Olajembargó

2023.01.29. 11:18

Egyre nagyobb az esélye annak, hogy az Európai Unióban komoly ellátási problémák adódjanak

Magyarország gázolajellátása biztosított február 5. után is, amikor életbe lépnek az orosz olajtermékekre vonatkozó brüsszeli szankciók - mondta a Századvég energia- és klímapolitika üzletágának vezetője a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Munkagép tartja a csövet az Ipoly folyó alatti irányított fúrás közben Honton 2014. október 16-án

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Hortay Olivér kifejtette: ez részben annak köszönhető, hogy Magyarország mentességet kapott az Oroszországból csővezetéken érkező nyersolaj importjára vonatkozó szankció alól. Másrészt sikerült a régió országaival együtt kiharcolni, hogy a régióban mentességet kapott finomítókban előállított üzemanyagot olyan arányban tovább lehessen értékesíteni, amilyen arányban nem orosz eredetű nyersolajat tartalmaz.   

Ennek a mentességnek azért van nagy jelentősége az ellátásbiztonság szempontjából, mert így egy nem várt probléma esetén az egyik ország finomítója kisegítheti a másikét - hangsúlyozta.   

Az üzletágvezető ugyanakkor jelezte, hogy 

a magyar üzemanyagpiac fenntartható ellátásához szükség van importra, ezért az európai üzemanyagárak, a finomítói árrések emelkedése várhatóan Magyarországra is begyűrűzik.  

Úgy fogalmazott: Magyarország sem vonhatja ki magát az európai árfolyamatokból, de a hatások enyhébbek, mert továbbra is vásárolhat az ország orosz nyersolajat, ami jóval kedvezőbb árú, mint a Brent típusú nyersolaj.   

Hortay Olivér kitért arra, hogy az Európai Uniónak napi 1-1,5 millió hordó gázolajra van szüksége, de a belső finomítói kapacitások nem elegendőek az igények ellátásához; az importigény mintegy felét eddig orosz forrásokból fedezték.   

Úgy tűnik, hogy elsősorban kínai, indiai és közel-keleti finomítók helyettesíthetik majd az orosz forrásokat, így azonban Európa messzebbről és drágábban tudja beszerezni az olajtermékeket 

- mondta.   

Felhívta a figyelmet arra, hogy a piac kínai és indiai szereplői jelentős részben orosz nyersolajat vásárolnak, így kérdés, hogy mi értelme az embargónak.   

Az Európai Unió mozgástere ezzel az intézkedéssel jelentősen szűkült 

- hangsúlyozta a szakértő. Hozzátette: csökken a tagországoknak az a képességük, hogy egy-egy nem várt ellátási problémát gyorsan és alacsony költségen kezeljenek, miután a beszerzést sokkal messzebbről kell megoldani.   

Az ellátásbiztonsággal kapcsolatos elemzések arra mutatnak rá: egyre nagyobb az esélye annak, hogy az Európai Unióban komoly ellátási problémák adódjanak - jelezte Hortay Olivér.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában