Dominanciaharc

2023.01.20. 08:57

Baloldali felkészülés 2024-re: maga alá gyűr mindenkit a DK

Gyurcsány Ferenc osztja a lapokat.

Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke, volt szocialista miniszterelnök beszédet mond a Demokratikus Koalíció (DK) XI. kongresszusán és ellenzéki előválasztási kampánynyitó rendezvényén a Kongresszusi Központban 2021. augusztus 29-én

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs

Egyre gyakoribb téma a nyilvánosságban a baloldali pártok felkészülése a két választást hozó 2024-es évre. Mindeközben egyre több városvezető jelenti be újraindulási szándékát, így tett Karácsony Gergely is. Ahhoz azonban, hogy Gyurcsány Ferenc támogassa őket, sokuknak vélhetően nagy árat kell fizetniük a jelöltállításnál. Ami a választók számára talán még ennél is fontosabb, hogy esetleges megválasztásuk esetén a DK-elnök még nagyobb, ügydöntő befolyással lehet majd a településeik irányítására – írja a Magyar Nemzet.

A DK-n túl a baloldalról a Nézőpont Intézet felmérése szerint csak a Momentum tudna önállóan bejutni az Európai Parlamentbe, 6 százalékkal és egyetlen mandátummal.

A Demokratikus Koalíció a balliberális pártok jelöltállítási tárgyalásaira a sajtóhírek szerint egy új megoldással készül.

Elképzelésük szerint az egyeztetéseken nem egyforma szavazati joguk lenne a pártoknak, hanem a társadalmi támogatottság alapján a DK-nak sokkal nagyobb beleszólása lenne a döntésekbe, mint a kisebb formációknak.

Ha a DK-elnök az új játékszabályait erőből át tudja vinni a többi párton, akkor a többszörös szavazati jogával akár még többségbe is kerülhet az összes egyéb balos formációval szemben. Miután pedig Gyurcsányék maguk alá gyűrik a többieket, csak idő kérdése lesz, mikor válik még tömegesebbé az átlépési folyamat.

A teljes cikket ITT olvashatja el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában