Gyér érdeklődés

2023.03.10. 07:49

LMBTQ-kiállítással provokál a ferencvárosi önkormányzat

Nagyjából kéttucatnyian vettek részt az LMBTQ-emberek történetét feldolgozó, Sokszínű Ferencváros című kiállítás megnyitóján, amit a IX. kerületi Trafóban tartottak. A tárlatot a Baranyi Krisztina vezette ferencvárosi önkormányzat támogatta.

Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: Havran Zoltán

Az LMBT történeti hónap programsorozat részeként megtekinthető tárlat megnyitóján a bejárat közelében pénzgyűjtő persely fogadta a vendégeket, de a pénzgyűjtésen kívül még fényképeket, dokumentumokat és fakszimiléket is megtekinthettek a látogatók – írja a Magyar Nemzet

Már legendát is építenek magukról a homoszexuálisok
Fotó: Teknős Miklós / Forrás: Magyar Nemzet

Mint az esemény beharangozójában írták, 

az LMBTQ-emberek történelemben való jelenlétét kívánják megmutatni, a magyar és a külföldi LMBT-múltról és a kisebbség tagjai által létrehozott értékekről szól, ugyanakkor fontos szerepe van az LMBT-közösség építésében is.

A megnyitón a Háttér Társaság történész aktivistája mondott beszédet, amelyben arról értekezett, hogy az LMBTQ-emberek régebben a Boráros téren és környékén, illetve a Kálvin téren találkoztak és ismerkedtek, de emellett emlékeket idézett fel azokról a éjszakai életben ismert szórakozóhelyekről is, ahol ezek az emberek összejöttek egymással. 

A magát történésznek valló férfi panaszkodott arról, hogy érték őket üldöztetések, de nem feledkezett meg a különböző LMBTQ-fesztiválok emlékekkel tarkított felelevenítéséről sem.

Az esemény hirdeté­sében arra szólítottak fel, hogy a kulturált viselkedést és az emberi jogok, méltóság tiszteletét minden résztvevőtől elvárják, aminek a megsértése a rendezvényekről való kizárást vonhatja maga után.

A vidámság már a rendezvénysorozat múlt pénteken tartott nyitóbuliján megkezdődött a belvárosban, ahol a hangulatfelelősök szerepében Lady Dömper és az LMBTQ-közösség egyik legrégebbi szórakozóhelyéhez kötődő Alterego társulat lépett fel.

A rendezvényen a 2000, illetve 2500 forintos belépőjegy megváltásával az LMBT történeti hónap nevű eseményt is támogathatta a nagyérdemű, ami mellett transzvarieté-műsor, illetve ­karaokeshow fogadta a diszkó és a popzene rajongóit.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában