Ukrán válság

2023.04.01. 19:00

Már tizenhat kárpátaljai magyar katona halt meg az orosz-ukrán háborúban

Az 56 éves Csalló Kázmért, aki március 24-én vesztette életét, ma helyezték örök nyugalomra Munkácson.

Illusztráció/Egy elesett katona édesanyja sír fia, a 31 éves Oleg Adamovszkij sírja felett az ukrajnai Harkovban 2023. március 19-én

Forrás: Anadolu Agency/AFP

Fotó: Sofiia Bobok

Az 56 éves Csalló Kázmér március 24-én vesztette életét az orosz-ukrán háborúban – közölte a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai magyar lap a Beregszászi Járási Tanács Facebook-oldalán közzétett bejegyzésére hivatkozva. A tájékoztatás szerint az 1966-ban született férfi a Bátyúi kistérséghez tartozó Barkaszóról származott. Temetését volt felesége és fia kérésére Munkácson tartották április elsején, szombaton.

Ez idáig tizenhat kárpátaljai magyar katona halálhíréről számolt be a sajtó.

A napokban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megbízásából posztumusz kitüntetéseket adott át elhunyt katonák családtagjainak Viktor Mikita kárpátaljai kormányzó. A kitüntetettek között van a 45 évesen elhunyt Literáti Sándor, akinek Ukrajna védelmi minisztériuma a „15 év hűséges szolgálatért” kitüntetést ítélte oda, a posztumusz átadott elismerést özvegye vette át. A csapi főtörzsőrmester harckocsi parancsnok volt a 128-as kárpátaljai különálló hegyi rohamdandár A1778-as alakulatánál – idézte a Kárpáti Igaz Szó a megyevezető közösségi oldalán közzétett bejegyzését.

Ez a legnagyobb megtiszteltetés, egyben a legnehezebb küldetés a számomra. Nincsenek szavak, amelyek enyhíthetnék a rokonok fájdalmát. Kárpátaljaiak százai haltak meg a függetlenségünkért vívott háborúban. Emlékükre és hősiességükre méltónak kell lennünk

 – fogalmazott az eseményen Viktor Mikita.

A teljes cikket itt olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában