Különleges szertartás

2023.01.04. 15:00

Pápának kijáró ceremóniával helyezik örök nyugalomra XVI. Benedek volt egyházfőt

Pápának kijáró ceremóniával, de a hagyományos szertartáshoz képest kisebb változtatásokkal helyezik végső nyugalomra csütörtökön Rómában XVI. Benedek nyugalmazott pápát – adta hírül az MTI. A temetést élőben közvetíti a közmédia – adta hírül az Origo.

XVI. Benedek nyugalmazott pápa ravatala a vatikáni Szent Péter-bazilikában 2023. január 4-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Ben Curtis

Az "ünnepélyes, de szerény" ceremónia reggel 9 óra 30 perckor kezdődik a Szent Péter téren. 

A Vatikán közlése szerint az elhunyt pápa kívánsága volt, hogy búcsúztatása "az egyszerűség jegyében" történjen.

A gyászmisét Ferenc pápa vezeti, az oltár előtti teendőket azonban Giovanni Battista Re bíboros, a Bíborosi Kollégiumot vezető dékán végzi el a 86 éves katolikus egyházfő térdfájdalmai miatt. A prédikációt Ferenc pápa tartja.

Csütörtökön a mise után a ciprusfa koporsót a Szent Péter-székesegyházba viszik, majd a nyilvánosság kizárása mellett egy cinkből készült (antibakteriális hatású) koporsóba, azt pedig egy tölgyfa koporsóba helyezik, és leeresztik a székesegyház kriptájába.

Élőben közvetíti XVI. Benedek temetését a közmédia

A gyászmisét 9:30-tól élőben közvetíti a Duna Tv.  A szertartás után, vagy a déli híradót követően a XVI. Benedek - Joseph Ratzinger története című dokumentumfilmmel idézik fel a néhai nyugalmazott pápa életútját. Az alkotás az emeritus pápa életét, az egyházban betöltött szerepét, karrierjének főbb állomásait, pápaságának kihívásait és lemondásának okait mutatja be számos archív – köztük eddig soha nem látott – felvétellel – írja az Origo.

A volt egyházfőt a pápasága alatt kibocsátott érmékkel és egy csőalakú irattartóval, a rogitummal, az elhunyt műveinek összefoglalását tartalmazó tekerccsel a koporsóban temetik el.

XVI. Benedeket - saját kívánságára - abban a pápai sírhelyben helyezik el, ahol korábban XXIII. János pápa, majd 2011-es boldoggá avatásáig II. János Pál is nyugodott.

A sok márványszarkofághoz képest a kiválasztott sírhely egy szerény, egyszerű, kápolnaszerű temetkezési hely, nem messze Péter apostol, az első pápa sírjától. Amikor II. János Pál nyugodott ott, naponta több mint 20 ezer zarándok kereste fel. Korábban itt feküdt a "lengyel pápa" egyik elődje, XXIII. János is, akit II. János Pállal együtt 2015-ben szentté avattak. A kanonizált pápák azóta felkerültek a templomba.

A temetés különlegesnek számít, mert a katolikus egyház kétezer éves történetében még nem volt példa arra, hogy egy elhunyt pápát a hivatalban lévő pápa búcsúztassa. Utoljára 2005-ben temettek pápát a Vatikánban, II. János Pált, őt a most elhunyt pápa búcsúztatta, akkor még bíborosként.

Szent II. János Pál pápa temetésében becslések szerint egymillió ember vett részt, XIV. Benedek búcsúztatására legalább 70 ezer embert várnak, köztük számos külföldi delegációt.

XVI. BENEDEK
Apácák tartanak kora reggel a vatikáni Szent Péter-bazilikába, hogy leróják kegyeletüket XVI. Benedek nyugalmazott pápa ravatalánál 2023. január 3-án 
Fotós: Ben Curtis / Forrás: MTI/AP

A biztonságra több mint 1000 rendőr és félezer katasztrófavédelmis vigyáz, a Szent Péter térre a tömeget beengedő fémdetektoros belépőkapuk számát megnövelték. Elővigyázatosságból megtiltották az üveg italospalackok árusítását a Vatikán környékén. A térre vezető Conciliazione utcát lezárták az autóforgalom előtt, ugyanakkor sűrítik a közösségi közlekedést. Róma felett repülési tilalom lesz érvényben csütörtökön.

A Szentszék csak Olaszországnak és Németországnak küldött hivatalos meghívót a temetésre, mivel a német származású XVI. Benedek már nem volt az egyházi állam feje. Ennek ellenére az egyházi vezetőkön kívül szerte a világból jelen lesznek állami vezetők, uralkodók, nemesek. Számos más méltóság mellett ott lesz a spanyol és a belga király, az olasz, a lengyel és a portugál elnök, az Egyesült Államokat a vatikáni nagykövet, Ausztriát egy volt kancellár képviseli.

XVI. Benedek búcsúztatásán részt vesz Novák Katalin köztársasági elnök, a magyar delegáció tagja lesz Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is.

A néhai nyugalmazott pápa, aki 2005 és 2013 között volt a római katolikus egyház feje, 95 éves korában, december 31-én 9 óra 34 perckor hunyt el. XVI. Benedek hat évszázada az első olyan pápa volt, aki lemondott tisztségéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában