Antifa

2023.02.16. 14:39

Nem adják ki a szélsőbalos támadókat Németországnak a magyar hatóságok

A magyar hatóságok nem adják ki Németországnak azokat a szélsőbaloldali Antifa-csoporthoz tartozó német állampolgárokat, akik múlt hét pénteken rátámadtak egy negyven év körüli férfira Budapesten.

Kamerafelvétel az antifa februári csoportos támadásáról

Forrás: Képernyőfotó/Youtube

Az Európai Unió tagállamai csak elfogatóparancs esetén adhatnak ki bűnözőket egy másik tagországnak. Erre az esetre vonatkoztatva tehát akkor, ha Németországban is büntetőeljárást indítanának az ügyben, és európai elfogatóparancsot adnának ki az érintett személyek ellen – írja a Magyar Nemzet, hozzátéve, 

utóbbiról nincs tudomásuk.

A lap emlékeztet:

mivel jelenleg magyar joghatóság alá tartozik az ügy, az állam megtagadhatja az érintett személyek kiadatását. 

Ha Németország mégis kiadna ellenük elfogatóparancsot, akkor – a Magyarországon indult büntetőeljárásra figyelemmel – a Fővárosi Törvényszék megtagadhatja kiadatásukat. 

A szélsőbaloldali Antifa tagjai támadhattak

Két német állampolgár ellen elfogatóparancsot adtak ki a budapesti utcai támadások ügyében – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a police.hu-n.

Azt írták, a fővárosban a február 11-ét megelőző napokban elkövetett támadások kapcsán újabb két feltételezett elkövetőt azonosított a BRFK-nak a bűncselekmény-sorozat felderítésére létrehozott nyomozócsoportja.

Egy német állampolgárságú 20 éves férfi és egy 22 éves nő ellen a budapesti nyomozók közösség tagja elleni erőszak miatt adtak ki körözést és kezdeményezték európai elfogatóparancs kibocsátását.

Emlékeztettek: a magyar rendőrök már az első bűncselekményt követő 48 órán belül elfogtak és őrizetbe vettek három külföldi és egy magyar gyanúsítottat.

„A Budapesti Rendőr-főkapitányság üzenete egyértelmű: nem tűrjük, hogy akár ideológiai alapon, akár anélkül emberekre támadjanak a fővárosban. A jogszabályok által lehetővé tett valamennyi eszközt igénybe vesszük, hogy az elkövetőket állampolgárságra, ideológiára, nemre való tekintet nélkül azonosítsuk, és lefolytassuk velük szemben az eljárást” 

– olvasható a police.hu-n.

A Magyar Nemzet cikke ITT olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában