Nyomás alatt

2023.03.05. 12:33

Nacsa Lőrinc: Magyarország a béke pártján áll

A Fidesz-KDNP nem fogja hagyni, hogy Magyarországot belesodorják a háborúba - jelentette ki a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezető-helyettese a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Nacsa Lőrinc, a KDNP képviselője felszólal a Magyarország biztonságát szolgáló egyes törvények módosításáról szóló javaslat általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. október 26-án

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Attila

A Fidesz-KDNP nem fogja hagyni, hogy Magyarországot belesodorják a háborúba - jelentette ki a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezető-helyettese a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Nacsa Lőrinc hangsúlyozta, hogy több mint egy éve tart Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja, aminek a végétől egyre messzebb kerülünk és "hihetetlen" nyomás helyeződik Magyarországra, a magyar kormányra.

Ez egy háborúpárti politikai nyomás, ami kívülről és belülről is érkezik - mondta, hozzátéve, azért nyújtottak be békepárti határozati javaslatot az Országgyűlésnek, mert "meg kell erősítenünk a béke melletti elköteleződésünket és a politikai nyomásra politikai választ kell adnunk".

A frakcióvezető-helyettes kifejtette: Európa a háborúba sodródás napjait éli, az Európai Parlament határozatokban követeli fegyverek szállítását, háborúpárti amerikai és brüsszeli politikusok próbálják Magyarországot nyomás alá helyezni, hogy álljon be a háborúpárti sorba.

Mi a béke mellett állunk és a béke mellett fogunk kiállni akkor is, hogy ha a háborúpártiak továbbra is nyomást gyakorolnak ránk

 - jelentette ki.

Nacsa Lőrinc elmondta, hogy mindezidáig 35 ország szállított fegyvert Ukrajnának, így nem beszélhetünk már helyi konfliktusról. Emellett az európai parlamenti határozatok, amelyek hétről hétre megszületnek, háborúpárti nyilatkozatok, amelyeket felelőtlenül tesz a Nyugat és ez a világháború felé vezető út - fogalmazott.

"Ennek kell egy megálljt parancsolni", ezért nyújtották be a kormánypártok a békepárti határozatot - emelte ki.

A politikus szerint a határozatnak van gazdasági oldala is, mert a szankciók ártanak Magyarországnak, nem Oroszországot sújtják, hanem Európát.

A szankciókat, legfőképpen az energetikával foglalkozó szankciókat felül kell vizsgálni és azokat az erőfeszítéseket, amelyek a szankciók kigondolására és bevezetésére mennek, inkább arra kellene fordítani, hogy mielőbb tűzszünet legyen - hangsúlyozta.

Ez nem csak európai érdek, hiszen több százezren hunytak már el ebben a háborúban, és minden egyes perc, amellyel meghosszabbodik, további emberéleteket követelhet - szögezte le.

Nacsa Lőrinc beszélt arról is, hogy ha az elmúlt egy évet nézzük, akkor "világosan kijelenthető, hogy a dollárbaloldal háborúpárti, ők fegyverszállításokat követelnek, az összes ezzel kapcsolatos európai parlamenti határozatot megszavazták, adott esetben még élő erőt is bevetnének".

Hozzátette: ennek fényében nem számít arra, hogy a békepárti határozatot az ellenzék megszavazná.

A kisebbik kormánypárt frakcióvezető-helyettese a beszélgetésben kitért arra is, hogy Magyarország érdekelt abban, hogy a NATO fennmaradjon, megerősödjön és bővüljön, ezért "alapvetően támogatjuk Svédország és Finnország NATO-csatlakozását".

Ugyanakkor a frakcióülésen vita volt arról, hogy ez a döntés, ne olyan automatizmus legyen a parlamentben, mint általában a nemzetközi szerződéseknél szokás.

Nacsa Lőrinc kifejtette, Svédország és Finnország "éveken keresztül dobálta ránk a szemetet", feljelentettek mindenféle nemzetközi fórum előtt. "Olyan mondat is elhangzott hivatalban lévő svéd minisztertől, hogy a magyar családvédelmi akcióterv számára a harmincas évek Németországát idézi és számtalan alkalommal a magyar embereket sértegették, most pedig szíveséget kérnek Magyarországtól" - mondta.

Kiemelte, hogy ezeket a politikai vitákat tisztázni kell, mert egy másik szövetségi rendszerben is szövetségesek leszünk, így a kommunikációt és a kapcsolatokat a kölcsönös tisztelet alapjára és a párbeszédre kell helyzeni.

Hozzátette: a jövő héten utazó delegáció azt kéri "svéd és finn barátainktól, hogy mostantól beszéljük meg egymás között az ügyeket, ne a sajtóba harsogjunk mindenféle hazugságot a másik nemzetről, legfőképpen ők rólunk, és ne a magyarokra tegyenek megjegyzéseket".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában