Pusztítás

2022.10.14. 10:23

Ukrán címerre cserélik a munkácsi vár turulszobrát (videó)

A munkácsi városvezetés döntése azért is megdöbbentő, mert a turulszobrot csak 2008-ban állították helyre az 1924-ben lebontott, majd 1945-ben a Vörös Hadsereg által beolvasztott eredeti helyén.

A turulszobor a munkácsi várban 2021-ben

Forrás: Shutterstock

A munkácsi képviselőtestület felszólította a helyi történelmi múzeumot, hogy szereljék le a munkácsi várban lévő turulmadarat ábrázoló szobrot, és cseréljék le az ukrán állami címerre

 - számolt be csütörtökön a mukachevo.net hírportál. A "trizub" - ami magyarul háromágú szigonyt jelent - az ukrán állam úgynevezett kis címere, még a Kijevi Rusz idejéből származó jelkép.

A döntés a turulmadárnak az ukrán címerre történő kicseréléséről a városi tanács végrehajtó bizottságának csütörtöki ülésén született.

A hírportál emlékeztetett arra, hogy a munkácsi vár vezetősége korábban már pályázatot hirdetett az Ukrajna állami jelképei közé tartozó címer kidolgozására és elkészítésére.

Óriási a felháborodás 

A munkácsi döntés hatalmas felháborodást keltett a magyarok körében. A magyar kormány részéről Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár megdöbbentőnek és felháborítónak nevezte a szobor lebontását. Sajnálatosnak nevezte, hogy egy háború kellős közepén Munkács város vezetése számára az a legfontosabb, hogy lebontsa a helyi, valamint a kárpátaljai magyarság egyik kiemelt jelképének számító műemléket, miközben Magyarország története legnagyobb humanitárius segélyakcióját hajtja végre az ukrajnai háborús menekültek megsegítésére.

A turul eltávolítása ellen nyilatkozatban tiltakozott a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség is.

A KMKSZ megdöbbenéssel értesült a Munkácsi Városi Tanács Végrehajtó Bizottságának "állítólagos határozatáról, mely alapján eltávolították a munkácsi vár bástyáján felállított Turul-emlékművet" - áll a szervezet MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában. 

A döntést azért is furcsának tartja a szövetség, mert a Munkács egyik jelképének számító turulszobor a város vezetésének kezdeményezésére került vissza eredeti helyére még 2008-ban, "a közös történelmi múlt és a nemzetiségek békés egymás mellett élésének jegyében"

 - emlékeztet a KMKSZ nyilatkozata.

Az UMDSZ elnöksége nyilatkozatában rámutat, hogy a független Ukrajna évtizedei alatt először fordul elő, hogy "egy kárpátaljai önkormányzat nem arról dönt, hogy a magyarság kultúrájával, történelmével kapcsolatos emlékmű felállítását, netán helyreállítását engedélyezi", hanem éppen ellenkezőleg, elrendeli annak lerombolását. A szövetség "határozott tiltakozását fejezi ki a döntéssel kapcsolatban", és a határozat visszavonására szólította fel a Munkácsi Városi Tanács Végrehajtó Bizottságának tagjait.

Az eredeti turult 1896-ban állították fel Munkácson

Mint Potápi Árpád János felidézte, a munkácsi vár turulszobrát 1896-ban állították fel, a hét millenniumi emlékmű egyikeként. A csehszlovák hatóságok 1924-ben bontottak le az emlékművet, a vidékre bevonuló Vörös Hadsereg pedig 1945-ben olvasztott be a közel 1 tonnás bronzszobrot.  Az 1945-ben elpusztított szobor másolatát Belény Mihály szobrász készítette el. A visszaállítási projektet teljes finanszírozását Pákh Imre amerikai magyar üzletember biztosította.

A közösségi oldalakon fotókkal alátámasztva többen is jelezték, hogy csütörtökön az emlékművet már el is távolították a munkácsi vár bástyájáról, ahová a tervek szerint az ukrán állam kiscímere, az úgynevezett trizub kerül majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában