Közvélemény-kutatás

2023.01.04. 13:05

Magabiztosan őrzi előnyét az év elején a Fidesz

Az új év kezdetén is őrzi biztos vezető pozícióját a Fidesz-KDNP (51 százalék) a pártok rangsorában még akkor is, ha a választáson közös listán indult baloldali pártok (29 százalék) támogatottságát összeadjuk – derül ki a Real-PR 93. december közepén készült közvélemény-kutatásából.

Illusztráció; győztünk tábla a Fidesz-KDNP eredményváró rendezvényén, a Bálnában az országgyűlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján, 2022. április 3-án

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

A felmérés szerint 

minden második biztos szavazó pártválasztó (51 százalék) a Fidesz-KDNP-re szavazna, ha most vasárnap országgyűlési választást tartanának. 

Az ellenzéki pártok mindegyike nagyon jelentős hátrányban van: még a legerősebbnek tűnő baloldali ellenzéki pártra, a DK-ra is csak negyedannyian (13 százalék) voksolnának, jelenleg a Mi Hazánk (10 százalék) a harmadik legerősebb párt, és még a Magyar Kétfarkú Kutyapárt (7 százalék) is megelőzi a többi baloldali pártot. A Momentum és a Jobbik 6-6 százalékos támogatottságával már egyáltalán nem az ellenzék vezetéséért, hanem a bejutási küszöb feletti támogatottság megtartásáért harcol. Az MSZP (2 százalék), az LMP és a Párbeszéd (1-1 százalék) eljelentéktelenedése tovább folytatódott. 

 

Az adatok alapján az is kiderül, hogy 

erős kiábrándultság érezhető a kormánykritikus választók részéről a baloldali pártok irányába: egyrészt a korábban egymással összefogó pártok belföldi eredménye ma már 7 százalékponttal elmaradna az áprilisi eredményüktől, másrészt a Mi Hazánk és az MKKP tekintetében is 4-4 százalékpontos erősödés figyelhető meg azóta. 

Jakab Péter mozgalma, A Nép Pártján 2 százalékos támogatottságával három baloldali párt eredményét is eléri vagy meghaladja. Összegezve az eredményeket tehát azt lehet megállapítani, hogy az orosz-ukrán háború és a brüsszeli szankciós politika negatív hatásai, köztük az erős infláció, a rezsicsökkentést érintő változások, az üzemanyagárstop kivezetése, és más belső, illetve külső hatások sem ingatták meg a kormánypártok határozott előnyét, az ellenzéki pártok pedig nem tudtak csökkenteni hátrányukon. 

A Real-PR 93. kutatása rámutat:

a vidéki Magyarország véleménye most is jelentősen eltér a budapesti pártpreferenciáktól. 

Vidéken a biztos szavazó pártválasztók 54 százaléka szavazna a Fidesz-KDNP listájára, míg a fővárosban 16 százalékponttal kevesebben. A korábbi baloldali összefogás pedig Budapesten bír határozottan nagyobb támogatottsággal: itt 44 százalék adná voksát valamelyik baloldali pártra, vidéken csak 26 százalék, így a fővárosban 6 százalékpontos előnyben, vidéken viszont 28 százalékpontos hátrányban van az összevont baloldal a Fidesz-KDNP-vel szemben. A baloldal fővárosi támogatottsága egyértelműen a DK és a Momentum viszonylag magas eredményének tulajdonítható, mindkét pártra 17-18 százaléknyian szavaznának a budapesti biztos szavazó pártválasztók közül, bár még ezek az adatok is számottevően elmaradnak a fővárosban legerősebb pártnak számító Fidesz eredményétől (38 százalék). Az előbbiekkel szemben a Jobbik vidéken erősebb, ahol még 7 százalékos támogatottsággal rendelkezik, Budapesten viszont az 1 százalékos eredményével a leggyengébb ellenzéki pártok között van. 

A hagyományos baloldalon kívüli két legerősebb ellenzéki pártot illetően megemlíthető eltérés, hogy a Mi Hazánk Mozgalomra inkább vidéken (10 százalék), a Magyar Kétfarkú Kutya Pártra inkább Budapesten szavaznának többen (9 százalék)

– hívta fel a figyelmet a kutatócég. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában