Erasmus-ügy

2023.01.13. 12:37

Levelet írt az uniós biztosoknak Navracsics Tibor

Az uniós források felhasználásáért is felelős tárca nélküli miniszter Johannes Hahn és Mariya Gabriel uniós biztosoknak azt írta, sürgősen tisztázni kell a félreértéseket annak érdekében, hogy a jövőben ne születhessenek az európai uniós intézmények részéről megalapozatlan és jogsértő döntések.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2022. november 30-án

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

A Bizottság lépései sértik az Alapjogi Charta 13. cikkét azzal, hogy programokat, kutatásokat és képzéseket lehetetlenítenek el, illetve intézményeket és tudományos munkatársakat érintenek hátrányosan. A Bizottság döntése évtizedes nemzetközi szakmai együttműkdödéseket rombol le és korlátozza a tudományos élet szabadságát 

– olvasható abban a levélben, amelyet Navracsics Tibor küldött Johannes Hahn és Mariya Gabriel uniós biztosoknak a mai napon. A Magyar Nemzet birtokába került dokumentumban az uniós források felhasználásáért is felelős tárca nélküli miniszter azt írta: „Az Erasmus+ és a Horizont Európa programok nagyban járulnak hozzá a résztvevő hallgatók, oktatók, és kutatók európai identitástudatának megerősödéséhez és személyes európai integrációjukhoz.”

– Ennek ellehetetlenítése nem csak a programból kimaradó magyar embereknek, hanem az egész európai közösségnek okoz visszafordíthatatlan károkat – tette hozzá a miniszter. 

Navracsics Tibor megjegyezte; őszinte megdöbbenéssel tapasztalta, hogy az uniós programokban közreműködő magyarországi szervekhez „méltánytalan és megalapozatlan tartalmú levelek érkeztek.”

A miniszter szerint a programokból való kizárásról döntő iroda a tanácsi határozatot annak szövegén túlmutatóan értelmezi. Navracsics nézőpontja szerint a végrehajtási határozat nem tiltja a pályázást a két fent említett programba.

– A hallgatói és oktatói sérelmek megelőzéséért tisztelettel kérem, hogy sürgősen tisztázzuk a félreértéseket annak érdekében, hogy a jövőben ne születhessenek az európai uniós intézmények részéről megalapozatlan és jogsértő döntések, valamint a már elfogadott és hatályba lépett intézkedéseket késedelem nélkül módosítsák – kérte a biztosoktól a miniszter. 

Navracsics Tibor felsorolta azokat az eredményeket is, melyek a modellváltás sikereit igazolják. 

A teljes cikk IDE kattintva érhető el. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában