Dollárbaloldal

2023.02.10. 06:55

Márki-Zay elismerte: átláthatatlan a guruló dollárok útja

Az Origo arról ír, hogy a bukott miniszterelnök-jelölt újabb megdöbbentő nyilatkozatot tett a baloldal külföldi finanszírozásával kapcsolatban. Mindeközben kiderült, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom megbízása(i) révén több mint nyolcmillió forint érkezett az egyik gyurcsányista parlamenti képviselőjelölt, Sápi Mónika érdekkörébe. Ez is cáfolja a baloldal azon állítását, hogy nem a kampányra kapták a külföldi pénzeket.

Márki-Zay Péter

Forrás: AFP

Fotó: Isza Ferenc

A portál szerint a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) vezetője a Vásárhelyi Televízió szerdai műsorában beismerte, hogy

a guruló dollárok elköltése nem volt átlátható, nincs mindenről számla vagy szerződés.

Egészen elképesztő módon felháborodva beszélt az Állami Számvevőszék vizsgálatáról, mert szerinte semmi joguk nincs az MMM-et ellenőrizni. Márki-Zay azt állította, hogy a parlamenti választások után módosították a jogszabályokat, és biztosan miatta – de valójában 2021 júliusában lépett hatályba az a törvény, amely a közélet befolyásolására alkalmas tevékenységet végző civil szervezetek átláthatóságáról szól, és ez alapján, Márki-Zay állításával ellentétben – vizsgálódhat az ÁSZ például az MMM-nél is.

Márki-Zay a műsorban elmondta, hogy nincs meg minden számla, amely a kampányköltségeket igazolná. A kínos magyarázkodás szó szerint így hangzott:

A kampányidőszakot számoljuk most el, abból kértek be, az összes szerződést, az azok mögött álló, bocsánat a számlát, az azok mögött álló számlát, sőt támpéldányokat is és hát ahol megvan (szerződések, számlák – szerk.), azokat le is adtuk... és hát természetesen nem minden, ööö..., tehát nincs minden 1800 forintos számla mögött szerződés vagy támpéldány, amit tudtunk, azokat természetesen leadtuk.

Ezzel tehát a dollárbaloldal volt kormányfőjelöltje beismerte, hogy a guruló dollárok elköltése még csak átlátható sem volt a kampányidőszakban – jegyzi meg az Origo.

A teljes cikk ITT érhető el.

Vásárosnaményba is gurultak az amerikai dollárok

Mindeközben a Magyar Nemzet pénteki cikkében azt írja, a 2021 őszi baloldali előválasztás szoros volt Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 4. számú választókerületében. Akkor a DK által támogatott jelölt, Sápi Mónika 52,5 százalékos eredményével, mindössze 104 szavazattal előzte meg szocialista ellenfelét. 2022 tavaszán aztán a gyurcsányista politikus utcahosszal maradt le kormánypárti ellenfele mögött, több mint húszezer szavazattal, és csaknem 44 százalékkal teljesített gyengébben a 69 százalékkal győztes Tilki Attilához képest. 

Sápi személye azért is vált újra érdekessé 2023 elején, mert neve feltűnt a Nemzeti Információs Központ által a Nemzetbiztonsági Bizottság számára készített második részjelentésben. A tájékoztatás 8. oldala alapján 

a Márki-Zay-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom, a dollárbaloldal egyik fő pénzelosztója 8 371 379 forintot utalt a DSM Consulting Kft. számlájára, amely vállalkozás Sápi tulajdonában volt akkoriban. 

Érdekesség, hogy a gazdasági társaságnak 2021-ben összesen 14 millió, 2020-ban pedig mindössze 3,1 millió forint volt a nettó árbevétele, így az MMM-es utalás ezekhez képest roppant komoly bevételt jelentett a politikus érdekeltségének. A céggel szemben – amelynek egyébként 2022 júniusa óta Sápi Mónika fia a tulajdonosa – négyszer rendeltek el végrehajtást, legutoljára 2022 novemberében a NAV illetékes megyei igazgatósága.

A Gyurcsány-párt egyébként próbálja magát a lehetőségekhez képest távol tartani az ügytől – emeli ki a lap, amely szerint mindezzel megkérdőjeleződik a dollárbaloldal azon állítása, hogy a külföldről érkező átutalásokat nem a jelöltjeikre, illetve kampányaikra költötték.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában