Diplomácia

2023.03.07. 08:37

Katar frissen kinevezett miniszterelnöke elsőként Szijjártó Pétert fogadta Dohában (videó)

Az ENSZ legkevésbé fejlett országokkal foglalkozó, Dohába kihelyezett konferenciáján részt vevő tárcavezető bejegyzésében azt írta: Mohammed Al-Thani miniszterelnök mintegy öt perccel az eskütétele után fogadta.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert (j) fogadja Katar frissen kinevezett miniszterelnöke, Mohammed Al-Thani Dohában 2023. március 7-én

Forrás: MTI/KKM

Katar frissen kinevezett miniszterelnöke, Mohammed Al-Thani elsőként Szijjártó Pétert fogadta Dohában – számolt be a külgazdasági és külügyminiszter a hivatalos Facebook-oldalán kedden.

Megindultam a dohai konferenciaközpontból, hogy találkozzam jóbarátommal, Mohammed Al-Thani külügyminiszterrel, de mire ideértem, már Mohammed Al-Thani miniszterelnök fogadott, méghozzá első vendégként, mintegy öt perccel az eskütétele után. A miniszterelnök-csere professzionálisan, gyorsan, nagyobb előzetes hírverés nélkül zajlott le

– olvasható Szijjártó Péter bejegyzésében.

A katari–magyar együttműködésnek innentől kezdve tehát a legmagasabb szinten van pártfogója, így még jobbak a kilátásaink arra, hogy a katari LNG-gáz belátható időn belül hozzá tud járulni hazánk energiabiztonságához – írta a külgazdasági és külügyminiszter, aki gratulált a futball-világbajnokság sikeres megrendezéséhez és ahhoz, „hogy rá tudtak cáfolni mindenfajta előítéletre és nagyképű lesajnálásra”.

Szijjártó Péter: Magyarország kiveszi a részét a legkevésbé fejlett országok támogatásából (videó)

Magyarország kész továbbra is kivenni a részét a világ legkevésbé fejlett országainak támogatásából a stabilitás erősítése és a további illegális migrációs hullámok megelőzése érdekében – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Katarban.

A tárcavezető a legkevésbé fejlett országokkal foglalkozó Dohába kihelyezett ENSZ-konferencián kiemelte, hogy hazánkat Ukrajna szomszédságában közvetlenül sújtják a háború negatív hatásai, és habár regionális fegyveres konfliktusról van szó, annak következményei világszerte érezhetők, Európától több ezer kilométerre is.

Felszólalásában aláhúzta: a háború világossá tette, hogy milyen törékeny is az eddig fennálló rendszer, miután komoly kihívások jelentkeztek a globális élelmiszer- és energiaellátásban, ami pedig biztonsági kockázatokat is maga után vonhat.

Súlyos biztonsági kockázatokat eredményezhet az élelmiszerhiány és az energiaárak emelkedése azon országokban, amelyek egyébként is alacsonyabb fejlettségi szinten állnak és ahol a stabilitás nem olyan szilárd

– figyelmeztetett.

Majd hozzátette, hogy ez könnyen szélsőséges ideológiák terjedéséhez és erősödő fenyegetettséghez vezethet, amely tényezők a tömeges illegális migráció legfőbb kiváltó okai közé tartoznak.

SZIJJÁRTÓ Péter
A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) felszólal a legkevésbé fejlett országokkal foglalkozó kihelyezett ENSZ-konferencián Dohában 2023. március 7-én
Forrás: MTI/KKM

Szijjártó Péter rámutatott: 

Európa súlyos biztonsági kockázatokkal néz szembe kelet felől, és ilyen körülmények között aligha lenne képes kezelni egy, a fokozott illegális bevándorlás képében jelentkező biztonsági kihívást déli irányból.

Az ukrajnai háború tükrében minden eddiginél fontosabb lenne a legkevésbé fejlett országok jelentős támogatása a további masszív illegális migrációs hullámok elkerülése érdekében

– fogalmazott.

Leszögezte: 

Magyarország kész kivenni ebből a részét, ahogyan eddig is tette, kész támogatni az ENSZ-ben és az Európai Unióban minden olyan kezdeményezést, amely az érintett országok támogatásának növelését célozza a stabilitás erősítése érdekében.

A miniszter a kormány eddigi intézkedéseire példaként hozta fel, hogy az Eximbank 760 millió dolláros hitelkeretet nyitott a legkevésbé fejlett országok vállalataival folytatott együttműködés elősegítésére.

Emellett 250 millió dollár értékben kötött segélyhiteleket hirdettek a vízgazdálkodási, az egészségügyi, az élelmiszer-biztonsági helyzet javítása érdekében.

Szavai szerint a koronavírus-világjárvány is hatalmas kihívást jelentett a szegényebb országoknak, ezért hazánk 1,7 millió vakcinadózissal segítette a globális védekezést, és miután bőségesek a készletek, kész ezt tovább fokozni.

Fontosnak nevezte azt is, hogy a magyarországi felsőoktatásban 715 ösztöndíjas helyet tartanak fenn a legkevésbé fejlett országokból érkező hallgatók számára, s ezekre idén 9991 jelentkező pályázott, így a számot növelhetik is.

Végezetül közölte, hogy a kormány 65 projekten keresztül körülbelül nyolcmillió dollárral támogatta a szóban forgó államok keresztény közösségeit. 

Ezeréves keresztény államisággal rendelkező országként felelősséget érzünk a rászoruló keresztény közösségekért világszerte

– mondta.

4 millió dollárnyi magyar gyógyszerexport érkezik Jemenbe

Később Szijjártó Péter a jemeni kollégájával is találkozott. Mint írta, 4 millió dollárnyi magyar gyógyszerexport segíti a jemeni egészségügyi rendszer működését, és évente több mint 1400 jemeni jelentkező van a 60 magyarországi ösztöndíjas helyre.

Hozzátette, Ahmed Awad Binmubarak külügyminisztert ma személyesen is biztosította: mi kiállunk a legitimen megválasztott jemeni hatóságok mellett és támogatjuk küzdelmüket a terrorszervezetekkel szemben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában