Országgyűlés

2023.03.07. 07:23

Kocsis Máté: Magyarország békepárti és a jövőben is az kíván maradni

Az orosz-ukrán háború egyéves évfordulójáról szóló országgyűlési határozati javaslat tárgyalását kezdte el kedden a parlament, amely megvitatja a vagyonnyilatkozatokkal kapcsolatos szabályok módosítását, valamint a panaszokról, a közérdekű bejelentésekről szóló törvényvaslatot is.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, előterjesztő felszólal a kormánypártok által az orosz-ukrán háború egyéves évfordulója kapcsán beterjesztett határozati javaslat országgyűlési vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. március 7-én

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

Magyarország békepárti és a jövőben is az kíván maradni

– jelentette ki Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a kormánypártok által az orosz-ukrán háború egyéves évfordulója kapcsán beterjesztett határozati javaslatot ismertetve kedden az Országgyűlésben.

Kocsis Máté kiemelte: 

tűzszünetre van szükség és béketárgyalásokra, mert életet menteni csak békével lehet, és a béke felé vezető út nem az, ha fegyvereket és katonákat küldenek ukrán földre.

Ugyanakkor sehol a világon nem látni azt a folyamatot, amely ezt a háborút meg akarná fékezni, ma már belátható távolságon belülre került a világháború lehetősége is – tette hozzá.

Felidézte, több mint egy éve zajlik a véres konfliktus szomszédságunkban és több mint egy éve élünk egy olyan háború közvetlen közelében, amely nemcsak a két szembenálló fél mindennapjait rázza meg, hanem egész Európáét is. A fegyveres harcokban több százezer ember veszítette már most életét, és még többen szereztek maradandó testi-lelki sérülést, felfoghatatlan mennyiségű érték pusztul el, súlyos természetpusztítás zajlik és a földdel tesznek egyenlővé épületeket – sorolta. Megjegyezte: a károk valós mértékét csak elképzelni tudjuk, felmérni a jelenlegi körülmények között szinte képtelenség.

Mi, magyarok történelmi tapasztalatainkból azt is tudjuk, ebből a háborúból senki nem jöhet ki győztesen, annak  kizárólag vesztesei vannak, ezért szeretnénk, ha a háborúnak minél előbb vége szakadna, mert a szenvedések minden egyes háborús nappal egyre több embert élnek el – fogalmazott, hozzátéve: minél későbbre tolódik a béke, annál nagyobbak lesznek a veszteségek.

Kitért arra is, egy éve még csupán sisakok küldéséről volt szó, mostanra túl vannak a fegyver- és lőszerszállításokon, a rakétarendszerek felállításán, a Leopard tankok úton vannak Ukrajna felé és a nyugati világ legújabban vadászgépek szállításán töri a fejét.

Egy hajszál választ el, hogy európai katonák küldése is napirenden legyen, és attól, hogy mi magunk is a fronton találjuk magunkat, a magyarokat veszélybe sodorva. Egyetlen lépésre vagyunk attól, hogy végérvényesen és visszavonhatatlanul belesodródjon Európa a háborúba 

– hangsúlyozta. Hozzátette: az utolsó utáni percben vagyunk, vékony a jég, de még pont nem szakadt át alattunk.

Az ígért szankciók nem kényszerítették térdre Oroszországot, még az unió által bevezetett tizedik szankcióscsomag sem, sőt a megemelkedett energiaárakkal Európa finanszírozza az oroszok háborúját.

Szólt arról is, hogy van egy különleges szempont is, amit mások nem érthetnek, hiszen nem kellett megtapasztalniuk a trianoni diktátum által a magyarságnak okozott tragédiát. Ahogy az sem érdekel másokat, hogy végig kell nézniük, ahogy a halottasházak megtelnek rokonaik holttesteivel – tette hozzá. Amikor azt mondják, békét szeretnének, nem egyszerűen emberéletet szeretnének menteni, hanem aggódnak honfitársainkért is – mondta.

Kocsis Máté a békepárti javaslatról elmondta: 

azzal kifejezik elkötelezettségüket a béke mellett, ismételten elítélik Oroszország katonai agresszióját, és elismerik Ukrajna jogát az önvédelemhez. A kormánypártok álláspontja szerint a Brüsszelben elfogadott gazdasági és energiaszankciók nem csillapították a háborút, ezért ellenzik azokat a brüsszeli terveket, amelyek tovább szélesítenék ezek körét.

Felhívják a kormányt, hogy továbbra is minden lehetséges módon folytassa az Ukrajnából menekültek segítését, és rámutatnak arra, hogy a katonai konfliktus súlyosan érinti a kárpátaljai magyar közösséget. Rögzítik, hogy a fegyverszállítások és szankciók helyett mielőbbi béketárgyalásokra van szükség – ismertette.

Felszólítják továbbá az itthoni magyar közéleti szereplőket, hogy tartózkodjanak az olyan politikai akcióktól és megszólalásoktól, amelyek Magyarország háborúba sodródását eredményezhetik

– mondta.

Rámutatott: az utolsó pont azért is fontos, mert vannak olyanok, akik világossá tették, nem fogják támogatni ezt a békepárti nyilatkozatot. Provokációnak nevezik és mindenféle mondvacsinált okokkal magyarázzák, hogy majd miért nem szavazzák meg. Megszokhattuk már, hogy a bajban nem mindenkire lehet számítani, így volt ez a migrációs válságnál, a koronavírus-járvány esetében és az orosz-ukrán háború kitörésekor. Így volt a szankcióknál és valószínű most is így lesz – közölte.

Kocsis Máté úgy fogalmazott: aki magyar, az csak egyet akarhat, de vannak, akik nem így gondolják. Az okokat - ha nyíltan nem is mondják ki - de ismerjük. 

Háborúpártiak, mi viszont békepártiak vagyunk

– mondta. 

Rámutatott: valószínűleg ez az a feloldhatatlan ellentét, amiért ez a javaslat sem fog egyhangúságot élvezni.

Ebben a háborúban mi nem szurkolunk senkinek, mert ennek a háborúnak nem lehet győztese, a további harc nem a győzelmet és a békét hozza el, hanem a világháború veszélyét, amit messzire el kell kerülni - összegzett. Hozzátette: felelőtlenség  azt állítani, hogy ezt a háborút csak Oroszország vagy Ukrajna nyerheti meg. Ebbe a vitába bele sem kell menni, a háborúpártiak érdeke, hogy a békepártiakat valahogy meggyőzzék a fegyverszállításokról.

Minket senki sem kötelezhet arra, hogy a magyar érdeket a második helyre soroljuk, ezért mindezt továbbra is kategorikusan elutasítjuk – hangsúlyozta. A háborús provokációkat visszautasítandó arra kérte a magyar közélet „józanabbul gondolkodó képviselőit”, hogy rögzítsék közösen: 

Magyarország békepárti marad és a jövőben is ki kíván maradni az orosz-ukrán háborúból. 

Kijelentette: senkitől nem fogadunk el nyomást, mert nem egyezik Magyarország érdekeivel, és a magyar emberek akaratával.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos határozati javaslatot tárgyalják

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos javaslatot a két kormánypárti frakcióvezető Kocsis Máté (Fidesz) és Simicskó István (KDNP) nyújtotta be. A határozati javaslatban az Országgyűlés egyebek mellett kifejezi elkötelezettségét a béke mellett, elítéli Oroszország katonai agresszióját, és elismeri Ukrajna jogát az önvédelemhez.

Az előterjesztés azt is tartalmazza, hogy a Brüsszelben elfogadott szankciók nem csillapították a háborút, sőt a szankciók eredményezte magas energiaárak megfizetésével Oroszország háborúját finanszírozza Európa.

A kormánypártok azt is rögzítenék: Magyarország mindent meg fog tenni a béke előmozdítása érdekében.

Napirenden szerepel a Magyarország és a Világélelmezési Program (WFP) között a WFP Globális Üzleti Szolgáltató Központ létrehozásáról szóló megállapodás kihirdetése. A WFP Budapesten szeretné létrehozni a Global Payments Solution nevű, pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó szervezeti egységet, a világélelmezési program a tervek szerint 2023 végétől 81 főt foglalkoztatna Magyarországon.

Sürgősséggel tárgyalja a parlament az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében a vagyonnyilatkozatokkal kapcsolatos szabályok módosításáról szóló törvényjavaslatot, amely a nyilatkozatok kereshető módon történő hozzáférésének részletszabályait tartalmazza. 

Az országgyűlési képviselők a jövőben elektronikus úton is benyújthatják vagyonnyilatkozatukat.

A panaszokról, a közérdekű bejelentésekről, valamint a visszaélések bejelentésével összefüggő szabályokról szóló törvényjavaslatot uniós jogharmonizációval indokolják. Az előterjesztés egyebek mellett szabályozza az alaptörvényben foglalt alapvető értékek és jogok magasabb védelmi szintjének elérése érdekében, valamint a magyar életmód megvédéséhez fűződő közérdekre tekintettel benyújtható bejelentéseket.

A képviselők tárgyalják egy, még 1986-ban aláírt, a magyar-csehszlovák vasúti forgalom szabályozásáról szóló egyezmény megszüntetését.

 Az indoklás szerint két európai uniós tagállam között az egyezmény fenntartása már nem indokolt, új egyezmény megkötésére pedig nincs szükség, mert az uniós jog szabályozza a vasúti határforgalmi egyezmények által szabályozott kérdéseket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában