Figyelem

2023.04.13. 08:25

A titkosított amerikai és NATO-dokumentumokban Orbán Viktor neve is szerepel

A Mandiner értesülései szerint a kormányfő 2023 februárjában tartott balatonfüredi beszéde miatt szerepel a Pentagon nyilvánosságra került irataiban.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök a február 9-én kezdődő uniós csúcstalálkozó előkészítéseként közös videókonferencián vesz részt a lengyel, a belga, a finn és a máltai kormányfővel, a bolgár államfővel, valamint Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével Sopronban 2023. február 7-én

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Fischer Zoltán

Mint ismert, titkosított amerikai és NATO-dokumentumok szivárogtak ki húsvét előtt. Az iratok többek között az ukrán hadsereg megerősítéséről is szóltak, de ahogy telik az idő, egyre több mindenre derül fény – írja a Mandiner.

Az NBC friss értesülései szerint a kiszivárgott dokumentumokban megtalálható Orbán Viktor miniszterelnök neve is. A magyar politikus 2023 februárjában tartott balatonfüredi beszéde miatt szerepel a Pentagon kiszivárgott irataiban.

A beszédben Orbán Viktor Joe Biden amerikai elnököt ellenfélnek nevezte.

A Mandiner cikke IDE kattintva érhető el.

Az Origo mindeközben arról ír, hogy az Egyesült Államok folyamatosan hátba szúrja szövetségeseit, lehallgatja a NATO-országok vezetőit, és mindent megtesz annak érdekében, hogy továbbra is Washington legyen a világ egyetlen hatalmi központja.

A portál szerint a nemrég kiszivárgott titkosított iratokból kiderült, hogy Ukrajna területén jelenleg is tartózkodnak NATO-katonák, méghozzá összesen 97-en a különleges haderőtől. A dokumentumok szerint ezeket az egységeket februárban és márciusban is használták Ukrajnában. Ez több szempontból is rendkívül aggasztó. Ugyan a Nyugat jelenleg is aktív részese a háborúnak azzal, hogy fegyvereket és pénzt ad Ukrajnának,

a NATO-katonák bevetése egy teljesen új fejezetet nyitna a háborúban, és azzal fenyegetne, hogy kitör a harmadik világháború.

A portál szerint egyáltalán nem lenne egyedi eset, ha az amerikai kormány maga szivárogtatta volna ki a dokumentumokat, amelyeknek egy része igaz, viszont a többségük arra szolgál, hogy zavart keltsen többnyire Oroszországban és azokban az államokban, amelyek békepártiak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában