Oktatásügy

2022.12.16. 19:27

Tíz százalékos béremelést előlegez meg a kormány a pedagógusoknak

Közel négyszáz gyakorló tanár és iskolaigazgató vett részt a pénteki személyes köznevelési konzultáción. Az eseményt követően a kormány közölte: 10%-os pedagógusbér-emelést tud megelőlegezni a kabinet, amíg nem kapjuk meg a Magyarországnak járó EU-s forrásokat.

Forrás: Facebook/Rétvári Bence

Megtartották a köznevelési konzultációt pénteken a Belügyminisztériumban. A tárca közlése szerint a rendezvényen az állami és az egyházi fenntartású köznevelési intézmények 373 munkatársa és a pedagógus-szakszervezetek egy-egy képviselője vett részt. A konzultáción 17 intézményvezető és két pedagógus szólalt fel, tizenketten a fővárosból, heten vidékről érkeztek - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Azt írták: a köznevelés egyes kérdéseiről kifejtette álláspontját Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár, Brassói Sándor, az Oktatási Hivatal és Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke, valamint Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. A konzultációt Pintér Sándor belügyminiszter beszéde zárta.

Rétvári Bence Facebook-oldalán azt írta: szimbolikus és konkrét eredménye is lett a mai pedagógus konzultációnak. Kifejtette: ilyen intenzív és közvetlen egyeztetés kormányzat és pedagógusok között még nem volt, mint a mostani sorozat. "Nyáron és ősszel online kérdőíven konzultáltunk a pedagógusokkal, amelyek során 24 ezer és 33 ezer választ kaptunk" – emlékeztetett az államtitkár. 

Mint írta, 

"semmi nem volt tabu, minden kritikus kérdés felmerült: bérek, megbecsültség, pedagógus utánpótlás, tankerületi rendszer, NAT, óraszámok, felmentett tanárok. A tiltakozásokat szervező több iskola képviselője is ismertette álláspontját, amelyre a tárca több vezetője is reagált. Minden résztvevő írásban kérdezhetett, melyekre Pintér Sándor belügyminiszter helyben válaszolt." 

A konzultáció mai konkrét eredménye Rétvári Bence szerint az, hogy az „oktatási mini-parlamentben” egyetértés volt abban, hogy a megemelt tanárbérek mértékét ne csak a pályán eltöltött évek száma, de a pedagógus egyéni teljesítménye is befolyásolja. 

"Béremelésre készülünk. Amint az EU nem tartja vissza a Magyarországot megillető forrásokat, a legnagyobb pedagógus béremelés valósulhat meg: jövőre nem 10, hanem 21, azt követően pedig 10 helyett 25 százalékos béremelést valósíthatunk meg, 2025-ben pedig 29%-ot, ami azt jelenti, hogy 25 hónap alatt 75%-os emeléssel elérhetjük a 777 ezer forintos pedagógus átlagbért"

 - írta Rétvári Bence. 

Nem sokkal később a Belügyminisztérium közleményben megerősítette: 

a korábbi közléseknek megfelelően, amíg nem kapjuk meg a Magyarországnak járó forrásokat, addig 10%-os pedagógusbér-emelést tud megelőlegezni a kormány a nemzeti költségvetés terhére a mostani szankciós válságban

 - ezt  a kormány most rendeletben is rögzítette. A további tervezett béremelés tehát már Brüsszeltől és a Magyarországnak járó uniós források érkezésétől függ – tették hozzá.

Kiemelték: a mostani 10 %-os béremelés 143 146  ezer iskolai és óvodai pedagógust érint, és a kormány 67,6 milliárd forintot biztosít rá.  
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában