Álláspont

2023.02.09. 19:31

Bulgária kész vétózni, ha az orosz atomenergiát szankcionálná az EU

A magyar állásponthoz hasonló véleményt fogalmazott meg a bolgár elnök Brüsszelben.

Rumen Radev bolgár elnök Brüsszelben

Forrás: AFP

Fotó: John Thys

Az újabb uniós szankciók között legutóbb az orosz atomenergia korlátozása is felvetődött, ez azonban több uniós ország energiaellátását is ellehetetlenítené. Az elképzelés ellen most a bolgár államfő emelt szót.  

Bulgária megvétózná, hogy Brüsszel a nukleáris fűtőanyagot belevegye az Oroszországot sújtó legújabb uniós szankciós csomagba

 – jelentette ki a bolgár államfő az Európai Tanács csütörtöki ülése előtt, írja a Magyar Nemzet. Rumen Radev hozzátette: 

Nem fogadhatjuk el a nukleáris energiát érintő szankciókat, s ha szükséges, vétózunk.

A Sofia Globe hírportál beszámolója szerint az elnök többször is aláhúzta, hogy az intézkedés közvetlen károkat okozna hazája energiaellátásának és gazdaságának.

Bulgária álláspontja az atomenergia kérdésében egyezik a magyar állásponttal. Orbán Viktor miniszterelnök és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter többször is világossá tette, hogy Magyarország ellenzi az atomenergia szankcionálását. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában