Fél évet kellett várni a levélre

2023.04.19. 19:24

Szita Károly: elszomorító és felháborító az Európai Bizottság elnökének válasza

Tiszteletlen, elszomorító és felháborító – ezekkel a szavakkal minősítette Szita Károly Ursula von der Leyen hétfőn érkezett válaszlevelét, amelyben az Európai Bizottság elnöke reagált a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) elnökének még tavaly ősszel küldött kéréseire.

Szita Károly

Forrás: MTI

Fotó: Varga György

Az MJVSZ elnöke, Kaposvár Fidesz–KDNP-s polgármestere szerdán a somogyi vármegyeszékhelyen a témában tartott sajtótájékoztatón felidézte: az orosz–ukrán háborúval összefüggő uniós szankciós politika megváltoztatását és azt kérte a bizottság elnökétől, hogy tegyék elérhetővé a felzárkózási és helyreállítási alap magyar polgárokat is megillető forrásait.

A kérések az elmúlt három évtizedet tekintve példás összefogást eredményeztek, az azokat megfogalmazó levélhez a magyarországi települések mintegy 80 százaléka, több mint 2500 önkormányzat csatlakozott – emlékeztetett.

Jelezte: a levél mellett kiálló polgármesterek, önkormányzatok hétmillió embert képviselnek, ennyien kértek segítséget a szankciók okozta magas árak csökkentésében.

Tiszteletlenség, hogy Ursula von der Leyen fél év elteltével válaszolt, levelének tartalma elszomorító és felháborító, mert semmibe veszi hétmillió ember akaratát, az őket képviselő önkormányzatok véleményét – mondta.

Szita Károly szavai szerint az Európai Bizottság elnökének válaszában az áll, hogy

„Brüsszel szerint a szankciók jók, azokat fenn akarják tartani, és megértik ugyan a jelenlegi magas energiaárakkal kapcsolatos aggályainkat”, de ezt a problémát „oldjuk meg mi magunk”.

„Ez több mint cinikus, mert a baj okozói nem mi vagyunk, hanem kaptuk, viszont az elszenvedői a városokban és a falvakban élő magyar állampolgárok” – fogalmazott az MJVSZ elnöke.

Úgy vélte, „mára kiderült, Brüsszelre nem számíthatunk”. Egyúttal köszönetét fejezte ki a magyar kormány együttműködéséért és támogatásáért, ennek eredményeként a magyar önkormányzatok több tízmilliárd forint támogatást kaptak, és át tudták vészelni a szankciók okozta energiaválság legnehezebb hónapjait.

Továbbra is elszenvedői vagyunk a brüsszeli döntéseknek, mert mára világossá vált, hogy a szankciók nem érték el a céljukat, hiszen a háborúnak nem vetettek véget, súlyos következményeiktől azonban mindannyian szenvedünk

– hangoztatta.

Leszögezte, az önkormányzatok a jövőben is mindent megtesznek azért, hogy mentesítsék polgáraikat a szankciós politika negatív hatásaitól. „Csak magunkra számíthatunk, ezért most még nagyobb önkormányzati összefogásra van szükség” – jelentette ki. Hozzáfűzte: „A falvainkban és a városainkban élők békét, nyugodt életet szeretnének.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában