Szép új világ

2022.11.17. 12:48

Fényes nappal az utcán lövik magukat a drogosok Párizs egyik kerületében (videó)

A lakosok a hatóságoktól várnak segítséget, mert nem érzik magukat biztonságban, mivel a környéket ismét ellepték a drogosok, alig pár héttel a kábítószertanya megszüntetését követően - írja a V4NA.

Migránsok Párizsban

Fotó: AFP

Évek óta nincs nyugtuk a francia főváros északi részén lévő 19. kerület lakóinak a környéken hemzsegő drogosok és kábítószer-kereskedők miatt. 2021 júniusában nemzetközi felháborodást keltett, amikor egy babakocsiban ülő kisgyermek kis híján megvakult, miután rátámadt egy őrjöngő, kábítószer hatása alatt álló nő, a képek futótűzként terjedtek a közösségi oldalakon - írja a V4NA. 

Bár a hatóságok időről időre kísérletet tesznek a drogtanya felszámolására, ezek leginkább látszatintézkedések, mivel a kábítószert áruló és fogyasztó személyek rendszeresen visszatérnek a környékre, sőt, igazából sosem hagyták el a kerületet, mivel a városvezetés minden alkalommal csupán annyit tett, hogy egyik helyről a másikra költöztette a drogfüggőket. A kábítószeresek legutóbbi helye a Forceval téren volt, ahol több mint száz függő tanyázott. A crack fogyasztókat október 5-én vitték el a térről a rendőrök, az akciót örömmel fogadta Aubervilliers polgármestere, Karine Franclet, aki elmondta, hogy a környékbeliek egy évig szenvedtek a közelükben tartózkodó drogosok miatt.

A drogfüggők között voltak illegális migránsok is, őket befogadó központokba szállították a hatóságok, sátraikat pedig lebontották.

Aubervilliers, Pantin és Párizs 19. kerületének polgármesterei által kiadott közös sajtóközleménye alapján a települések lakói elégedettek voltak a hatósági intézkedéssel, melyre a rendőrfőnöknek és a belügyminiszternek küldött levelet követően került sor.

A környék lakóinak öröme azonban nem tartott sokáig, a drogtanya október elején történt felszámolása óta ugyanis alig telt el egy hónap és máris 

minden ugyanúgy megy, mint ha mi sem történt volna

. Egy, a kerületben készült felvételen jól látszik, hogy sötétedés után ellepik az utcát a drogosok és az árusok, az egyik lakó elmondása alapján este 10 és reggel 6 óra között zavartalanul működik a drogpiac, ami szinte elviselhetetlenné teszi a helyiek helyzetét.

Ám nem csak éjjel aktívak a drogosok, a francia főváros 19. kerületét tömörítő Collectif19 nevű egyesület a Twitteren tett közzé olyan képeket, melyeken az látható, hogy egy kábítószeres fényes nappal az utcán egy sarokban belövi magát, miközben járókelők mennek el mellette.

Környékbeli lakosok elmondása alapján a drogosok napközben a kerületben kóborolnak, különösen sokan vannak a Canal de l’Ourcq nevű csatorna környékén és azonnal menekülőre fogják, ha egy rendőrautó közeledik feléjük.

A kábítószeresek miatt hírhedté vált Stalingrad tér közelében a Szajna partján szintén újra fellendült a drogkereskedelem, egy, a minap készült felvételen jól látszik, hogy a környéken csak úgy hemzsegnek a kétes alakok. Kisvártatva megjelenik ugyan egy rendőrautó, de a benne ülők ki sem szállnak, egy idő után pedig egyszerűen elhajtanak.

A környéken lakók úgy vélik, hogy a drogtanya hatósági felszámolása óta még rosszabb lett a kerületben a helyzet, a kábítószeresek ugyanis továbbra is jelen vannak, csak nem egy helyen csoportosulnak, hanem a kerület több pontján elszórtan.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában