Fenyegető közelség

2022.11.13. 10:25

Tajpej: kínai katonai repülőgépek közelítették meg a szigetet

Harminchat, a kínai hadsereg kötelékébe tartozó katonai repülőgép közelítette meg Tajvant a sziget védelmi minisztériumának vasárnapi bejelentése szerint.

Csengtu (Chengdu) J-20-as kínai lopakodó harci repülőgépek kötelékrepülése a 14. Kínai Nemzetközi Repüléstechnikai és Űrhajózási Kiállításon a dél-kínai Kuangtung tartománybeli Csuhajban 2022. november 8-án

Forrás: Xinhua / AFP)

Fotó: Liu Dawei

A szombaton észlelt repülőgépek közül 10 - hat Senyang J-11 és négy J-16 típusú - szombaton átlépte a Tajvani-szorosban található, a két terület közötti nem hivatalos vízi "középvonalat" is, több gépet pedig Tajvantól délnyugatra jelentettek - áll a tárca közlésében, melyben hozzáteszik, hogy három kínai drónról is kaptak jelentést.

A Kínai Kommunista Párt október 16-án kezdődött egyhetes kongresszusán a pártfőtitkárrá újraválasztott Hszi Csin-ping kínai elnök leszögezte: 

Kína békés újraegyesítésre törekszik Tajvannal, de nem adja fel a katonai lehetőséget a probléma megoldására.

 Leszögezte, hogy a tajvani kérdés megoldása a kínai népen múlik, és hogy "a nemzeti újraegyesítés mindenképpen megtörténik".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában