Frakcióülés

2023.02.23. 15:31

Kocsis Máté: Magyarország nem kíván belesodródni a háborúba (videó)

Nincs jele annak, hogy rövid időn belül véget érne az Ukrajna és Oroszország közötti háború – fogalmazott Kocsis Máté a kormánypárti képviselőcsoportok balatonfüredi kihelyezett frakcióülése után tartott sajtótájékoztatón.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője

Forrás: MTI

Fotó: Bodnár Boglárka

A politikai szezon nyitányaként a Fidesz–KDNP kétnapos kihelyezett frakcióülést tartott Balatonfüreden. Az ülés témái között kiemelt helyet foglalt el a háború kérdése. 

– Nincs jele annak, hogy rövid időn belül véget érne az Ukrajna és Oroszország közötti háború – fogalmazott Kocsis Máté a program után tartott sajtótájékoztatón. A Fidesz frakcióvezetője hozzátette: 

a magyar kormány álláspontja világos, Magyarország nem kíván belesodródni a háborúba 

tudatta a Magyar Nemzet.

A lap szerint Kocsis Máté jelezte: politikai nyilatkozatot terjesztenek az Országgyűlés elé. A kormánypárti politikus szerint a politikai nyomásgyakorlásra politikai választ kell adni.

Kocsis Máté szerint a hét pontból álló nyilatkozatban többek között kifejezik elkötelezettségüket a béke mellett, azt várják el a nemzetközi közösségtől, hogy mielőbb a béke érdekében lépjen fel és kerüljék a háború kiterjedésével járó lépéseket. A politikus szerint elfogadhatatlan, hogy Európa és benne Magyarország legyen a gazdasági károk elszenvedője. Kocsis Máté úgy fogalmazott,

fontosnak tartjuk, hogy a kormány folytassa a humanitárius segítésnyújtást.

 Leszögezte, hogy fegyverszállítások és további szankciók helyett csak fegyverszünettel és békével lehet emberéleteket megmenteni.

A NATO és az EU elkötelezett tagjai vagyunk, mindent meg fognak tenni a béke előmozdítása érdekében

– nyomatékosította a Fidesz frakcióvezetője.

Szigorítani fogja a kormány a gyermekvédelmi törvényt

A csütörtöki kihelyezett frakcióülést követő sajtótájékoztatón az Index arról kérdezte Kocsis Mátét, hogy Orbán Viktor évértékelőn elhangzott ígérete szerint várható-e, hogy újabb javaslatot/javaslatokat nyújtanak be a gyermekvédelmi rendszer szigorítására?

Azt jelenti

–  válaszolta Kocsis Máté, aki hozzátette: rossz aktualitása van az ügynek – idézte a lapot a Mandiner.hu. Mint a frakcióvezető elmondta, különösen nehezen viselik gyermeknevelőként, hogy bár a jog számos eszköze védi a gyermekeket, mégis vannak, akik ezeket ki akarják játszani. A szülők jogai, dolgai, lehetőségei prioritást élveznek. Kocsis Máté elvárja az államtól, hogy ehhez minden eszközt megadjon.
Jogilag, mint mondta, bonyolult helyzetről van szó, a következő javaslat számos területet érinteni fog, a részletekről időben tájékoztatást fog nyújtani.

A gyermekvédelem rendszerét és szabályait szigorítani kell. Durva európai és hazai viták lesznek

– tette hozzá Kocsis Máté. Megjegyezte: a baloldalnak és a brüsszeli elitnek is vesszőparipája ez az ügy, komoly támadást várnak az irányukból, az őszi ülésszakon nyújthatják be a gyermekvédelem ügyében az új javaslatot.

Delegációt küld Svédországba és Finnországba az Országgyűlés

A Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióülése alkalmából a politikus úgy nyilatkozott: 

a miniszterelnök azt kérte a frakciótól, hogy támogassa a svéd és a finn NATO-csatlakozást, ugyanakkor a frakció nagyon megosztott a kérdésben. 

Komoly vita alakult ki, többen kifogásolták, hogy "ezeknek az országoknak a politikusai az elmúlt években durván, alaptalanul, sokszor közönséges módon sértegették Magyarországot, most pedig szívességet kérnek" - fogalmazott.

Kocsis Máté közölte: tájékozódási, egyeztetési célból delegációt fog az Országgyűlés elnöke küldeni Svédországba és Finnországba. 

Ez a parlamenti rendes ügymenet időkeretébe belefér, ezért nem jelenti az eljárás rendjének meghosszabbítását, a döntés elhalasztását, tehát a döntést az Országgyűlés meg fogja hozni

 - mondta.

A KDNP-nek vannak elvárásai a kormánytól

Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője az egyeztetést követően elmondta: a KDNP-nek vannak elvárásai a kormány irányában, a családtámogatási rendszert bővíteni kell, azt szeretnék, hogy haladjunk azon az úton tovább, amelyet megkezdett a kormány - mondta a Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióülése alkalmából csütörtökön Balatonfüreden, sajtótájékoztatón.

Simicskó István arról is beszámolt, hogy az együttes ülés előtt a KDNP külön is tartott tanácskozást, amelyen Semjén Zsolt pártelnök-miniszterelnök-helyettes adott tájékoztatást aktuális ügyekről. Szó volt arról is, hogy április végén ismét Magyarországra látogat Ferenc pápa - mondta Simicskó István újságírói kérdésre. A frakcióvezető nagy megtiszteltetésként, egyházdiplomáciai sikerként értékelte az eseményt, amelynek célja a magyarok meglátogatása mellett a béke melletti kiállás. Megjegyezte: a "negatív propaganda", aminek Magyarország a célpontja, a Vatikánba is eljut. A pápa a legutóbbi látogatásakor is arról győződhetett meg, hogy a vádak alaptalanok - fűzte hozzá.

A KDNP külön frakcióülésén Simicskó István a törvényhozói munkáról és a parlament elé kerülő törvényjavaslatokról beszélt. Jelezte: 

a tavaszi ülésszakon tárgyalják az Európai Bizottság felé tett vállalásokat, valamint a víziközműveket, a fogyasztóvédelmet érintő javaslatokat, illetve a 2024-es költségvetést is.

 Utóbbiról elmondta: azt várják a kormánytól, hogy a nemzetstratégiai célok meghatározásakor továbbra is kiemelt helyen szerepeljen a családok támogatása, ismét léphessenek egyet előre, javuljanak a körülményeik.

 A frakcióvezető kérdésre elmondta még: az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ellenzéki elnökével együtt fogadták az Európai Parlament Pegasus-bizottságát. Értékelése szerint 90 perc alatt korrekt tájékoztatást adtak, és a panaszokkal is foglalkoztak.

Simicskó István azt mondta, A tanú című film jutott az eszébe: "az ítélet már ott volt" a vendégek kezében, és bár a kérdéseiket feltették, ez "nem zavarta őket" az előzetesen leírtak ügyében.

Kijelentette: 2010 óta nincs törvénytelen lehallgatás Magyarországon. Jelezte: megvizsgálják, hogy a miniszteri engedély és a bírói út közül melyik az, ami több garanciális elemet ad az állampolgároknak. Átnézték a nemzetközi példákat, összegzik a nemzetközi tapasztalatokat, nyitottak a szabályozás áttekintésére.

A sajtótájékoztató videóját itt tudja megtekinteni:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában