Elnyomás

2022.10.02. 22:55

Oktatásért tüntető nőket zavartak szét tálibok Afganisztánban

Oktatásért tüntető nők mintegy százfős csoportját zavarták szét vasárnap a nyugat-afganisztáni Herát városában a radikális iszlamista tálibok.

A legtöbb nő teljes testet elfedő fekete burkát viselt

Forrás: AFP

Fotó: Mohsen Karimi

Jogunk van az oktatáshoz, a népirtás bűncselekmény 

- skandálták a megmozdulás főleg női diákság soraiból kikerült résztvevői a heráti egyetem épületétől a tartományi kormányzó hivataláig tartó menetelésükön. A tüntetőket azonban szétkergették a tálibok fegyveresei, akik beszámolók szerint ütlegelték a nőket és lövéseket adtak le a levegőbe.

"Nem voltunk felfegyverkezve, csak jelszavakat skandáltunk" - mondta Vahída Szaghri, a tüntetők egyike az AFP francia hírügynökségnek. Hozzátette, hogy a legtöbb nő teljes testet elfedő fekete burkát viselt.

 

Egy másik női diákcsoportot megakadályoztak abban, hogy az utcákra vonuljon, ezért a heráti egyetemen tartották meg tüntetésüket, ahol az AFP videófelvételei szerint a tálibok próbálták megzavarni őket.

A tiltakozók közül sokan az afganisztáni hazara síita kisebbséghez tartoznak. 

 

A megmozdulást egy pénteki terrortámadás váltotta ki az afgán főváros nyugati, zömében a hazara kisebbség által lakott, Dast-e-Barcsi nevű negyedében. Egy öngyilkos merénylő robbantott egy ottani oktatási intézményben. Legalább harmincöten, túlnyomórészt nők vesztették életüket és 82-en sebesültek meg.

 

Az évtizedek óta üldöztetett hazarák minegy ötödét alkotják a 38 milliós Afganisztán lakosságának. A tálibokat már 1996-tól 2001-ig tartó uralmuk idején is túlkapásokkal vádolták a hazara kisebbséggel szemben, 2021 augusztusában történt újbóli hatalomra kerülésük nyomán hasonló vádak fogalmazódtak meg a radikálisokkal szemben.

A hatalomba való visszatérésük után a tálibok szigorúan korlátozták a nők jogait, ismét rájuk kényszerítve az iszlám szigorú előírásait, kizárva őket így a közéletből és a közoktatásból.

Az ENSZ gyermekalapja, az UNICEF szerint hárommillió lányt fosztanak meg jelenleg a középiskolába járás jogától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában