Sikeres akció

2023.04.27. 08:43

Minden magyart kimenekítettek Szudánból (videó)

Csütörtök éjszaka negyed kettő körül landolt a kecskeméti repülőbázison az a honvédségi A319 Airbus repülőgép, melyen a Szudánból kimenekített 32 személyt, köztük hét magyart szállították Magyarországra.

Forrás: Szalay Bobrovniczky Kristóf Facebook oldala

A kimenekítettek nyolc ország állampolgárai – köztük több gyermekkel –, akiket Port Sudanból és Dzsibutiból evakuáltak. A külföldiek között voltak ír, amerikai, kanadai, norvég, dán, német, szudáni, és török állampolgárok - írja a baon.hu. A lap úgy tudja, hogy az evakuált személyek közül ketten cukorbetegségben szenvednek, őket a mentők a helyszínen ellátták.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter fogadta az érkezőket a légibázison, aki sajtótájékoztatót is tartott.

A szudáni polgárháborús helyzet szükségessé tette, hogy a Magyar Honvédség erőforrásaira támaszkodva, a Külügyminisztériummal és a Belügyminisztériummal együttműködve végrehajtsuk a különleges, Sivatagi Karaván nevű akciót, melynek keretében 32 embert hoztunk haza a polgárháború sújtotta Szudánból. Ezzel minden magyar épségben hazaért. Az akció technikai részleteiről biztonsági okokból nem mondhatunk többet. A nyolc nemzet képviselői, akik a magyarokkal együtt utaztak, követségeik segítségével biztonságba kerülnek - fogalmazott a miniszter.

SZALAY-BOBROVNICZKY Kristóf
Szudánból kimenekített emberek az őket szállító Airbus A319-es honvédségi repülőgép földet érése után a Magyar Honvédség kecskeméti repülőbázisán 2023. április 27-én
Fotó: Ujvári Sándor / Forrás: MTI

Nem ez az első evakuáció, melyben részt vettek a magyarok, mióta kitört a szudáni konfliktus. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton arról tájékoztatott, hogy már 14 magyar és 48 külföldi állampolgárt menekítettek ki az afrikai országból.

Immár második hete tart Szudánban a 2021-es hatalomátvételt vezető Abdel-Fattáh Burháni tábornok hadserege és korábbi helyettese, Mohamed Hamsan Daglo által vezetett félkatonai szervezet, a Gyorsreagálású Támogató Erők közötti konfliktus. A véres harcokban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nem hivatalos adatai szerint már több mint 420 ember esett el és 3700-nál is többen sebesültek meg. A polgárháborúban egy iraki állampolgár meghalt, egy egyiptomi pedig megsebesült. A harcok kitörése óta tízezrek menekültek el a polgárháborúba süllyedt ország más tartományaiba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában