Az ész megáll!

2023.01.11. 13:05

Macron volt minisztere: több templomot le kellene rombolni, mert nincs kulturális örökségük

Roselyne Bachelot egy interjúban kijelentette, hogy nincs szükség ennyi imahelyre, mert meglehetősen sokba kerül a fenntartásuk. Az elképesztő felvetésre hamar megérkezett a csípős válasz: esetleg fel kellene gyújtani a templomot, miközben a volt miniszter bent tartózkodik – írta meg közösségi oldalán egy jobboldali politikus.

Munkások a párizsi Notre-Dame-székesegyház újjáépítésén 2021. április 15-én

Forrás: MTI/EPA/Reuters

Fotó: Benoit Tessier

Szerfelett megdöbbentő dolgokat állít a január 5-én megjelent 682 nap: a képmutatók bálja című könyvében Emmanuel Macron egykori kulturális minisztere. Roselyne Bachelot a könyvvel kapcsolatban adott interjújában kifejtette, hogy szerinte túl sok templom van Franciaországban. A volt miniszter úgy véli: nincs szükség ennyi templomra, mert meglehetősen sokba kerül a fenntartásuk és nincs rá elég pénz, ráadásul a 19. században épült imahelyeknek nincs is különösebb kulturális örökségük – adta hírül a V4NA. 

A riporter kérdésére, mi lehet a megoldás ebben a helyzetben, Roselyne Bachelot azt felelte, hogy választani kell: 

vagy le kell őket rombolni, vagy magánszemélyeknek kell eladni, hogy ők kezeljék és karbantartsák az épületeket.

Az egykori kulturális miniszter szerint ez különösen igaz azokra a templomokra, amelyek rendkívüli érzelmi jelentéssel bírnak, mert például annak idején valaki ott kötött házasságot vagy ott keresztelték meg a gyermekét. A templomot kezelő magánszemélyeknek ily módon lehetőségük nyílna az épületek megmentésére, de ezt Roselyne Bachelot szerint 

nem lehet elvárni a francia államtól a magas költség és a jelentéktelen kulturális örökség okán.

A volt miniszter szavaira igencsak kritikusan reagált a Twitteren Gilbert Collard francia EP-képviselő, az Éric Zemmour által vezetett és alapított Reconquête (visszahódítás) nevű jobboldali párt tagja. 

A politikus megdöbbenve tapasztalta, hogy annak ellenére, hogy Franciaországban a mecsetek gombamód nőnek ki a földből, Roselyne Bachelot szerint túl sok az országban a templom és néhányat közülük meg kell szüntetni.

 A jobboldali politikus pikírt módon felvetette az ötletet, hogy esetleg fel kellene gyújtani a templomot, miközben a volt miniszter bent tartózkodik, majd a „Touche pas á mon église !” (El a kezekkel a templomomtól!) mondattal zárta sorait.

Nem ez az egyetlen meglepő kijelentés, amit Emmanuel Macron egykori minisztere tett. Roselyne Bachelot a könyvében arról ír, hogy a francia államfő neje, Brigitte Macron a 2019 áprilisában a leomlott Notre-Dame-székesegyház huszártornyára vonatkozóan meglehetősen egyedi ötlettel állt elő. A first lady a Nemzeti Építészeti és Örökségvédelmi Bizottság 2020. július 9-i első ülése után néhány nappal kereste fel állítólag a volt minisztert, akinek ebéd közben – Bachelot állítása szerint – felvázolta azt az elképzelést, hogy 

a huszártornyot egy aranyszínű heregolyókkal körülölelt fallosszal helyettesítsék.

Roselyne Bachelot könyvében kifejti, hogy ő annak idején kulturális miniszterként amellett állt ki, hogy a huszártornyot a velencei egyezmény értelmében az eredeti stílusában építsék újra. A könyvből az is kiderül, hogy nemcsak Brigitte Macron állt elő bizarr ötlettel a katedrális rekonstruálását illetően, a párizsi érsek ugyanis azt javasolta, hogy a székesegyház ólomüveg ablakait kortárs művészek által készített üvegablakokkal helyettesítsék, a templomot pedig modern bútorokkal rendezzék be. A Valeurs actuelles hetilap értesülései szerint azonban ezt az egykori miniszter elfogadhatatlannak találta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában