Dagad a botrány

2022.10.17. 10:07

Ursula von der Leyen egész családja érintett lehet a korrupciógyanús ügyekben

Röviddel azután, hogy az Európai Bizottság elnöke megkötötte az uniós vakcinaszerződéseket, a férje lett a Pfizerrel szoros kapcsolatban álló Orgenesis nevű cég orvosigazgatója. Heiko von der Leyen felbukkanását követően gyanús módon kezdtek ömleni az eurómilliók a vállalathoz – mutat rá az Origo

Ursula von der Leyen

Forrás: POOL / AFP

Fotós: Johanna Geron

Sorra buknak ki az Ursula von der Leyen családja körüli korrupciós botrányok: fia gyanúsan szerzett tanácsadói szerződése után most az is kiderült, hogy az Európai Bizottság elnökének férje is érintett lehet a kétes ügyekben. 

Az Origo szerint az Orgenesis nevű amerikai cégnél azután történt több jogsértésre utaló esemény, hogy Heiko von der Leyen felbukkant a vállalatnál. A belgyógyász 2019-től a vállalat tudományos tanácsadó testületének volt a tagja, majd 

2020 decemberében váratlanul orvosigazgató lett – mindössze egy hónappal azután, hogy felesége a Pfizerrel és a német BioNTech-kel megkötötte az ominózus uniós vakcinabeszerzési szerződéseket 2020 augusztusa és novembere között. 

A 2013-ban indult cég a bizottsági elnök férjének érkezésével egy időben kezdte elérni a nehezen magyarázható sikereit is.

A vállalat 2013-tól 2018 decemberéig éves szinten nagyjából 8 millió dolláros bevételt könyvelt el, ám azóta ez a mutató 27 millió dollárra ugrott. Emellett százmillió dolláros nagyságrendű összeget kasszíroztak egy leányvállalat eladásából.  

Az Orgenesishez meglehetősen bőséges uniós, illetve uniós tagállami források is érkeztek Heiko von der Leyen feltűnését követően.

Tavaly november 29-én például az Orgenesis és Theracell Advanced Biotechnology S.A. közös vállalatként 32 millió eurós támogatást kapott a görög kormánytól. A juttatást nemzetstratégiai érdekként címkézték. Idén májusban pedig egy másik Orgenesis-konzorcium – amelyet egy hollandiai bejegyzésű céggel hoztak létre – 4 millió eurós támogatást szerzett az Európai Innovációs Tanács egyik programjában.

Mindez azért meglehetősen különös, mert az Orgenesis 2022 szeptemberéig egyetlen klinikai tanulmányt sem indított el. 

Márpedig ezeket a költséges beruházásokat nehezen tudják megspórolni az iparág komolyan vehető szereplői. Az Orgenesis szoros kapcsolatban áll a Pfizerrel, a tevékenységi körük is hasonló: az Orgenesis sejt- és génterápiával foglalkozik, és a Pfizer oltóanyaga is ezen az elven működik.

Az amerikai és a német vállalat 25 milliárd eurónyi extra profitra tehetett szert az oltóanyagok brutális túlárazásával. A homályos hátterű, részben sms-ekben tárgyalt szerződések kapcsán Brüsszel is vizsgálódik.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában