Illegális bevándorlás

2022.11.07. 22:47

Rétvári: több mint 235 ezer illegális határátlépési kísérletet akadályoztak meg idén

Az államtitkár tájékoztatása szerint ez 2015, a migrációs válság kezdete óta a legnagyobb szám, és az embercsempészek fogva tartása önmagában hárommilliárd forintjába kerül a magyar költségvetésnek.

Határvadászok járőröznek a magyar-szerb határon, Röszke közelében 2022. szeptember 28-án

Forrás: MTI

Fotó: Rosta Tibor

Idén eddig több mint 235 ezer illegális átlépési kísérletet akadályoztak meg a rendőrök és a határvadászok - mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára hétfő reggel az M1 aktuális csatornán. 

Rétvári Bence közölte,

 2600 embercsempész került rendőrkézre csak idén. 

Az államtitkár tájékoztatása szerint ez 2015, a migrációs válság kezdete óta a legnagyobb szám, és az embercsempészek fogva tartása önmagában hárommilliárd forintjába kerül a magyar költségvetésnek.    

Szólt arról is, hogy

 jelenleg is zajlik a határ megerősítése, hiszen az átjutni akarók újabb és újabb módszerekkel próbálkoznak. 

A műsorban elhangzott, hogy 2015 óta a határvédelem csaknem 650 milliárd forintjába került az államnak, miközben ennek az összegnek csak 2 százalékát állta az Európai Unió. 

Erre reagálva Rétvári Bence azt mondta, annak, hogy csak ilyen keveset adott az EU, politikai okai lehetnek. 

"Nemcsak, hogy nem fizetik ki a költségeket, de állandó politikai támadás alatt vagyunk: a sokadik kötelezettségszegési és ilyen-olyan eljárás indul Magyarország ellen" - fogalmazott a politikus. 

Kérdésre kifejtette: 

folyamatosan bővül a határvadászok létszáma, hiszen szeptemberben a számuk 500 körül volt, ma pedig már mintegy ezren vannak. 

Rétvári Bence a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta azt is, hogy az illegális határátlépési kísérletek egyre erőszakosabbak: a szerb oldalról már szinte mindennap hallani lövéseket, a migránsok gyakran fenyegetik vagy kővel dobálják a rendőröket. 

"Tehát nem menekülőhelyzet alakul ki, hanem csatahelyzet, ezért kell, hogy komoly jogi védelme is legyen a határt védőknek" - emelte ki az államtitkár.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában