Április végén Magyarországra látogat Ferenc pápa

Ferenc pápa április 28. és április 30. között Magyarországra látogat – jelentette be hétfő délelőtt a Vatikán.

Ferenc pápa (középen) az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) zárómiséjére érkezik a Hősök terére 2021. szeptember 12-én

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

Ferenc pápa 2021. szeptember 12-én járt Budapesten, amikor a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjét mutatta be a Hősök terén.

Ez lesz a pápa negyvenegyedik külföldi látogatása 2013-as megválasztása óta.

A pápa a Vatikán Állam vezetőjeként érkezik Magyarországra.

A látogatás a pápa idős kora és egészségi állapota miatt csak Budapestet érinti – közölték.

 

Örömmel értesültem arról, hogy Ferenc pápa hivatalosan is elfogadta a meghívásomat, és április 28-30. között Magyarországra látogat

– közölte Novák Katalin köztársasági elnök üzenetét a Sándor-palota hétfőn.

Novák Katalin Facebook-bejegyzésében a szentszéki bejelentésre reagálva azt írta:

Szeretettel várjuk a Szentatyát!

A katolikus.hu-n közölt program szerint a pápát magyarországi látogatásán Novák Katalin ünnepélyesen fogadja a Sándor-palota előtti téren pénteken, majd a szentatya udvariassági látogatást tesz a köztársasági elnöknél a Sándor-palotában. Ezt követően találkozik a miniszterelnökkel, majd az állami hatóságok, a társadalmi élet és a diplomáciai testület képviselőivel a Karmelita kolostor épületében, az eseményen a pápa beszédet is mond.

A pápa péntek délután találkozik püspökökkel, papokkal, diakónusokkal, szerzetesekkel, papnövendékekkel és lelkipásztori munkatársakkal a Szent István-bazilikában, ahol szintén beszédet mond.

Ferenc pápa szombaton a többi között találkozik szegényekkel és menekültekkel az Árpád-házi Szent Erzsébet templomban, fiatalokkal a Papp László Sportarénában, és mindkét helyszínen beszédet mond.

Vasárnap délelőtt szentmisét tart a Kossuth Lajos téren, és találkozik például az egyetemi és kulturális élet képviselőivel.

A pápa hivatalos búcsúztatása a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren lesz vasárnap késő délután.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) üdvözli a Szentszék bejelentését, hogy Ferenc pápa 2023. április 28-30. között hivatalos látogatásra Magyarországra érkezik.

A KTK az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében azt írta:

a Szentatya a béke követe, amire Kelet- és Közép-Európa népeinek nagy szüksége van.

Hozzátették:

a kormány minden szükséges támogatást megad az újabb pápalátogatás állami és egyházi programjainak előkészületeihez.

Erdő Péter: külön öröm, hogy Budapest lesz a pápalátogatás helyszíne

Az Esztergom–Budapesti Főegyházmegye egész közössége örömmel értesült arról, hogy Ferenc pápa április 28. és 30. között Magyarországra látogat, és külön öröm, hogy a pápával tartandó találkozások színhelye Budapesten lesz – reagált Erdő Péter bíboros, esztergom–budapesti érsek a pápalátogatás hírére, amelyet hétfő délben közölt a Vatikán.

A közleményben, amelyet az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye juttatott el az MTI-hez, a bíboros azt írta:

szeretettel várjuk a hazai és a határon túli papokat és hívőket, zarándokokat.

Erdő Péter reményét fejezte ki, hogy a találkozás Szent Péter utódjával döntő lépés lesz azon az úton,

amelyen együtt járunk Krisztus felé.

MKPK: minden magyarnak fontos esemény Ferenc pápa látogatása

Ferenc pápa magyarországi látogatása nagyon fontos esemény nemcsak a katolikusoknak, hanem minden magyarnak határon innen és túl – olvasható a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) állandó tanácsának MTI-hez eljuttatott közleményében.

 

A közleményben, amelyet Veres András győri megyés püspök, az MKPK elnöke írt alá, kitértek arra, hogy az egyházfő „korára tekintettel” a találkozásokra budapesti helyszíneken kerül sor.

 

A programokra, különösen a vasárnapi szentmisére „szeretettel hívunk és várunk mindenkit hazánkból és a környező országokból egyaránt”.

 

„Imádságos lélekkel készüljünk a Szentatyával való találkozásra és közösen tegyünk tanúságot arról, hogy Krisztus a jövőnk!” – fogalmaztak a közleményben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában