Váratlan fordulat

2023.04.20. 06:17

Korábban bírálták miatta Magyarországot, ma kerítést építene az Európai Néppárt

A Magyar Nemzet cikkében emlékeztet, Manfred Weber korábban ellenezte, nemrég azonban olyan kijelentést tett, amely szerint szükség lehet a kerítések építésére.

Manfred Weber és Ursula von der Leyen az Európai Parlamentben 2019. július 3-án, Strasbourgban

Forrás: AFP

Fotó: FREDERICK FLORIN

A 2015-ben Európára zúduló migrációs hullám kezdetétől a brüsszeli uniós vezetés álláspontjával egybehangzóan és következetesen ellenezte az Európai Néppárt a fizikai határvédelmet szolgáló kerítések építését. Az Európai Parlament 2015-ben elfogadott egy állásfoglalást a migrációról és a menekültekről, amelyben kiemelték, hogy korlátozottak a védelemre szorulók lehetőségei az Európai Unióba való jogszerű belépésre, és sajnálatukat fejezték ki amiatt, hogy többek között a kerítésépítések és a külső határok lezárása következtében a bevándorlóknak nem marad más lehetőségük, mint hogy bűnöző embercsempészek segítségét vegyék igénybe, és veszélyes útvonalakon jussanak Európába. A közös állásfoglalást többtucatnyi néppárti képviselő is megszavazta – idézi fel a Magyar Nemzet

A határkerítések ellen szólalt fel több alkalommal is Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság korábbi néppárti elnöke, aki a 2015-ös évértékelő beszédében úgy fogalmazott az Európai Parlamentben, hogy „a menekülteket nem állítják meg a határok, a falak és a kerítések”. Néhány nappal később egy brüsszeli konferencián hasonlóan nyilatkozott a luxemburgi politikus. Akkor azt mondta: látunk olyan országokat, amelyek lezárják a határokat, bezárják a szívüket, majd úgy folytatta: „A határok lezárása nem jelent megoldást.”

Dimitrisz Avramopulosz, a bizottság egykori néppárti migrációügyi biztosa 2015 augusztusában arról beszélt, hogy Magyarország az Európai Unióba irányuló migráció egyik kapuja lett, az elmúlt hónapban 35 ezer menekült érkezett az országba. A néppárti politikus ugyanakkor megerősítette, hogy a bizottság nem támogatja a magyar–szerb határon akkor épülő – a menekültáradat megállítását célzó – kerítést. 

Othmar Karas osztrák néppárti európai parlamenti képviselő is azt hangoztatta, hogy Ausztriában nem lesz határkerítés. Szerinte a határkerítések nem oldanak meg semmilyen problémát, „legfeljebb agressziót, nacionalizmust és elfojtott problémákat idéznek elő”.

Az Európai Néppárt éveken át tartotta magát az egyetlen hatékony fizikai határvédelmet elutasító álláspontjához. Manfred Weber, a néppárt elnöke és európai parlamenti frakcióvezetője Donald Trump határkerítése kapcsán egy 2017. januári Twitter-bejegyzésében azt írta: „Mi nem építünk falakat, mi hidakat akarunk építeni.”

Ekkor már állt a kerítés Magyarország déli határainál és a technikai eszközökkel, illetve a határvédelmi szervekkel együtt sikeresen vetett gátat a tömeges illegális bevándorlásnak. Hazánk ezzel teljesítette a schengeni szerződésből fakadó uniós határvédelmi kötelezettségét, és óvta az egész kontinenst a szárazföldi balkáni útvonalon nyugat felé áramló migránstömegektől. 

Brüsszel azonban a mai napig nem hajlandó pénzügyi támogatást nyújtani a határvédelmi költségeinkhez. 

De nem csak a magyar határkerítést utasította el Brüsszel és vele az Európai Néppárt is. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke 2019-ben a fehérorosz–lengyel feszült határhelyzet kapcsán úgy fogalmazott, hogy „az Európai Bizottság régóta fennálló meggyőződése, hogy az EU nem fog pénzügyi támogatásban részesíteni egyetlenegy szögesdrótot vagy határkerítést sem”.

A lengyel kormány a Fehéroroszország felől egyre nagyobb tömegben érkező illegális bevándorlók miatt döntött a határkerítés megépítéséről. 

A görögök sem jártak jobban, hiszen nekik is saját erejükből kellett finanszírozni a Balkán bejáratánál kulcsfontosságú védelmi vonal kiépítését. Az Euractiv nevű portál idén március végén közölt cikket arról, hogy Görögország befejezi a kerítés építését a Törökországgal közös határon, akár kap hozzá uniós pénzt, akár nem.

Az építkezést nemzeti forrásból finanszírozták, mivel az Európai Bizottság többször is elutasította Athén uniós pénzek felhasználására irányuló felhívásait. 

Az eddigi fejlemények tükrében most váratlan fordulat tapasztalható a néppárti vezetésben, hiszen Manfred Weber a napokban azzal az ötlettel állt elő, hogy határkerítésre van szükség az Európát sújtó migrációs válság enyhítése érdekében. Az Európai Néppárt elnöke egy olasz lapinterjúban arról beszélt, hogy ha szükséges, akkor határkerítéssel kell megfékezni a tömeges illegális bevándorlást. 

A teljes cikk ITT olvasható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában