MCC-konferencia

2023.01.26. 14:29

Jair Netanjahu: a legradikálisabb, legőrültebb baloldali gondolatok mainstreammé válnak

A „sorosozás” nem antiszemitizmus – jelentette ki Jair Netanjahu kolumnista, rádiós műsorvezető, izraeli politikai influenszer a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának második napján, csütörtökön, Budapesten.

Jair Netanjahu izraeli kolumnista, rádiós műsorvezető, Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő fia

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

A panelbeszélgetésen szóba került, hogy Magyarországot antiszemitának minősítették a Soros Györgyöt az illegális migrációval kapcsolatba hozó plakátok miatt. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök fia erre reagálva fogalmazott úgy, hogy 

a „sorosozás” nem antiszemitizmus, mert Soros György nagyon komoly károkat okoz „az egyedüli zsidó államnak”. Például azzal, hogy olyan zsidóellenes, anticionista és palesztinpárti NGO-kat finanszíroz, amelyek az izraeli társadalmat belülről bontják meg.

Jair Netanjahu a pénz és média kapcsolatáról rendezett panelbeszélgetésen kifejtette: a nyugati világban, „különösen Izraelben” baloldali médiatúlsúly tapasztalható, miközben például a zsidó állam lakosainak jelentős része konzervatív, így van igény a jobboldali tartalmakra.

Jair Netanjahu saját karrierjének állomásait is megemlítve úgy fogalmazott, hogy 

a baloldal „nagyon kegyetlen” tud lenni, ha valaki konzervatívként hangoztatja a nézeteit, ugyanis akkor démonizálják.

KOVÁCS István
Kovács István, a Megafon Digitális Inkubátor Központ Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, tulajdonosa, Jair Netanjahu izraeli kolumnista, rádiós műsorvezető, politikai influenszer, Roland Tichy, a Tichys Einblich online magazin alapítója, újságíró és Gladden Pappin, az American Affairs társalapítója, az MCC vendégoktatója, moderátor (b-j) a Mathias Corvinus Collegium (MCC) második nemzetközi médiakonferenciájának második napján
Fotó: Soós Lajos / Forrás: MTI

Hozzátette: stabil alapokon áll a véleménye, amelyet őszintén megosztott olvasóival, hallgatóival, így egyre több követője lett. Véleménye szerint ugyanakkor a közösségi média sem teljesen demokratikus, mivel kevés tulajdonos kezében vannak a legnagyobb ilyen platformok. Azt mondta, hogy 

a „legradikálisabb, legőrültebb” baloldali gondolatok – köztük, hogy az országoknak nincs szükségük határokra – mainstream vélekedéssé válnak, miközben a többség által képviselt, ezzel ellentétes gondolatokat szélsőségesnek minősítik.

Álláspontja szerint 2023-ban a bal- és jobboldaliság nem a szocializmusról és a kapitalizmusról szól, hanem sokkal inkább az egyes országokban egymáshoz kapcsolódó globális elitről és a helyi hétköznapi emberekről, munkásokról, akik a saját országuk érdekeit képviselik. 

A jobboldal a tényleges demokráciát képviseli

 – hangoztatta Jair Netanjahu.

A tömegmédia a globális elitet szolgálja ki

Kovács István Gergely, a Megafon Digitális Inkubátor Központ Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, tulajdonosa a többi között arról beszélt, hogy a tömegmédia a globális elitet szolgálja ki, és ebből sokaknak elegük lett. Cégéről szólva kiemelte, hogy saját oktatási rendszerükön keresztül sikerült sokféle tudást egységesíteniük, a diákjaik sikeressé váltak a közösségi média világában – tette hozzá.

A közösségi médiával kapcsolatos legnagyobb problémának nem a jobboldali tartalmak elérésének korlátozását, hanem a jobboldali felhasználók „öncenzúráját” jelölte meg. 

Ezért segíteni kezdtek ezeknek az embereknek, hogy kifejthessék a véleményüket. Azt mondta, hogy a Facebook magyarországi felhasználóinak többsége jobboldali.

Az illegális migráció elleni fellépés nem jobb- vagy baloldaliság kérdése

Roland Tichy, a Tichys Einblick online magazin alapítója, újságíró egyebek mellett arról beszélt, hogy orgánuma akkor kezdett sikeres lenni, amikor fellépett az illegális migráció ellen. Mint megjegyezte, a kérdésre nem a bal- vagy jobboldaliság alapján tekint. 

Van egy olyan globális elit, amely bizonyos kérdésekben állást foglal és olyan döntéseket hoz, amelyek következtében „a társadalom nagyobbik része szenved”. 

Erre példaként említette, hogy az illegális bevándorlás „tönkretette” a német szociális ellátórendszert.

Az osztrák és német fősodratú média azt sulykolja az embereknek, hogy legyenek genderpártiak

A fősodratú média Ausztriában és Németországban azt sulykolja az embereknek, hogy legyenek woke- és genderpártiak, valamint támogassák a bevándorlást - emelte ki előadásában Richard Schmitt, az osztrák Exxpress AT főszerkesztője és társtulajdonosa.

ÓMOLNÁR Miklós
Jacek Karnowski, a Fratria és a Sieci hetilap főszerkesztője, Ómolnár Miklós, a Mediaworks Hungary bulvár és magazin divíziójának igazgatója, Richard Schmitt, az Exxpress AT főszerkesztője és társtulajdonosa, Ralf Schuler, a Bild berlini parlamenti irodájának volt vezető tudósítója és Kálnoky Boris, az MCC Média Iskolájának vezetője, moderátor (b-j) a Mathias Corvinus Collegium (MCC) második nemzetközi médiakonferenciájának második napján, 2023. január 26-án
Fotós: Soós Lajos / Forrás: MTI

Richard Schmitt azt hangoztatta, hogy a mai fősodratú média Ausztriában és Németországban általános iskolásoknak tekinti az olvasókat, amit ők nem szeretnek.

Azt sulykolják az embereknek, hogy legyenek woke- és genderpártiak, és támogassák a bevándorlást; azt is megmondják az embereknek, hogy mit gondoljanak a koronavírus-járványról

 - fűzte hozzá.

Richard Schmitt a bulvármédiát a demokrácia fontos pillérének nevezte. Ugyanakkor hangsúlyozta: nehéz a helyzetük, mert bár kritikusnak kell lenniük a politikusok tevékenységével kapcsolatban, ezzel párhuzamosan partnerként is kell viselkedniük, mivel sok pénzt kapnak a politika világából.

Megjegyezte, Németországban és az Egyesült Államokban nem így néz ki a piac, ő az osztrák helyzetről beszél.

Kijelentette, hogy ők mindig az igazat mondják, ami nagyon fontos manapság.

Noha szerinte a bulvármédia nem a társadalom megrontója, hanem a demokrácia pillére, azért nagyon veszélyes is. Fontos a tények komoly ellenőrzése a gyors munkavégzés közepette. Sok helyütt csökkentik az erre fordított költségeket, ami nem jó irány - vélekedett Richard Schmitt.

Ha minden médium a kattintásvadász bulvár irányába indul el, elveszíthetik a hírnevüket

Jacek Karnowski, a lengyel Sieci hetilap főszerkesztője hangsúlyozta: különböző időszakokban más-más tartalmakat gyártanak. Lengyelországban a bulvársajtó hol komolyabb, hol komolytalanabb témákkal foglalkozik - mutatott rá.

A magát hagyományos megközelítésűnek tartó Jacek Karnowski megjegyezte: 

ha minden médium a kattintásvadász bulvár irányába mozdulna el, akkor egyes sajtótermékek elveszítenék a hírnevüket bizonyos ideológia képviselőjeként.

Megjegyezte, az emberek sokszor egyáltalán nem értik, hogy miről írnak a komolyabb újságokban. A bűncselekmények ugyanakkor nagyon érdeklik a társadalmat: az ilyen jellegű témák egyre több olvasót hoznak.

Jacek Karnowski úgy vélekedett, hogy szoros a kapcsolat a bulvársajtó és a televízió között, ugyanis a bulvársajtó is erősen vizuális élményt ad. Ilyen értelemben a bulvármédiumok közelebb állnak a tévékhez, mint az úgynevezett hagyományos sajtótermékekhez - tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában