Ukrán válság

2023.05.16. 07:51

Zelenszkij hazaérkezett és azonnal összehívta a haditanácsot

447. napja tart a háború a szomszédban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Ukrán katonák önjáró tüzérségi járművel lőnek az orosz erők által ostromlott kelet-ukrajnai Bahmutban 2023. május 15-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: LIBKOS

Miniszterhelyettes: az ukrán erők felszabadítottak húsz négyzetkilométert Bahmutnál

Az ukrán fegyveres erők visszavettek mintegy 20 négyzetkilométert az orosz csapatoktól a Donyeck megyei Bahmut peremvidékén, az orosz támadók magában a városban nyomulnak előre, és hivatásos ejtőernyős alakulatokat vontak be a harcokba - közölte Hanna Maljar, az ukrán védelmi miniszter helyettese kedden a Telegramon.

Az elmúlt néhány nap alatt csapataink mintegy 20 négyzetkilométernyi területet szabadítottak fel Bahmut külvárosának északi és déli részén, ugyanakkor magában Bahmutban az ellenség valamelyest előrenyomul, tüzérséggel teljesen elpusztítva a várost. Ezenkívül az ellenség hivatásos ejtőernyős alakulatokat vont oda. A harcok változó eredménnyel folytatódnak

 - fejtette ki a miniszterhelyettes.

Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés főnöke egy sajtóinterjúban azon véleményének adott hangot, hogy nyolcvan százalékban igaz az, amit Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner zsoldoscsoport alapítója mond. 

A legrosszabb az, hogy amit Prigozsin mond, az többnyire igaz. Vannak dolgok, amelyekről még azt sem lehet mondani, hogy hamisak, mivel kétféleképpen is felfoghatók, de annak, amit mond, 80 százaléka teljesen igaz

- fogalmazott. 

Budanov szerint Prigozsin nyíltan bírálja Szergej Sojgu orosz védelmi minisztert és Valerij Geraszimovot, az orosz fegyveres erők főparancsnokát, és ezek a megnyilvánulásai nem az orosz pszichológiai hadviselés részei. A hírzserzési főnök kifejtette, hogy a Prigozsin vezette Wagner katonai vállalkozás „maximális hatékonyságot” mutatott, szemben az orosz hadsereggel, amelynek parancsnoksága emiatt érzett „irigységből” a magánhadsereget igyekszik „fizikailag eltüntetni”. Budanov megjegyezte, hogy a Wagner-zsoldosok még Ramzan Kadirov csecsen vezető katonáin is túltettek hatékonyságban.

Szergej Sojgu: nem igaz, hogy az ukránok lelőttek hat Kinzsal rakétát

Nem felel meg a valóságnak a kijevi állítás, amely szerint az ukrán légvédelmi rendszer hat orosz Kinzsal hiperszonikus rakétát lőtt le - jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kedd este a RIA Novosztyi állami hírügynökségnek.

Már elmondtam ezt, de megismétlem. Mi nem lőttünk ki annyi Kinzsal rakétát, mint amennyit ők az állításuk szerint minden alkalommal állítólag lelőnek. Emellett ezeknek az +ukrán elfogásoknak+ a száma - és az, hogy valójában ki vezéreli az ottani amerikai komplexumokat, még mindig nagy kérdés - háromszor annyi, mint amennyit mi indítunk. És a rakéták típusát sem tudják eltalálni. Ezért nem tudják eltalálni őket

– idézte Sojgut a hírügynökség.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Kinzsal típusú hiperszonikus rakétáról más korszerű orosz fegyverrendszerek mellett tett bejelentést a Szövetségi Gyűléshez 2018. március 1-jén intézett beszédében. A hivatalosan ismertetett jellemzői szerint a rakéta a hangsebesség tízszeresének elérésére képes, és garantáltan képes legyőzni minden létező lég- és rakétavédelmi rendszert, nukleáris és hagyományos robbanófejeket akár kétezer kilométeres távolságra is eljuttatva.

Az orosz védelmi minisztérium kedd délután arról számolt be, hogy az éjszaka folyamán az orosz fegyveres erők koncentrált csapást mértek az ukrán hadsereg alegységeire, valamint a nyugati országoktól kapott lőszereket, fegyvereket és hadfelszerelést tároló raktárokra. A tárca szerint egy Kinzsal hiperszonikus rakéta Kijevben megsemmisített egy amerikai Patriot föld-levegő rakétarendszert.

Őrizetbe vették, majd leváltották posztjáról az ukrán legfelsőbb bíróság elnökét

Korrupció gyanújával őrizetbe vették kedden Vszevolod Knyazjevet, az ukrán legfelsőbb bíróság elnökét - közölték kijevi sajtótájékoztatójukon az ukrán korrupcióellenes hivatal (NABU) és a korrupcióellenes különleges ügyészség (SzAP) vezetői.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál azt írta, hogy a bírót csaknem hárommillió dollár kenőpénz elfogadásával gyanúsítják.

Nem sokkal később a legfelsőbb bíróság tagjai bizalmatlansági indítvánnyal menesztették Knyazjevet posztjáról. Az előterjesztést a 142 tagú testület 140 bírája szavazta meg.

Az Ukrajinszka Pravda azt írta, hogy amíg nem választják meg a legfelsőbb bíróság új vezetőjét, addig feladatait a leghosszabb tapasztalattal rendelkező bíró, Dmitro Luszpencsik látja el.

A dél-afrikai elnök szerint Ukrajna tárgyalna egy lehetséges béketervről az afrikai vezetőkkel

Volodimir Zelenszkij ukrán és Vlagyimir Putyin orosz elnök beleegyezett, hogy tárgyal egy lehetséges béketervről az afrikai vezetőkkel – közölte Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök a szingapúri miniszterelnökkel közös keddi fokvárosi sajtótájékoztatóján.

Ramaphosa elmondása szerint az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus megoldására irányuló dél-afrikai béketervet támogatják Szenegál, Uganda és Egyiptom vezetői is, a kezdeményezésről pedig tájékoztatták az ENSZ-főtitkárt, az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát.

Az ukrán és az orosz vezetővel folytatott megbeszéléseim tanúsítják, hogy mindketten készek fogadni az afrikai vezetőket, és megoldást találni a konfliktus lezárására – jelentette ki.

A béketerv sikeressége a tárgyalásokon múlik majd

 – tette hozzá a dél-afrikai elnök, aki szerint Washington és London "óvatos" támogatásáról biztosította a kezdeményezést.

Zelenszkij hazaérkezett Kijevbe és rögtön haditanácsot hívott össze

Volodimir Zelenszkij Olaszországot, Franciaországot, Németországot és Nagy-Britanniát érintő többnapos európai körútja után kedden visszatért az ukrán fővárosba, ahol rögvest összehívta a haditanácsot – számolt be az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Meghallgattam a stratégiai-műveleti csoportok vezetőinek beszámolóját a harci cselekmények állásáról a területükhöz tartozó frontvonalon. Áttekintettük az általános műveleti helyzetet és a hírszerzési adatokat

– írta az államfő a Telegramon. 

Az értekezleten módosították a fegyver- és lőszerellátás menetrendjét, a harci egységek és tartalékos erők közötti elosztását is. Ezenkívül Zelenszkij tájékoztatása szerint meghallgatták az újonnan létrehozott dandárok harckészültségi ellenőrzésének eredményeit.

Az ukrán légierő parancsnoksága közölte, hogy számításai szerint több mint 120 millió dollárba került Oroszországnak az Ukrajna ellen keddre virradóan végrehajtott nagyszabású légicsapás.

 Szerhij Najev, a Donyec-medencei fronton harcoló ukrán Egyesített Erők parancsnoka hozzátette, hogy május eleje óta ez volt a nyolcadik légitámadás, amelyet az orosz erők Kijev ellen intéztek. 

Az ellenség különböző irányokból indított támadást, a drónoktól a robotrepülőgépekig minden rendelkezésére álló erőforrást felhasználva. A főváros elleni tűz sűrűsége maximális volt, de minden célpontot észleltek és megsemmisítettek

– emelte ki a parancsnok.

Az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom vállalat keddi közleményében azt írta, hogy 

az orosz megszállás alatt lévő zaporizzsjai atomerőműben szinte naponta szigorítják az oroszok az ott dolgozó ukránok munkavégzésének és tartózkodásának szabályait.

A vállalat közlése szerint jelenleg mintegy 2,5 ezer szakember dolgozik az atomerőműben.

A műszak előtt az orosz fegyveresek gondosan ellenőrzik a dolgozókat, munkahelyükre kizárólag a felüljárón mehetnek be, tilos az erőmű területén mozogniuk, sőt az utcára sem mehetnek ki

– közölte a vállalat. Ezenkívül az Enerhoatom értesülései szerint az oroszok azt követelik, hogy a dolgozók a munkahelyükön csak egyenesen előre nézzenek, és ne beszéljenek egymással, ami abszurd módon nehezíti a munkájukat. Az ukrán vállalat szerint a megszállók így próbálják eltitkolni lőállásaikat és a nagy mennyiségű katonai felszerelést a nukleáris létesítmény területén.

Az ukrán vezérkar legfrissebb keddi összesítése szerint az orosz hadsereg Ukrajnában elszenvedett embervesztesége megközelítette a 200 ezret. Az ukrán erők hétfőn megsemmisítettek egyebek mellett három orosz harckocsit, 13 tüzérségi rendszert és 12 drónt.

Patriot légvédelmi rendszer megsemmisítéséről számolt be az orosz katonai szóvivő

Patriot típusú amerikai légvédelmi rakétarendszert semmisített meg a Kinzsal hiperszonikus rakétarendszer precíziós csapása Kijevben – jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a keddi hadijelentést ismertetve.

A tábornok szerint az orosz fegyveres erők éjjel nagy hatótávolságú, légi és tengeri indítású precíziós fegyverekkel sikeres koncentrált csapást mértek az ukrán hadsereg alegységeire, valamint a nyugati országokból érkezett lőszereket, fegyvereket és hadfelszerelést tároló raktárakra. 

Konasenkov azt állította, hogy Bahmutban az orosz rohamegységek folytatták a támadást a város nyugati negyedeiben, a szárnyaikat biztosító egységek pedig csak Krasznénél tíz ukrán ellentámadást vertek vissza, megölve legkevesebb 70 ellenséges katonát.

 Gyenyisz Pusilin, a jórészt orosz ellenőrzés alá került donyecki régió Moszkva által megbízott vezetője a Szolovjov Live médiacsatornán jelentette be, hogy Bahmut térségében az orosz szárnyakra erősítést vezényeltek.

Az ostromban kulcsszerepet játszó Wagner magánhadsereg alapítója, Jevgenyij Prigozsin kedden egy videót tett közzé a sajtószolgálata Telegram-csatornáján, amelyen azt mondta: már csak két elenyésző nagyságú terület maradt ukrán ellenőrzés alatt a városban. Korábbi közlés szerint Bahmutnak már legalább a 95 százaléka orosz kézre került.

Konasenkov szerint 

az ukrán fegyveres erők az elmúlt nap folyamán mintegy félezer embert veszítettek, és elérheti a 215-öt azoknak az ukrán katonáknak a száma, akik a Donyeck körzetében zajló harcokban esetek el.

 A tábornok beszámolt még egyebek között egy Szu-24-es és egy Szu-25-ös ukrán katonai gépnek a lelövéséről, valamint hét brit Storm Shadow manőverező robotrepülőgépnek, három amerikai radarelhárító Harm rakétának, és HIMARS sorozatvetők hét lövedékének az orosz légvédelem általi elfogásáról.

Az orosz ellenőrzés alá került területek több településéről, köztük Tomkakból és Donyeckből jelentettek a helyi hatóságok kedden ukrán tüzérségi csapást.

Meghalt a Donyec-medencében megsebesült cseh orvos

Meghalt hétfőn a prágai Katonai Kórházban az a cseh orvos, aki márciusban súlyos sérülést szenvedett Ukrajnában – közölte a Phoenix Projekt képviselője kedden Prágában a Facebook közösségi hálózaton.

Taylor, hős barátunk, aki számos sebesültet mentett meg személyesen a keleti fronton, és több ezer katonát és civilt avatott be a katonai orvostudomány titkaiba, május 15-én, több hetes küzdelem után, belehalt súlyos sérüléseibe

 – olvasható a Phoenix közleményében.

A Phoenix Projekt létrehozását szóvivője szerint Taylor kezdeményezte, s fő célja az ukrán katonákat bevezetni a katonai orvostudomány rejtelmeibe. A többségében cseh orvosokból és mentőkből álló csapat eddig mintegy 5000 ukrán katonát képezett ki orvosi elsősegélynyújtásra. Másfelől a cseh orvosok és mentők konkrét segítséget nyújtanak a háborúban megsebesült ukránoknak is.

A prágai külügyminisztérium korábbi közlései szerint Ukrajnában az oroszok elleni harcokban eddig két cseh állampolgár vesztette életét, az egyi tavaly júniusban, a másik idén márciusban.

Az ukránok oldalán jelenleg több mint száz cseh állampolgár harcol az oroszok ellen. Bár a cseh alkotmány tiltja az idegen országok hadseregéhez való csatlakozást, Milos Zeman korábbi cseh államfő bejelentette, hogy minden cseh állampolgár, aki Ukrajnába megy harcolni, elnöki kegyelemben részesül, s nem kell büntetéstől tartania. A jelenlegi cseh elnök, Petr Pavel nem változtatta meg elődje döntését.

Moszkva: idén megnégyszereződhet az orosz hadiipari termelés

Idén megnégyszereződhet a hadiipari termelés Oroszországban a 2021-2022-es évekhez képest – jelentette ki Gyenisz Manturov orosz miniszterelnök-helyettes, ipari és kereskedelmi miniszter a TASZSZ hírügynökség által kedden közölt interjúban.

A 2023-as megnövekedett megrendelés megnövelt kapacitást és megfelelő nyersanyagellátást igényel. Ma nincsenek megoldhatatlan problémák ezen a téren, minden érdekelt gyártónak lehetősége van csatlakozni a különleges hadművelet igényeinek megfelelő ellátáshoz. Ezért idén a hadseregnek szánt termékek gyártási volumenének legalább négyszeres növekedésére számítunk a 2021-2022-es időszakhoz képest 

– mondta.

Manturov szerint 

a csapásmérő eszközök gyártása és leszállítása több mint hétszeresére nőtt a tavalyi évhez képest, és Oroszországnak sikerült elérnie azt a szintet, "amely biztosítja a harckocsik ütemes ellátását". 

Azt mondta, hogy az első negyedévben annyi harckocsit gyártottak, mint 2022 egészében.

Manturov nyilatkozata értelmében a könnyűipari vállalkozások száma a hadiipari komplexum nyilvántartásában 2022 októbere óta mintegy félezerrel bővült, arányuk pedig megtízszereződött. Hozzátette: nemcsak a regiszterben szereplő vállalatok szállítanak felszerelést, hanem a regionális költségvetésekből finanszírozott cégek is.

Az ukrán légvédelem által lelőtt orosz rakéta maradványait vizsgálja egy rendőr a kijevi állatkertben egy orosz rakétatámadás után, a 2023. május 16-ra virradó éjszaka 
Fotó: Aleksz Babenko / Forrás: MTI/AP

Ukrán parancsnok: Bahmut patkányfogó az oroszok számára

A hónapok óta ostromlott kelet-ukrajnai Bahmut "patkányfogó" az orosz csapatok számára – jelentette ki Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka a fronton tett keddi látogatása során.

A Wagner-zsoldosok úgy másztak be Bahmutba, mint egy patkányfogóba

– magyarázta a parancsnok.

Az ellenségnek több erőforrása van, de mi keresztülhúzzuk a terveiket

– mondta Szirszkij, aki több katonának kitüntetést adott át.

Az ukrán csapatok az elmúlt napokban néhány kilométerrel visszavetették az oroszokat Bahmuttól északnyugatra és délnyugatra.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner orosz zsoldoshadsereg vezetője viszont ismét azt állította, hogy előrehaladást értek el Bahmutban, és már csak néhány utca van az ukránok kezén. Kedden egy videót is megosztott, amelyben egy térképen mutogatja azokat a városrészeket, amelyeket még tartanak az ukrán erők.

A stratégiailag fontos városért hónapok óta véres harcok dúlnak.

Ukrajnának szüksége lenne F-16-os vadászgépekre

Kijev arra számít, hogy 40-50 F-16-os vadászgépet kap a nyugati országoktól. Erről kedd este számolt be a Politico az ukrán védelmi miniszter egyik tanácsadójára, Jurij Sakra hivatkozva.

Elmondása szerint most Ukrajnának "nincs semmije, amivel megállíthatná" az orosz repülőket.

Mindenki megérti, hogy a téma megérett a vitára. Három hónappal ezelőtt még tankokat próbáltunk szerezni, ma már mindenki egy vadászgépekből álló koalícióról beszél. Légvédelmünk nem lesz teljes F-16-os vadászgépek nélkül

– mondta Sak.

Az ukrán védelmi miniszter tanácsadója azt is megjegyezte, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szeretné, ha a vadászgépek kérdése a G7-ek hirosimai és a NATO júliusi vilniusi csúcstalálkozójának napirendjén is az első helyen szerepelne.

Sak hozzátette, hogy 

bár az Egyesült Királyság, Olaszország, Franciaország és Németország nem rendelkezik F-16-osokkal, amelyeket fel tudna ajánlani Kijevnek, de az Egyesült Államokat és Törökországot szorgalmazhatnák erre.

John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának stratégiai kommunikációért felelős koordinátora hétfőn kijelentette, hogy az Egyesült Államok egyelőre nem változtatta meg döntését, miszerint nem szállít Ukrajnának F-16-os vadászbombázókat.

Az orosz erők több ukrán erődítményt elfoglaltak Avdijivka irányában

Az ukrán fegyveres erők tartalékosainak átcsoportosítása miatt nehéz a helyzet Avdijivkanál, de az orosz erők előrenyomultak - közölte Denisz Puskin, a Donyecki Népköztársaság (DNR) megbízott vezetője május 16-án. Hozzátette: 

emellett az orosz erők elfoglalták az Ukrán Fegyveres Erők több erődítményét Avdijivka irányában.

Puskin azt is megjegyezte, hogy a helyzet Ugledar irányában is feszült.

Az oroszok csapást mértek az ukrán csapatokra Orekhovo közelében

Az orosz erők rakéta- és ágyútüzérséget vetettek be az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) csapatainak támadására a zaporizzsjai területen lévő Orekhovo közelében. Ezt Volodimir Rogov, az Oroszországgal vagyunk mozgalom elnöke közölte.

Május 15-én Rogov a TASZSZ-nek elmondta, hogy több tucatnyi katona halt meg az orosz erők csapása következtében a zaporizzsjai területen lévő Hulajpilban.

Légiriadó volt az ukrajnai Dnyipropetrovszk régióban

Légiriadót rendeltek el az ukrajnai dnyipropetrovszki területen, valamint a Kijev által ellenőrzött zaporizzsjai területen - derült ki az ország digitális átalakításért felelős minisztériumának online térképéből.

Az orosz erők a Krím-félsziget vasútállomásain csapnak le

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) és a Belügyminisztérium munkacsoportjai vasútállomásokon és buszpályaudvarokon csaptak le, hogy megfélemlítsék a krími lakosságot – közölte az ukrán vezérkar.

A CIA orosz kémeket toboroz

A CIA orosz kémeket próbál toborozni, hogy elmondják neki az "igazságot" arról, hogy mi történik Oroszországban.

A hírszerző ügynökség egy promóciós videóval és egy új Telegram-csatornával szeretné arra ösztönözni a "megbízható embereket", hogy egy biztonságos és rejtett szolgáltatáson keresztül vegyék fel a kapcsolatot.

"A CIA tudni akarja az igazságot Oroszországról, és olyan megbízható embereket keresünk, akik ismerik és el tudják mondani nekünk az igazságot. Az Ön információi értékesebbek lehetnek, mint gondolná" 

– állt az üzenetküldő alkalmazás egyik első bejegyzésében.

"Megértjük, hogy az oroszok különböző körülmények miatt kapcsolatba léphetnek a CIA-val. Nagyra értékeljük és tiszteljük azokat az embereket, akik készek kommunikálni velünk. Szakmai kötelességünk megvédeni mindenkit, aki velünk dolgozik világszerte".

Megérkeztek Németországba az amerikai Abrams kiképző harckocsik

Megérkezett a németországi kiképző központba az a 31 Abrams harckocsi, amelyeket az Egyesült Államok ígért Ukrajnának ukrán katonák kiképzéséhez – közölte helyi idő szerint hétfőn a Pentagon.

Pat Ryder, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője közölte, hogy a harckocsik a grafenwöhri bázison vannak, és ukrán katonákat fognak kiképezni a használatukra. Grafenwöhrben, Bajorország északi részén amerikai kiképző bázis található.   

Ryder elmondása szerint az ukrán harckocsizók kiképzése a következő hetekben veszi kezdetét.   

US Army Media Day
Ukrajna 31 Abrams tankot kap
Fotó: Daniel Löb  / Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP

A minisztériumi tájékoztatásból kiderül, hogy ez a 31 harckocsi nem bevethető éles küldetésen, csak kiképzési célokat szolgálnak. Erről először Mark Milley amerikai vezérkari főnök beszélt április végén Ramsteinben. A hadszíntérre szánt harckocsikat még karbantartják, mielőtt leszállítják őket Ukrajnának.

Az EU vezetői Izlandon találkoznak

Az európai vezetők kedden Izlandra utaznak egy kétnapos csúcstalálkozóra, amelynek célja, hogy megtárgyalják Ukrajnának nyújtott támogatásukat - írja a Reuters.

Az Európa Tanács (ET) második világháború utáni megalakulása óta ez lesz a negyedik csúcstalálkozója, ahol az Európai Uniótól teljesen független, vezető emberi jogi testület 46 tagja gyűlik össze. A tagok megvitatják az ukrajnai háború miatt felmerülő veszélyeket.

Az Európa Tanács demokratikus értékeit a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága képviseli, ahol a polgárok bíróság elé vihetik a kormányokat az emberi jogok megsértése esetén.

Oroszország tagságát egy nappal azután függesztették fel, hogy 2022 februárjában megszállta Ukrajnát. Moszkva ezután pár órával a kizárásáról szóló szavazás előtt kilépett a szervezetből.

Oroszország Iránnal szövetkezik

Az Egyesült Államok egyre több jelét látja annak, hogy Oroszország és Irán védelmi partnerséget épít ki, amely segít Moszkvának meghosszabbítani a háborút, és fenyegetést jelent Irán szomszédai számára. Irán állítólag egyirányú támadó drónokat adott Oroszországnak, köztük augusztus óta több mint 400-at – mondta John Kirby amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó egy sajtótájékoztatón.

Ukrajna minden rakétát lelőtt

Ukrajna lelőtte az összes rakétát, amelyet tegnap este indítottak az ország ellen - közölte az ukrán fegyveres erők vezetője a Telegramon.

Összesen 18 "különböző típusú légi, tengeri és szárazföldi rakétát" lőttek ki az országra - közölte Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka.

"Mind a 18 rakétát megsemmisítették az Ukrán Fegyveres Erők Légierejének erői és légvédelmi eszközei" - írta.

Ukrán illetékesek: heves légitámadás érte Kijevet kedd hajnalban

Oroszország a kedd hajnali órákban példátlanul heves légitámadást intézett Kijev és más ukrajnai célpontok ellen, drónokat, robotrepülőgépeket és ballisztikus rakétákat is bevetett - közölték helyi tisztségviselők. Az ukrán főváros ebben a hónapban már a nyolcadik légitámadást szenvedte el.

A légvédelmi szirénák kedden kora reggel szinte egész Ukrajnában megszólaltak.   

Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka arról tájékoztatott, hogy az ukrán légvédelem mind a 18 különböző típusú rakétát lelőtte. Ezek között hat, légi eszközökről indított Kinzsal ballisztikus rakéta, kilenc, fekete-tengeri hajókról kilőtt Kalibr manőverező robotrepülőgép és három Iszkander típusú szárazföldi rakéta volt - részletezte a főparancsnok.   

Az ukrán légierő állítása szerint hat Sahed típusú, iráni gyártmányú drónt és három felderítő drónt lőtt le.   

A rendkívüli helyzetek ukrán minisztériuma által közreadott képen az ukrán légvédelem által lelőtt orosz rakéta maradványai okozta tüzet oltja egy tűzoltó egy Kijev elleni orosz rakétatámadás után, a 2023. május 16-ra virradó éjszaka 
Fotó: - / Forrás: MTI/AP/Rendkívüli helyzetek ukrán minisztériuma

Az orosz fegyveres erők több hetes szünet után április végén folytatták a nagy hatótávolságú rakétacsapások taktikáját, és az elmúlt napokban sorozatos támadásokat indítottak, amelyek gyakran Kijevet vették célba. Ukrajna a támadások túlnyomó többségét vissza tudta verni.   

Kedden a főváros Darnickij, Obolonszkij, Sevcsenkivszkij és Szolomjanszkij kerületeiből jelentettek lehulló roncsokat. A többi kerületben a károk nem voltak jelentősek, és nincsenek hírek ottani esetleges áldozatokról - közölte a katonai közigazgatás.   

Vitalij Klicsko kijevi polgármester elmondta, hogy a lezuhanó rakétadarabok miatt több autót kigyulladt és megrongálódott egy épületet Szolomjanszkij kerületben. Három ember megsérült. A Kijevtől délre fekvő Boriszpil mellett a légvédelmi rendszerek elhárítottak egy dróntámadást - tette hozzá. Boriszpilben található a főváros polgári légikikötője, amely jelenleg zárva tart.

A rendkívüli helyzetek ukrán minisztériuma által közreadott képen az ukrán légvédelem által lelőtt orosz rakéta maradványai okozta tüzet oltja egy tűzoltó egy Kijev elleni orosz rakétatámadás után, a 2023. május 16-ra virradó éjszaka
Fotó: - / Forrás: MTI/AP/Rendkívüli helyzetek ukrán minisztériuma

Franciaország ukrán pilótákat képez

Emmanuel Macron francia elnök hétfőn bejelentette, hogy "megnyitotta a kaput" ukrán vadászpilóták kiképzése előtt, egy nappal azután, hogy munkavacsorán fogadta hivatalában Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt.

"Ezt több, erre hajlandó európai országgal tesszük. Úgy hiszem, hogy tárgyalások folynak az amerikaiakkal is" - mondta a köztársasági elnök a TF1 francia kereskedelmi televíziónak adott interjúban. Emmanuel Macron ugyanakkor úgy vélte, hogy harci repülőgépek esetleges jövőben szállítása Kijevnek "elméleti vita lenne".

Most a képzés megkezdésére van szükség, ebben állapodott meg több európai ország

– tette hozzá, de a kiképzés folyamatáról nem szolgált részletekkel.

Párizs mostanig arra hivatkozva napolta el harci gépek esetleges átadását Ukrajnának, hogy a pilóták kiképzése hosszú hónapokat venne igénybe. A kiképzés megkezdése elemzők szerint arra utal, hogy hosszú távon megnyílt a lehetőség a harci repülőgépek átadására.

A fegyvereket illetően az államfő nem kívánta elmondani, hogy milyen új ígéretek hangzottak el francia részéről az ukrán elnök vasárnap esti látogatásán.

Magyaroroszág segít

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 4916 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 3779 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. Az ukrajnai háború elől szintén tegnap 23 ember, köztük 9 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

Gyújtóbombákkal támadták Bahmutot az oroszok - videó

Ismét orosz gyújtóbombák záporoznak Bahmut ukrán kézben lévő részére - írta az Euromaidan Press.

Éjszakai légicsapások Kijevre

Három ember megsebesült, miután az éjszaka több légicsapás érte Kijevet. Több robbanást is lehetett hallani, egy épület megrongálódott, több autó kigyulladt.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában