Nem hagyja!

2023.03.29. 14:44

A munkácsi Turul-emlékmű ledöntése miatt bírósághoz fordult Pákh Imre (videó)

A tavaly októberben vandál módon eltávolított emlékmű tulajdonosa, a New Yorkban élő munkácsi származású üzletember pár napja a munkácsi bírósághoz fordult tulajdonjogsértés miatt, de a kárpátaljai városvezetés ellen Budapesten is büntetőeljárást kezdeményez – adta hírül a Tv21 Ungvár.

A munkácsi várról eltávolított turul szobor

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: Bereczky Tamás

Az ungvári televíziónak a mecénás azt nyilatkozta, hogy amennyiben az ukrán bíróság nem vezet eredményre, úgy az Egyesült Államokban is pert indít az ügyben. 

Néhány nappal ezelőtt az ügyvédeink beadták az iratokat a munkácsi bírósághoz szerzői jog védelme, intellektuális jog védelme volt az oka, viszont még nem kaptunk visszajelzést, hogy a bíróság elfogadta-e az iratokat. Úgyhogy körülbelül még három-négy napot kell várnunk, a jövő héten fogjuk ezt megtudni (...) Furcsa lett volna, ha nem teszek semmit, és megmondom, ez csak az első lépés, egy folyamatnak az első lépése, tulajdonképpen a következő lépést Budapesten fogom megtenni, mint magyar állampolgár jogom van nekem is. De ott már nem szerzői jogról lesz szó, hanem büntetőeljárást, azaz feljelentést fogunk tenni, azaz kezdeményezni rongálás bűncselekmény elkövetése miatt

 – mondta a Tv21 Ungvárnak Pákh Imre.

Hozzátette, ha nem jutnak pozitív végeredményre, akkor New Yorkban is eljárást indít. 

A riporter kérdésére, hogy van-e arról tudomása, mi van most a ledöntött Turul-szoborral, azt felelte, hogy

friss információja nincs, annyit tud, hogy a szobor darabokra tört, amikor ledobták az obeliszkről, és jelenleg a munkácsi várban elzárva tartják egy helyiségben.  

Pákh Imre korábban kompromisszumos megoldást ajánlott: a címert saját pénzből állíttatta volna fel a vár egy másik pontján, amennyiben a turul a helyén maradhatott volna – tudósított a Tv21 Ungvár.

A Tv21 híradását, benne a Pákh Imrével készült beszélgetést itt lehet megtekinteni: 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában