Kapcsolatok

2023.05.08. 21:36

Hivatalos látogatásra Szöulba érkezett Kövér László, az Országgyűlés elnöke

Hivatalos látogatásra Szöulba érkezett Kövér László, az Országgyűlés elnöke és megbeszélést folytatott I Csangjang kereskedelmi, ipari és energiaügyi miniszterrel - közölte az Országgyűlés Sajtóirodája az MTI-vel hétfőn.

A dél-koreai ipari minisztérium felvételén Ri Csang Jang dél-koreai kereskedelmi, ipari és energiaügyi miniszter (j) fogadja Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét Szöulban 2023. május 8-án

Forrás: MTI/EPA/YNA/Dél-koreai ipari minisztérium

Fotó: -

A közleményben idézték a házelnököt, aki I Csangjang kereskedelmi, ipari és energiaügyi miniszterrel tárgyalt dél-koreai hivatalos látogatásának első napján. A tájékoztatás szerint Kövér László a miniszternek arról beszélt: "a Koreai Köztársaság kiemelt stratégiai partnerünk a régióban, amellyel kereskedelmi és befektetési szempontból is az egyik legszorosabb együttműködést alakítottuk ki a térségben". 

Az Országgyűlés elnöke kiemelte: Magyarország elkötelezett a további kapcsolatok fejlesztése iránt. 

"Nagyra értékeljük a Koreai Köztársaság hozzájárulását a magyar gazdaság fejlődéséhez, a Magyar Kormány továbbra is minden támogatást megad a koreai vállalatok működéséhez" - mondta Kövér László. A házelnök beszélt arról is, 

hogy mind 2019-ben, mind 2021-ben Dél-Korea volt a legnagyobb külföldi befektető Magyarországon, a Dél-Koreából érkező közvetlen tőkebefektetések állománya 2020-ban több mint 6,8 milliárd dollárt ért el, ami a teljes befektetői állomány 6,7 százaléka. 2020-ban 130 koreai vállalat 15 206 embert foglalkoztatott Magyarországon, és a magyar kormány számos koreai vállalattal van stratégiai megállapodása. 

Kövér László magyar nemzeti érdeknek nevezte a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok tovább bővítését, mindazokon a területeken, amelyek hozzáadott értékkel bírnak és hozzásegítik Magyarország alkalmazkodását a 21. század gazdasági követelményeihez. A gép- és akkumulátor- valamint alkatrészgyártás mellett az űrkutatás és az atomenergetikai ipar területén is számítunk az együttműködési lehetőségek kiaknázására - mondta. 

KÖVÉR László
Az Országgyűlés Sajtóirodája által közreadott képen Kövér László házelnök (j2) és I Csangjang dél-koreai kereskedelmi, ipari és energiaügyi miniszter (b) tárgyal Szöulban 2023. május 8-án
Fotó: Az Országgyűlés Sajtóirodája / Forrás: MTI/Az Országgyűlés Sajtóirodája

Az Országgyűlés elnöke kiemelte:

 várakozással tekintenek a Magyar-Koreai Gazdasági Vegyes Bizottság 2024-es budapesti ülésére, amely reményeik szerint újabb lendületet adhat a két nemzet közötti gazdasági kapcsolatok előremozdításában. 

A tájékoztatás szerint I Csangjang arról beszélt a találkozón, hogy Magyarország stabil és biztos gazdasági környezetet jelent a dél-koreai cégeknek, "ami biztosítékként szolgál az újabb beruházások megjelenésének", és arra kérte a magyar kormányt, hogy továbbra is segítse elő a dél-koreai cégek magyarországi beruházásainak kedvező gazdasági feltételeit. 

Kövér László elmondta, hogy 

a kormány elkötelezett a versenyképes magyarországi környezet fenntartásában, amit a munkát terhelő adók csökkentésével és az infláció mértékének leszorításával is biztosítani kíván. 

A tájékoztatás szerint a megbeszélésen szó volt az ipari szakemberek magyarországi képzésének ösztönzéséről, a mérnökképzés terén megvalósuló együttműködésről is. 

Kövér László találkozott a Koreai Nemzetgyűlés koreai-magyar baráti tagozatának elnökével és a tagozat tagjaival, a politikusokból és a koreai közélet befolyásos képviselőiből álló Koreai Magyar Baráti Társaság elnökével és tagjaival, valamint ellátogatott a szöuli Liszt Intézetbe, ahol a sokrétű magyar-koreai kulturális kapcsolatokról kapott tájékoztatást. 

Az Országgyűlés elnöke kedden hivatalos tárgyalásokat folytat meghívójával, Kim Dzsinpjo-val, a Koreai Nemzetgyűlés elnökével.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában