Átmeneti intézkedések

2022.12.07. 16:14

A kormány addig tartotta fenn a benzinárstopot, ameddig csak lehetett

Az árstopok nem kőbe vésett, hanem átmeneti intézkedések, amelyeket a kormány mindaddig, amíg lehet, fenntart. Az üzemanyagok árára vonatkozó korlátozásokat a hétfőn életbe lépett, brüsszeli olajszankciók miatt kedd este fel kellett függeszteni – nyilatkozta Kiszelly Zoltán politológus az Origonak.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Az árstopok célja, hogy elérhetőbbé tegye – főként a nyugdíjasok és a kis jövedelmű családok, háztartások számára – a fontos termékeket, például az étolajat, a lisztet, a cukrot. Ezeket a termékeket a tavaly októberi áron lehet megvásárolni – idézi a Századvég Alapítvány Politikai Elemzések Központjának igazgatóját az Origo.

A szakértő rámutatott: mindez az inflációt is visszafogta valamelyest, mert ezek a termékek nem drágultak. A kereskedők ugyanakkor megpróbálták áthárítani a fogyasztókra a különbséget, mivel azonban árverseny van, ez nem sikerült teljes mértékben. Hozzátette: a brüsszeli szankciók miatt drágult az energia, a meglévő forrásokért élesebb a verseny, nyáron hatalmas aszály volt, ráadásul a háború miatt Ukrajnából nem érkezett elegendő alapanyag: a napraforgómag hiánya nehezíti az étolajellátást, és befolyásolja az élelmiszerek árát.

Az üzemanyagot illetően: amit az európaiak nem vesznek meg az oroszoktól, azt ők máshol adják el, például Indiában, Kínában.

 Az Európában így kialakuló hiány árfelhajtó hatású.

A magyarországi nem egyedi eset, nagyjából fél évvel ezelőtt hasonló helyzet alakult ki a briteknél. A szigetországban ugyan volt elegendő üzemanyag, a pánikvásárlás miatt azonban nem győzték kiszállítani a töltőállomásokra. Nyáron pedig azért kellett Ausztriát kisegíteni a magyar stratégiai készleteinkből, mert egy balesetet követően a schwechati olajfinomító nem tudott visszatérni a termelésre – idézte fel Kiszelly Zoltán. Rámutatott:

a tartalékainkból segítettünk, a hiányt most vissza kell tölteni. Miután a százhalombattai olajfinomító újraindult, most vissza lehet pótolni a készletet, de ez lassan megy. 

Az árstopok kapcsán a szakértő megjegyzete: ezek nem kőbe vésett, hanem átmeneti intézkedések. Ezeket rendszeresen figyeli, felülvizsgálja a kormány, és vannak szempontok, amelyek alapján eldöntik, meddig fenntarthatók.

Megszűnt az üzemanyagárstop

A brüsszeli szankciók miatt kivezetik a benzinárstopot – jelentette be kedd este Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója. A rendelet tegnap 23 órától lépett életbe, a továbbiakban a Mol-kutak alapján a benzin literenkénti irányadó ára 641, a dízelé 699 forint lesz.

Az Origo teljes cikke ITT olvasható.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában