Ítéletidő

2023.02.05. 14:52

Tarolt a vihar: több mint 4800 segélyhívást kapott a katasztrófavédelem

A szombati szélvihar miatt több mint 4800 segélyhívást kapott a katasztrófavédelem, 438 épület megrongálódott, mintegy 2700 helyszínen dolgoztak a tűzoltók a károk felszámolásán – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-vel.

Reggel óta meg sem állnak a tűzoltók, folyamatosan dolgoznak a szél okozta károk felszámolásán

Forrás: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság/ Facebook

Fotó: Pécs HTP

Mukics Dániel vasárnapi közleményében azt írta: 

a tűzoltók szombat reggel óta folyamatosan dolgoznak, és mivel sokan csak vasárnap szembesülnek a károkkal, érkeznek az újabb bejelentések.

Az erős szél minden vármegyében okozott károkat, de a legtöbb munkát Somogy, Baranya és Tolna vármegyében adta a tűzoltóknak. 

A vihar sok helyen faágakat tört le, fákat döntött ki, amelyek utakra, kerítésekre, házakra, autókra dőltek. A szél és a kidőlt fák országszerte összesen 438 épületet rongáltak meg, közülük 292 lakóépület – tette hozzá.

A dunántúli vármegyékben és országosan iparbiztonsági operatív törzsek segítik a viharos időjárás okozta károk felszámolását, koordinálják a katasztrófavédelem közreműködését az elektromos hálózat helyreállításában. Jelentősen csökkent az ellátatlan fogyasztók száma, több helyszínen áramfejlesztők kihelyezésével segítette a katasztrófavédelem az érintett intézmények működését – közölte az OKF szóvivője.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a közösségi oldalán vasárnap azt közölte, hogy új országos napi szélrekord született szombaton: a Kab-hegyen óránként csaknem 130 kilométeres sebességet mértek.  

Nem csupán hazánkban tarolt az ítéletidő, a határon túl is gondokat okozott a zord időjárás. Erdély több megyéjében a közlekedésben okozott gondokat az erős szél kísérte havazás, több utat lezártak, számos településen szünetel az áramszolgáltatás. A Fogarasi-havasokban Fogarasi-havasokban lavina temetett maga alá egy turistákkal teli menedékházat, vasárnap délelőtt még folyt a mentés. A Capra menedékházban vasárnapra virradóra 60 ember tartózkodott, amikor lezúdult a lavina, a hógörgeteg több gépkocsit és az épületet is megrongálta. Vasárnap reggel mentőcsapat indult a mintegy 2000 méter magasan rekedt turisták kimentésére, az Arges megyei tűzoltók mellett a hegyimentők, csendőrök és utászok is segítenek a mentésben.
Az argesi rendőrség közölte: vizsgálatot indít, hogy a turisták miként jutottak fel a menedékházhoz, miután a Fogarasi-havasokon áthaladó hegyi út (Transzfogaras) ide vezető szakasza télen le van zárva a gépkocsiforgalom előtt – közölte az MTI az Agerpres híradása nyomán. 
Fennakadásokat okoz a hó és a viharos szél Szerbiában is. Áramkimaradásokat és baleseteket okozott a hó Szerbia déli részén, míg a viharos erejű szél miatt az ország egész területén történtek balesetek és fennakadások szombaton és vasárnap.  A dél-szerbiai Sjenica és Novi Pazar között a belügyminisztérium dolgozóinak kellett az éjszaka folyamán kimenteniük a hóban rekedt autósokat, azon az útszakaszon azóta is szünetel a forgalom a hótorlaszok miatt. A térségben több ezer háztartás maradt áramszolgáltatás nélkül.
A szabadkai Pannon RTV beszámolója szerint a viharos szél szombaton fákat döntött ki, tetőket szakított le, több helyen is károkat okozott a Vajdaságban. Volt, ahol csak faágakat tört le, máshol egész fatörzseket döntött ki a szél, és a vasúti közlekedés is leállt egy időre Belgrád és Újvidék között a megrongálódott pálya miatt – adta hírül az MTI.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában