nap folyamán két civil haláláról érkezett információ Donyeck Kujbisevszkij kerületéből, egyikük egy 2019-ben született gyerek. 11 civil, köztük egy gyerek szenvedett különböző súlyosságú sérüléseket – írja a RIA Novosztyi.

Drónelhárító egység Szentpéterváron

Az oroszországi szentpétervári rendőrség drónellenes egységet hozott létre a Kreml elleni feltételezett támadás után a múlt héten.

A város belügyi vezetése közölte, hogy az egységet kedden indították útjára a második világháborús győzelem napi ünnepségén a szentpétervári Palota téren.

Kijev: több ukrán várost ért rakétatámadás, Kijev felett drónokat semmisítettek meg

leh Szinyehubov Harkiv megyei kormányzó azt közölte, hogy szombat éjszaka az orosz erők - vélhetően Sz-300-as rakétákkal - támadást intéztek Harkiv megye azonos nevű székhelye, valamit Bohoduhiv körzete ellen.

Több épület megrongálódott, áldozatokról nem tudni.

Volodimir Trus, Ternopil megye kormányzója szintén rakétatámadásokról adott hírt vasárnap reggel, legalább két ember megsebesült.  

Az ukrán légierő azt közölte, hogy szombatról vasárnapra virradóra összesen három rakétát és 25 drónt semmisítettek meg.

Közel az egyezség Zaporizzsja ügyében

Az ENSZ nukleáris felügyelőbizottságának vezetője, Rafael Grossi azt tervezi, hogy még ebben a hónapban az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé terjeszti az Oroszországgal és Ukrajnával kötött megállapodást a zaporizzsjai atomerőmű védelméről, jelezve, hogy az egyezség közel van – közölték diplomaták.

Grossi hónapok óta próbál megállapodást kötni az oroszok által megszállt, Európa legnagyobb atomerőművében történt bombázásból származó katasztrofális baleset kockázatának csökkentéséről.

Európai támogatás

Irodája szerint Rishi Sunak brit miniszterelnök arra fogja ösztönözni a többi globális vezetőt, hogy további támogatást adjanak Ukrajnának, amikor részt vesz a jövő heti nemzetközi csúcstalálkozókon. Sunak kedden Izlandra utazik, hogy találkozzon más európai vezetőkkel, akik részt vesznek az Európa Tanács csúcstalálkozóján.

Robbanások voltak Kijevben és Harkovban

A helyi hatóságokra hivatkozva a Strana.ua azt írta, hogy robbanások voltak Kijevben és a Harkov régióban. Becsapódásokról, károkról, áldozatokról nincs információ.

Rómából Berlinbe utazott az ukrán elnök

Volodimir Zelenszkij Berlinben landolt – derül ki az ukrán elnök Twitter-hírfolyamán közzétett bejegyzéséből, aki a legfontosabb szövetségesei támogatásának megerősítésére törekszik. "Már Berlinben" – írta a Twitteren Zelenszkij nem sokkal vasárnap éjfél után, amikor Olaszországból érkezett, ahol olasz tisztségviselőkkel és Ferenc pápával találkozott. A német kormány további 2,7 milliárd eurós katonai segélyt jelentett be Ukrajnának, ami az orosz invázió kezdete óta a legnagyobb ilyen csomag.

MATTARELLA, Sergio; ZELENSZKIJ, Volodimir; TAJANI, Antonio; FERENC pápa; MELONI, Giorgia
Volodimir Zelenszkij ukrán államfőt (b) Antonio Tajani olasz külügyminiszter üdvözli a római Ciampino katonai repülőtéren 2023. május 13-án. Zelenszkij Sergio Mattarella olasz elnökkel és Giorgia Meloni miniszterelnökkel találkozott, majd Ferenc pápa is fogadta
Fotó: Telenews / Forrás: MTI/EPA-ANSA

Egy fiatal lány is meghalt és 10 ember megsebesült

Egy 15 éves lány, valamint egy 64 éves férfi meghalt, tízen pedig megsebesültek egy orosz lövöldözésben – közölte az ukrán védelmi minisztérium. Több épület megrongálódott vagy megsemmisült. A hatóság tájékoztatása szerint a keleti Kosztjantyinivka városa, amelyet az elmúlt napokban több támadás ért, a Smerch rakétakilövők célpontjaivá váltak.

Kosztyantynivka egy ipari város Bahmut közelében, amely hónapok óta a háború leghevesebb harcainak helyszíne.

Rakétatalálat érte az eurovíziós szereplő szülővárosát

Szombat este, percekkel a Tvorcsi duó liverpooli színpadra lépése előtt orosz rakétatalálat érte az ukrajnai Ternopil városát. Az Eurovízós Dalfesztiválon szereplő ukrán együttes egyik tagja Ternopilban született. A regionális államigazgatás vezetője megerősítette, hogy két ember megsérült.

Az ukránok két irányból támadják Bahmutot

"Csapataink fokozatosan két irányba nyomulnak előre Bahmut külvárosában... azonban magában a városban bonyolultabb a helyzet" - írta Hanna Malyar, ukrán védelmi miniszter-helyettes a Telegramon.

Az elmúlt néhány napban ukrán és orosz tisztviselők is azt mondták, hogy a Kijev-barát erők elkezdték visszaszerezni a keleti várost és környékét, miután tompították a Moszkvához hű csapatok hónapok óta tartó offenzíváját.

A háború "húsdarálójaként" emlegetett város nagy része a harcok miatt romokban hever.

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. május 13-án az ukrán-magyar határszakaszon 5768 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 6374 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 61 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2023. május 13-án 55 ember, köztük 15 gyerek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában